Δραγασάκης vs Δρίτσα
H ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα (Xinhua), όπως μετέδωσε το Ρόιτερς.
Η Cosco και οι άλλοι διεκδικητές «μπορούν να υποβάλουν μια πολύ ανταγωνιστική προσφορά» επισήμανε ο κ. Δραγασάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Πεκίνο, σύμφωνα με το κινέζικο πρακτορείο.
«Η κυβερνητική θέση που έχει εξαγγελθεί στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ ήταν σαφής..» δήλωσε το απόγευμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θεόδωρος Δρίτσας.
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη που φέρεται να έχει κάνει στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που διαθέτει στον ΟΛΠ εντός των επόμενων εβδομάδων», ο κ. Δρίτσας τόνισε: «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν μεταβολή της θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα του λιμανιού του ΟΛΠ».
Λαφαζάνης vs Χρυσόγονου
Ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης στο Κεφάλαιο του Σαββάτου καλούσε ευθέως την Κυβέρνηση να συγκρουστεί με τους Εταίρους καθώς προέκρινε ως μονόδρομο για τη χώρα «τη σκληρή αντιπαράθεση, αν όχι σύγκρουση, με τη γερμανική Ευρώπη» αλλά και τους «κατεστημένους κύκλους της Ε.Ε», εγκαλώντας τους ότι επιδεικνύουν μια συμπεριφορά «αδίστακτων ιμπεριαλιστών προς μια μακρινή αποικία τους»…
Την ίδια μέρα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, με αφορμή τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών τα οποία κάνουν λόγο για ρήξη με τους Ευρωπαίους εταίρους, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει λαϊκή εντολή για ρήξη, υπάρχει εντολή για σκληρή διαπραγμάτευση. Αν ήθελε ο λαός ρήξη, θα ψήφιζε ΚΚΕ στις εκλογές».
Ο κ. Βαρουφάκης και ο κ. Τσακαλώτος τη μια ομιλούν περί ρήξης την άλλη ανασκευάζουν για να ανασκευάσουν την ανασκευή στη συνέχεια και πάει λέγοντας…
Υπάρχουν δυο εκδοχές…
Η πρώτη είναι πως η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα διατείνεται προς το εσωτερικό πως διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους ενώ στην ουσία προσπαθεί να διαπραγματευτεί με τον εαυτό της και να συμβιβάσει στρατηγικά αντίθετες απόψεις.
Η δεύτερη είναι να πιστεύει όντως η ηγεσία πως διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους και πως η λύση του ελληνικού προβλήματος συναρτάται του αποτελέσματος αυτής της διαπραγμάτευσης.
Κοινός παρονομαστής και των δυο τακτικών είναι πως η κυβέρνηση είτε απέναντι στους εσωκομματικούς αντιπάλους είτε απέναντι στους ευρωπαίους, αγωνίζεται να κερδίσει χρόνο.
Όμως όσο καθυστερεί, τόσο η χώρα πλησιάζει το σημείο της ολοσχερούς και ανεξέλεγκτης κατάρρευσης.
Η κυβέρνηση διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας με εμπειρία επιπέδου μαθητικού 15μελούς συμβουλίου, με θράσος παράταξης φοιτητοπατέρων «ασυλοποποιημένης» πανεπιστημιακής σχολής και αγωνιστική ιδιοτέλεια συνδικαλιστών ΔΕΚΟ. Δηλαδή, τις δυνάμεις που κατέστρεψαν τη χώρα στη μεταπολίτευση.
Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να την διαχειριστεί αλλιώς καθώς αυτά τα στοιχεία αποτελούν τα βασικά συστατικά του πολιτικού και κοινωνικού της DNA.
Όταν η κυβέρνηση απειλεί με ρήξη, προκειμένου να «εκβιάσει» ένα καλό αποτέλεσμα μοιάζει με επαίτη που απειλεί με αυτοκτονία αν δεν λάβει κάποιο αντίτιμο της επαιτείας. Η στάση θυμίζει τους εκ τους ασφαλούς της μονιμότητας, εκβιασμούς των συνδικαλιστών των ΔΕΚΟ. Η Ευρώπη όμως δεν είναι μεγαλογραφία της μεταπολιτευτικής παρασιτικής Ελλάδας.
Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν βρίσκεται στις Βρυξέλες, στην ΕΚΤ, το χρέος και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το πρόβλημα της Ελλάδας βρίσκεται στο εσωτερικό της χώρας και το Στρατό Κατοχής του πελατειακού κράτους που έχουν διαλύσει την οικονομία και χρεοκοπήσει τη χώρα.
Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός πως 2,5 εκατ. εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καλούνται να συντηρήσουν 3 εκατ. συνταξιούχους. Το πρόβλημα βρίσκεται πως οι Έλληνες πληρώνουν φόρους Γερμανίας με ανταπόδοση από το δημόσιο υπηρεσιών Ουγκάντας και διαφθορά Νιγηρίας.
Και όμως ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης διαπραγματεύονται σκληρά το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι 1,5% του ΑΕΠ και όχι 3%, τη στιγμή που πρέπει να είναι τυφλός κάποιος για να μην βλέπει πως φέτος πάμε για έλλειμμα τουλάχιστον…
Απειλές
Όταν ο κ. Τσίπρας απειλεί ( στην επιστολή στην κα Μέρκελ κ.α.) πως δεν θα πληρώσει τα χρέη που λήγουν για να πληρώσει δήθεν μισθούς και συντάξεις, αγνοεί πως αυτό θα συμβεί το πολύ για μια φορά, γιατί μετά δεν θα έχει να πληρώσει ούτε μισθούς και συντάξεις.
Ένα πιστωτικό γεγονός (μη καταβολή έγκαιρα των χρεών) θα έχει συνέπεια το κλείσιμο των τραπεζών και το τέλος και της στοιχειώδους ρευστότητας που ανακυκλώνεται χάρη στην ΕΚΤ αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία.
Ένα πιστωτικό γεγονός θα έχει σαν συνέπεια τη δραματική μείωση των δημόσιων εσόδων στη συνέχεια, άρα και τη μη καταβολή μισθών και συντάξεων στο σύνολό τους.
Ακόμη και ένας μαθητής δημοτικού είναι σε θέση να αντιληφθεί πως αν σταματήσεις να πληρώνεις τα χρέη, θα έχεις συνέπειες που δεν θα σου επιτρέψουν να συνεχίσεις να πληρώνεις σαν δημόσιο μισθούς και συντάξεις. Η ρευστότητα προς την οικονομία θα στερέψει πλήρως και θα προκαλέσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες απολύσεις.
Η χώρα βυθίζεται Αλέξη
Η χώρα δεν μοιάζει με ένα καράβι που οδηγείται στα βράχια, μοιάζει με ένα καράβι που έχει χτυπήσει ήδη στα βράχια και διανύει το χρόνο που χρειάζεται μέχρι να αρχίσει να βυθίζεται.
Ενώ τα αμπάρια μπάζουν νερά, η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τα ρυμουλκά για το κόστος της διάσωσης και απειλεί με συνέχιση της πορείας αυτόνομα!
Ενώ οι μηχανές έχουν πλημμυρίσει, η κυβέρνηση μιλά για μεταρρυθμίσεις χωρίς υφεσιακό χαρακτήρα, δηλ. για το πώς το πλοίο θα αποφύγει μελλοντικά άλλα πιθανά βράχια.
Ενώ το πλοίο έχει αρχίσει να γέρνει, η κυβέρνηση ασχολείται με το πώς θα εξασφαλίσει 30 εκατ. να τα πετάξει στην εδώ και δεκαετίες χαμένη υπόθεση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης η οποία παράγει με 700 Ευρώ τον τόνο αυτό που μπορούμε να αγοράσουμε στο σούπερ μάρκετ με 400 Ευρώ τον τόνο.
Ενώ η στάθμη του νερού ανεβαίνει και οι μηχανές, η μια μετά την άλλη σταματούν να δουλεύουν, η κυβέρνηση ασχολείται με την ανασύσταση της ΕΡΤ και τις αυξήσεις στους υπαλλήλους της ΔΕΗ που λαμβάνουν περί τα 4.500 Ευρώ μεικτό μισθό μηνιαίως.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι αιχμάλωτη καθώς από ποικίλες πλευρές εκπέμπονται εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις και αυτό διαβρώνει σαν οξύ ότι έχει απομείνει όρθιο στην οικονομία.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι «παράλυτη» καθώς αδυνατεί να αντιληφθεί με ρεαλιστικό τρόπο την πραγματικότητα. Οδηγεί μετά την οικονομία και τη χώρα σε ανεξέλεγκτη κατάρρευση και αυξάνει το ρίσκο της εξόδου από το Ευρώ από ατύχημα.
Από τότε που η σημερινή κυβέρνηση ήταν στην αντιπολίτευση και έδειχνε δυναμική που θα την οδηγούσε στην εξουσία, η άποψη της στήλης ήταν πως θα πρόκειται για την πιο καταστροφική κυβέρνηση για τη χώρα μετά τον πόλεμο.
Οι εξελίξεις δυστυχώς επιβεβαιώνουν με το παραπάνω αυτήν την εκτίμηση.
Η Ελλάδα μετρά μέρες ή το πολύ εβδομάδες μέχρι το μοιραίο ατύχημα, όποιος έχει επαφή με την πραγματική οικονομία το γνωρίζει αυτό…
Κ. Στούπας
capital.gr
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια