Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος |
Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργεί η Άγκυρα είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Hürriyet (2/3/2015) με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Atina’da yaygara», δηλαδή, «Ταραχή στην Αθήνα», όπου σχεδόν με ειρωνικό τρόπο αναφέρει ότι η έκδοση της τουρκικής Νότας προκαλεί μεγάλο σαματά στην Αθήνα. Είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου με δεδομένη και την κατάσταση όπως προβάλλεται, για σοβαρές δυσκολίες στην ελληνική κυβέρνηση να ανταπεξέλθει την δεινή οικονομική κατάσταση
Η τουρκική τακτική είναι γνωστή από το παρελθόν. Η Άγκυρα κινείται βάση δυο στρατηγικών επιλογών. Η πρώτη είναι ότι συνηθίζει πάντα να τεστάρει την απέναντι πλευρά για να δοκιμάσει τις αντοχές της και η δεύτερη είναι πάντα να ρίχνει «άδεια» για να πιάσει «γεμάτα», δηλαδή να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσα περισσότερα αιτήματα μπορεί για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος.
Η εκλογή νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα έχει τύχει πολύ ευμενούς υποδοχής από πολλές πολιτικές και κοινωνικές πλευρές στην γειτονική χώρα, ήταν ένα ερωτηματικό για το τουρκικό καθεστώς το οποίο αργά η γρήγορα θα προχωρούσε στην επίδειξη δύναμης για να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας.
Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν όποτε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πήγαινε στην Άγκυρα, την ίδια ώρα σε πολλές περιπτώσεις τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προέβαιναν σε προκλητικές κινήσεις παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επίσκεψη στις 6 Μαρτίου του 2003 του τότε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην Άγκυρα, κ. Μολυβιάτη και την ίδια ώρα η Τουρκία δημιουργούσε σοβαρή κρίση στην περιοχή των Ιμίων.
Τώρα τη νέα αυτή πρόκληση επιτάχυνε σε μεγάλο βαθμό και οι πρώτες κινήσεις του νέου υπουργού Άμυνας της ελληνικής κυβέρνησης, κ. Πάνου Καμένου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του εξέπληξε δυσάρεστα τους Τούρκους με την κίνηση του να «προσβάλει» την ουδέτερη ζώνη των Ιμίων, γεγονός που θορύβησε σε μεγάλο βαθμό την τουρκική κυβέρνηση όπως φάνηκε και στα τουρκικά ΜΜΕ.
Σύμφωνα με την Αθήνα, η κίνηση αυτή της Τουρκίας να εκδίδει NOTAM με την οποία δεσμεύει από την Τρίτη 2 Μαρτίου και για 10 μήνες (έως το τέλος του έτους), μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από τη Σκύρο έως τη Λήμνο, «κόβοντας» το Αιγαίο στα δύο, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον τουρκικό σχεδιασμό, η περιοχή αυτή του Αιγαίου θα χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής.
Η δέσμευση αφορά πρωτοφανές χρονικό διάστημα, μέχρι τις 31-12- 2015.
Η χάραξη του πεδίου βολής αποκόπτει το βόρειο από το νότιο Αιγαίο.
Το πεδίο βολής που ορίζεται δημιουργεί προβλήματα ή και κινδύνους στις αερομεταφορέ, αφού επηρεάζει καθοριστικά τους αεροδιαδρόμους g-33 και N -130.
Η καταληκτική γραμμή χάραξης, δεν περνά μόνο από διεθνή εναέριο χώρο και διεθνή ύδατα, αλλά και από εθνικό εναέριο χώρο και εθνικά χωρικά ύδατα, αλλά κυρίως συμπεριλαμβάνει έδαφος της Λήμνου. Πρακτικά αυτό σημαίνει απειλή πολέμου, γιατί αν δεν πρόκειται περί αβλεψίας των Τούρκων η απειλή είναι ιδιαζόντως μεγάλη. Γιατί θεωρητικά τμήμα του εδάφους, νοτιοανατολικά της Λήμνου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πεδίο βολής, για τα τουρκικά αεροσκάφη.
Παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο.
Μένει να δούμε αν θα επαναληφθεί αυτό που συνέβη πολλές φόρες σο παρελθόν, δηλαδή πολύς θόρυβος από τους Τούρκους για το τίποτα. Σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις κρίνουν τα εσωτερικά αδιέξοδα της Τουρκίας και τα τελευταία χρόνια είναι αλήθεια πως έχουν συσσωρευτεί πολλά εσωτερικά αδιέξοδα.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια