Sponsor

ATHENS WEATHER

Coding: Προγραμματισμός η παιδεία του σήμερα, ο αλφαβητισμός του αύριο


Γράφει η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά
Εκστρατεία υπέρ του προγραμματισμού ξεκινά ο CEPIS (Council of European Professional Informatics Societies). Σύμφωνα με τον κ. Β. Νικολαϊδη, πρόεδρο του CEPIS «βασικές ικανότητες προγραμματισμού θα είναι αναγκαίες για πολλές θέσεις εργασίας στο άμεσο μέλλον.

Περισσότερες από το 90% των θέσεων εργασίας σήμερα, απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες υψηλού επιπέδου, με τη ζήτηση να αυξάνεται ετησίως κατά 3% και τον αριθμό των πτυχιούχων πληροφορικής να βαίνει μειούμενο. Σε λίγα χρόνια θα μαθαίνουμε πληροφορική όπως μαθαίνουμε ανάγνωση και γραφή. Πολλά στελέχη προειδοποιούν ότι σε λίγα χρόνια όσοι δεν γνωρίζουν κώδικα θα θεωρούνται αναλφάβητοι αφού θα αποτελεί πυρήνα όλων των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού». Δυστυχώς όμως η ψηφιακή εικόνα της χώρας μας είναι αρνητική, όπως αποτυπώνεται σε έρευνα της Ευρωπαΐκής Επιτροπής, όπου την κατατάσσει στην 26η θέση μεταξύ των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε 3η στις ψηφιακές ικανότητες. Προηγείται μόνον από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.
Γιατί, όμως, κάποιος που δεν ανήκει στον χώρο της Πληροφορικής να μάθει προγραμματισμό;
Έχοντας γνώσεις Προγραμματισμού ένας νέος, θα έχει ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας, γίνεται αυτόματα ανταγωνιστικός. Στοιχειώδεις δεξιότητες προγραμματισμού θα απαιτούνται πλέον από τους υποψηφίους και θα περιλαμβάνονται στις περιγραφές πολλών θέσεων εργασίας στο άμεσο μέλλον.
Τομείς, όπως αυτοί της Τραπεζικής, της Ιατρικής ή της Δημοσιογραφίας, θα έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση βασικές γνώσεις κώδικα και προγραμματισμού, είπε ο πρόεδρος του CEPIS, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναβαθμιστεί η Πληροφορική στην ελληνική εκπαίδευση.
Ο Προγραμματισμός αποτελεί από την άλλη, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας όλων μας (π.χ όταν χρησιμοποιούμε το GPS κατά την οδήγηση ή άλλες διαδικτυακές εφαρμογές). Ο μέσος μισθός προγραμματιστή υπερβαίνει τα 140.000 δολ. ετησίως. Παρά τη μεγάλη ζήτηση και τις υψηλές αμοιβές παρατηρείται το παράδοξο ο αριθμός των πτυχιούχων πληροφορικής στην Ευρώπη να μειώνεται συνεχώς. Σήμερα λιγότερο από 20% των επαγγελματιών πληροφορικής είναι κάτω των 30 ετών. Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ο μέσος όρος ηλικίας των επαγγελματιών πληροφορικής είναι τα 42 έτη. Ο κλάδος στερείται ταλέντων. Ταυτόχρονα χαμηλή είναι η εκπροσώπηση και των γυναικών: το ποσοστό των γυναικών στον τομέα της πληροφορικής ανέρχεται μόλις στο 15% πανευρωπαϊκά (υψηλότερο ποσοστό στην Ιρλανδία 22%, χαμηλότερα ποσοστά 10%-11% σε Ιταλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία) σύμφωνα με έρευνα της CEPIS. 

Getcoding.gr
Το Getcoding.gr, μια πρωτοβουλία για νέους που επιθυμούν να αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού βρίσκεται πλέον στον “αέρα”. Η δράση έχει ως στόχο ειδικότερα, να γίνει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να μυήσουν τους νέους στη λογική των Νέων Τεχνολογιών .
Οι νέοι συμμετέχοντας στο παιχνίδι του Getcoding μαθαίνουν εύκολα και γρήγορα βασικές έννοιες όπως οι επαναλήψεις, οι υποθέσεις (conditionals), οι ερωτήσεις, και τα διαγράμματα ροής, ενώ αναπτύσσουν δεξιότητες όπως η επίλυση προβλημάτων, η κριτική σκέψη, η λογική, η δημιουργικότητα, καθώς και η αλγοριθμική σκέψη. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα διεξαχθούν σχολικές επισκέψεις, ενημερωτικά σεμινάρια και workshops σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, μέσα από τα οποία οι εκπαιδευτές θα παρέχουν στοχευμένη ενημέρωση στους νέους για τον Προγραμματισμό και τις προοπτικές του.
Παράλληλα, θα κληρωθούν δώρα όπως tablets, laptops και κινητά τηλέφωνα ανάμεσα στους υποψηφίους που θα ολοκληρώσουν και τις 10 πίστες του παιχνιδιού. Το Getcoding.gr αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Microsoft YouthSpark, μέσω της οποίας η Microsoft θέτει στο επίκεντρο των δράσεων της τους νέους, έχοντας λάβει υπόψη δύο παραμέτρους: τα υψηλά ποσοστά ανεργίας που παρατηρούνται στις νεανικές ηλικίες και το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα ευκαιριών, ανάμεσα σε εκείνους που έχουν τις δεξιότητες και τις ευκαιρίες να επιτύχουν και σε εκείνους που τις στερούνται. Το Getcoding υλοποιείται από τo Ελληνικό Δίκτυο Επαγγελματιών Πληροφορικής (HePIS) τη Microsoft Ελλάς και την PEOPLECERT, ενώ υποστηρίζεται από τη ManpowerGroup, τη Master KEK και την Career in Progress. Χορηγός του παιχνιδιού είναι η εταιρεία ανάπτυξης εκπαιδευτικών εφαρμογών Intelearn.
Παράλληλα το Getcoding εντάσσεται στηνπρωτοβουλία “Computing in Schools” του Eυρωπαΐκού Συμβουλίου Επαγγελματικών Ενώσεων Πληροφορικής (CEPIS) μέσα από την οποία η CEPIS έχει στόχο να ενθαρρύνει την ένταξη της Πληροφορικής στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των σχολείων. Σύμφωνα με τον κ. Τίμο Πλατσά, Διευθυντή Επικοινωνίας & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Microsoft Hellas: «Μέσα από αυτή τη συλλογική πρωτοβουλία αποσκοπούμε στο να βοηθήσουμε τους νέους, από όλη την Ελλάδα, να αποκτήσουν βασικές γνώσεις προγραμματισμού και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Όπως και το Getbusy.gr, έτσι και το GetCoding, ως μέρος του προγράμματος Microsoft Υouthspark, θα είναι κοντά στους νέους για να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, Γενικός Γραμματέας της HePIS σημείωσε: «Η HePIS ως αρωγός προγραμμάτων που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, τις φιλοδοξίες και το νεανικό όραμα, συμβάλλει ενεργά σε πρωτοβουλίες που αναδεικνύουν τις δυνατότητες των νέων μέσα από τη χρήση της Πληροφορικής. Έτσι, το Getcoding.gr στοχεύει στο να ενθαρρύνει τους νέους να ενημερωθούν για τον Προγραμματισμό αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις και δεξιότητες για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία».

naftemporiki.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια