Sponsor

ATHENS WEATHER

Η έξοδος από την ΕΕ της Βρετανίας συζητείται σοβαρά


Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν πλέον ανοιχτά αυτό το θέμα που κάποτε ήταν ταμπού και δείχνουν να αδιαφορούν για τις συνέπειες


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ
Θα αποχωρήσουν άραγε οι Άγγλοι το 2017 από την ΕΕ, αν ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και οι Συντηρητικοί του κερδίσουν τις εκλογές του Μαΐου και εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για τη διενέργεια δημοψηφίσματος το 2017;

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αν όντως γίνει δημοψήφισμα και αν πραγματικά το ερώτημα είναι «να αποχωρήσει ή όχι η Βρετανία από την ΕΕ», το αποτέλεσμά του θα είναι υπέρ της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε όμως ισχυρότατες αμφιβολίες αν θα γίνει δημοψήφισμα. Πρώτα πρώτα, όπως όλα δείχνουν, οι Συντηρητικοί και ο Κάμερον αποκλείεται να νικήσουν στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου!
Οι αναγνώστες γνωρίζουν ότι μόνο ενδεικτικά και ως αποτύπωση στιγμιαίων διαθέσεων εκτιμούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά όταν οι Συντηρητικοί εμφανίζονται τρίτο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις τρεις μόλις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές της Βρετανίας, μόνο ως μεγάλη έκπληξη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί υποτιθέμενη νίκη τους. Δεν είμαστε πεισμένοι όμως ότι το Κόμμα της Ανεξαρτησίας, του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) του Νάιτζελ Φάρατζ, το οποίο στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται κυρίως δεύτερο, αλλά και σε κάποιες πρώτο, είναι σε θέση να επαναλάβει τη θριαμβευτική πρωτιά του στις ευρωεκλογές του 2014. Το σκληρό καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα της Βρετανίας είναι πιθανότατο να αντέξει λόγω των δεσμών που οικοδομούν οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί βουλευτές με τους ψηφοφόρους τους για να επανεκλέγονται. Θεωρητικά μιλώντας, είναι πιθανότερο να βγουν πρώτοι οι Εργατικοί, οι οποίοι είναι γερμανόδουλοι, παρά ο Φάρατζ, αν ο τελευταίος δεν έχει σαρωτικό κλίμα υπέρ του.
Είναι δε τόσο καλπονοθευτικό το εκλογικό σύστημα ώστε αρκούν δύο - τρεις μονάδες υπεροχής στο εκλογικό αποτέλεσμα για να βγάλει ο νικητής πολλές δεκάδες, ίσως και εκατό (!) έδρες περισσότερες. Έτσι κι αλλιώς όμως η πλειοψηφία των Άγγλων που θέλουν να αποχωρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο από την ΕΕ είναι πλέον πιο συντριπτική παρά ποτέ, αλλά αυτό δεν σημαίνει κατά κανέναν τρόπο ότι θα της δοθεί η δυνατότητα να εκφραστεί. «Η συζήτηση περί "Brexit" (σ.σ. της αποχώρησης δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ) δεν είναι πλέον ταμπού, αλλά το μπλοκ (σ.σ. της ΕΕ) φοβάται "άσχημη διάλυση"» τιτλοφορούσαν την Παρασκευή σε σχετική ανάλυσή τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» του Λονδίνου - μια εφημερίδα, σημειωτέον, η οποία τάσσεται υπέρ της ΕΕ και έχει σχέσεις και με γερμανικά κεφάλαια. Αναφερόμενη στις πιθανές επιπτώσεις μιας υποτιθέμενης εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η αγγλική εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων:
«Για το φιλο-ΕΕ κατεστημένο στην Ευρώπη, το πολιτικό σοκ (σ.σ. του Brexit) θα ήγειρε ερωτήματα που προκαλούν τρόμο. Θα έδινε ώθηση στους λαϊκιστές και θα άνοιγε δρόμο και για άλλες εξόδους εθνών... Μερικοί αξιωματούχοι της ΕΕ συζητούν ανοιχτά την πιθανότητα του "Brexit" που κάποτε ήταν ταμπού, μερικές φορές μάλιστα με μια υποψία ανεμελιάς. Όμως οι αξιωματούχοι έχουν πλήρη επίγνωση ότι αν η Βρετανία πραγματικά αποφασίσει να φύγει, το σπάσιμο των σχέσεων θα είναι ένα κατάφορτο επώδυνο παζάρι, που θα κρατήσει αρκετά χρόνια» υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα. «Η ανυπομονησία με την επιθυμία της Βρετανίας να εξαιρείται διογκούται εν γένει. Η Ανγκελα Μέρκελ της Γερμανίας λέει στον Ντέιβιντ Κάμερον να μην την κάνει να διαλέξει ανάμεσα στη Βρετανία και στα συμφέροντα της Ευρωζώνης», εννοώντας βεβαίως ότι θα προτιμήσει αδίστακτα να υπερασπιστεί την Ευρωζώνη, αδιαφορώντας αν αυτό θα οδηγήσει σε αποχώρηση της Αγγλίας από την ΕΕ. «Θα είναι άσχημη» μια αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, τονίζει με δηλώσεις του στην ίδια εφημερίδα ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Γκόρντον Μπάιναϊ.
«Μια βρετανική έξοδος θα μπορούσε να παρακινήσει και άλλες χώρες να προσπαθήσουν να αποσκιρτήσουν. Μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη μεγαλύτερης καταστροφής για την ΕΕ. Θα υπάρξουν πολλές μη προμελετημένες συνέπειες» συνέχισε ο Μπάιναϊ, πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να προσφέρει μια καλή συμφωνία στη Βρετανία». Ο λόγος είναι προφανής. Αν η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ συνοδευτεί από μια καλή συμφωνία συνεργασίας μαζί της στους τομείς που συμφέρουν το Λονδίνο, τότε και άλλα κράτη θα μπουν στον πειρασμό να φύγουν από την ΕΕ και να συνεργάζονται μαζί της κατ' επιλογήν σε τομείς που τα ενδιαφέρουν.

Έθνος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια