Sponsor

ATHENS WEATHER

Διαδικαστικά


Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος
Διάφοροι συνταγματολόγοι, πανεπιστημιακοί κλπ., επιδίδονται τις τελευταίες ημέρες σε «οδικούς χάρτες» των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν τις εκλογές της Κυριακής.
Μερικοί θυμίζουν το περίφημο «δεξιότερα Κουροπάτκιν», όταν οι καφενόβιοι Αθηναίοι, από το καφενείο του Ζαχαράτου, υπεδείκνυαν, στον Ρωσσοϊαπωνικό πόλεμο των αρχών του περασμένου αιώνα, στον Ρώσσο αρχιστράτηγο την…ενδεδειγμένη στρατηγική.

Εγώ δεν είμαι συνταγματολόγος, αλλά οι δάσκαλοί μου στο Συνταγματικό Δίκαιο στο πανεπιστήμιο της Γενεύης καθηγητές Auer και Malinverni, με έμαθαν να κοιτάω τα κείμενα, και όχι τα σχόλια. Το Σύνταγμα της Ελλάδος είναι τόσο σαφές, που λύει κάθε απορία.
Στα δύο σενάρια, αυτοδυναμία (που είναι το πιθανότερο) και μη αυτοδυναμία, υπάρχουν δύο αντίστοιχες και διαφορετικές διαδικασίες.
Σενάριο πρώτο (αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ): την Δευτέρα 26 Ιανουαρίου σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση και ορκίζεται την Τρίτη ενώπιον του Κάρολου Παπούλια. Στην συνέχεια συνέρχεται η Βουλή και συγκροτείται σε σώμα. Αμέσως εκλέγεται ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ή από την πρώτη ψηφοφορία με 180 ψήφους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει κεντροδεξιό υποψήφιο (π.χ. Αβραμόπουλο) χάριν συναινέσεως. Ή στην δεύτερη ψηφοφορία με 151 ψήφους, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει δικό του υποψήφιο (π.χ. Κωνσταντόπουλο ή Γλέζο). Αφού ολοκληρωθεί η εκλογή, τότε και μόνον αναγιγνώσκονται οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης και διεξάγεται η ψηφοφορία εμπιστοσύνης της Βουλής. Αυτά όλα δεν θα υπερβούν το εικοσαήμερο. Μέσα Φεβρουαρίου η χώρα θα έχει πολιτειακά συγκροτηθεί.
Σενάριο δεύτερο (μη αυτοδυναμίας): αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σχηματικά, και με μερικές χρονικές αποκλίσεις, τα πράγματα θα εξελιχθούν περίπου ως εξής: την Δευτέρα 26 λαμβάνει την εντολή ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ, και αν βρει κάποιο κόμμα που θα δεχθεί να συνεργαστεί μαζί του σε συμμαχική κυβέρνηση ή να δώσει ψήφο ανοχής, τότε την Τρίτη θα ορκισθεί κυβέρνηση συνεργασίας ή μειοψηφίας αντίστοιχα.
Αν όχι, την Πέμπτη 29 παίρνει την εντολή ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, κάνει τις διαβουλεύσεις του, συνειδητοποιεί ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ελέγχουν πάνω από τους μισούς βουλευτές και άρα δεν μπορεί να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, και καταθέτει την εντολή το αργότερο την 1η Φεβρουαρίου.
Οπότε την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου ο Παπούλιας δίνει εντολή στον αρχηγό του τρίτου κόμματος. Το μικρό κόμμα που θα την πάρει θα την κρατήσει τρεις μέρες, περισσότερο για να στρέψει επάνω του τα φώτα της δημοσιότητας.
Φτάσαμε στις 4 Φεβρουαρίου. Αν δεν έχει καταφέρει κανένα κόμμα να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Παπούλιας συγκαλεί στις 5 του μηνός Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών και διερευνά εάν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσουν, έστω κάποια από τα κόμματα, στον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης. Αν υπάρχει, τότε στις 6 Φεβρουαρίου έχουμε κυβέρνηση, οικουμενική ή συνεργασίας. Αν δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, τότε ο πρόεδρος ερωτά εάν συμφωνούν να σχηματισθεί «κυβέρνηση από όλα τα κόμματα» για να διεξαγάγει τις εκλογές. Αν και πάλι δεν συμφωνούν, τότε ο πρόεδρος διορίζει υπηρεσιακό πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων και προκηύσσει εκλογές. Μέχρι τον διορισμό υπηρεσιακής κυβερνήσεως, υπενθυμίζουμε ότι πρωθυπουργός θα είναι ακόμα ο Σαμαράς. Οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν στις αρχές Μαρτίου. Ο κυρίαρχος λαός θα αποφασίσει για το μέλλον του. Στην Δημοκρατία δε υπάρχουν αδιέξοδα.
Εν τω μεταξύ, παράλληλα, τις ημέρες των εντολών, η Βουλή θα έχει συνέλθει και συγκροτηθεί σε σώμα, θα έχει εκλέξει προεδρείο και θα έχει αρχίσει την διαδικασία εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας. Αν η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές συνέλθει χωρίς καθυστέρηση στις 27 Ιανουαρίου και εκλέξει προεδρείο στις 28, μπορεί να αρχίσει την διαδικασία εκλογής προέδρου στις 29 (στην πρώτη ψηφοφορία απαιτούνται 180 ψήφοι). Η δεύτερη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 ψήφοι) θα γίνει στις 3 και η τρίτη (όπου απαιτείται σχετική πλειοψηφία) θα γίνει στις 8 Φεβρουαρίου. Μέχρι το αργότερο, πάντως, τις 15 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα θα έχει νέο πρόεδρο. Ουδέν πρόβλημα άλυτο και ουδείς λόγος ανησυχίας συντρέχει.

kontranews.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια