Sponsor

ATHENS WEATHER

Την πόρτα εξόδου από τη χώρα έδειξε ο Βαρουφάκης σε Ντάισελμπλουμ και τρόικα


Βαρουφάκης: «Δεν θα συνεργαστούμε με την τρόικα»

«Μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο αλλά με πάθος» υποσχέθηκε η Ελλάδα στην Ευρώπη


Ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε πάντως ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία.

Νωρίτερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είχε τονίσει ότι με μονομερείς ενέργειες δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να μην χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Πρόσθεσε επίσης ότι «εξαρτάται από την ελληνική κυβέρνηση να καθορίσει την στάση της και τότε μπορούμε να προχωρήσουμε», υπογραμμίζοντας ότι τα επόμενα βήματα θα αποφασιστούν πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, τον Φεβρουάριο.

Βαρουφάκης: Συζητήσαμε πως θα πορευτούμε τους επόμενους μήνες

«Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος».
«Το κλίμα ήταν εξαιρετικό. Έμφαση δώσαμε στο να δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup.

«Στη συνάντηση αναφέρθηκα εκτενώς στις προτεραιότητες στην οικονομική πολιτική. Αποφασιστικά θα προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση της προσοδοφορίας που πλήττει βάναυσα την Ελλάδα. Θα προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις χωρίς φόβο και πάθος που θα βοηθήσουν την ανταγωνιστικότητα».
Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι μετέφερε στον κ. Ντάισελμπλουμ την εγγύηση της κυβέρνησης για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα στο διηνεκές. «Συζητήσαμε πως θα πορευτούμε τους επόμενους μήνες.», τόνισε
Παράλληλα, σημείωσε ότι το κράτος έχει συνέχεια αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση αποπληθωρισμού και μη βιώσιμου χρέους.

Ντάισελμπλουμ: Όχι σε διάσκεψη για το χρέος, όλα στο Eurogroup

«Tα μονομερή βήματα δεν αποτελούν βήματα προόδου» είπε ο Πρόεδρος του Eurogroup στην συνέντευξη τύπου με τον Γιάννη Βαρουφάκη στο Υπουργείο Οικονομικών.
Όπως είπε, οι συζητήσεις πρέπει να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό. «Τα προβλήματα δεν εξαφανίστηκαν εν μια νυκτί» είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ για να τονίσει ότι «ο ελληνικό λαός άντεξε σκληρά μέτρα» και ότι «αυτή η σημαντική πρόοδος δεν πρέπει να πάει χαμένη».

«Ως μέλη της ευρωζώνης έχουμε αμοιβαία συμφέροντα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι «εναπόκειται στην κυβέρνηση να καθορίσει την θέση της και εναπόκειται σε εμάς να κινηθούμε προς το μέλλον».
Επίσης, είπε ότι «βρισκόμαστε εντός προγράμματος που πήρε παράταση, δεν υπήρξαν συμπεράσματα ή τελικές αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες οι συζητήσεις Εναπόκειται στην Ελλάδα να εκφράσει τις θέσεις της. Δεν υπάρχει τελική απόφαση».

Βαρουφάκης στους NYT: Δεν θέλουμε τη δόση των 7 δισ.

Συνολική επανεξέταση του οικονομικού προγράμματος στήριξης της Ελλάδας και όχι τη δόση των 7 δισεκ. ευρώ θα ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, όπως δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στις New York Times.

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην αμερικανική εφημερίδα με τίτλο «O σθεναρός υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας επιχειρεί ένα πιο μετριοπαθές μήνυμα», ο κ. Βαρουφάκης ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές της και ότι δεν επιδιώκει την αντιπαράθεση τόσο με τους ευρωπαίους εταίρους, όσο και με τη Wall Street.

«Το μόνο που ζητάμε είναι μια ευκαιρία να διαμορφώσουμε ένα μία πρόταση που θα ελαχιστοποιεί το κόστος της δανειακής σύμβασης για την Ελλάδα και θα δώσει σε αυτή τη χώρα την ευκαιρία να αναπνεύσει και πάλι μετά τις πολιτικές που δημιούργησαν τεράστια κοινωνική εξαχρείωση», δηλώνει ο νέος υπουργός Οικονομικών.

Στο σχόλιο των New York Times ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και ακόμη και αν η νέα κυβέρνηση δεν θέλει να συμμορφωθεί με τους όρους των συμφωνιών διάσωσης, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να έχει την ανάγκη της εκκρεμούσας δόσης των 7 δισ. ευρώ του προγράμματος, ώστε να αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος που καθίσταται ληξιπρόθεσμο έως τον Αύγουστο ο κ. Βαρουφάκης απάντησε:

«Δεν θέλουμε τα 7 δισ. ευρώ. Θέλουμε να καθίσουμε και να επανεξετάσουμε το πρόγραμμα στο σύνολό του. Αποστολή μας δεν είναι να πάρουμε την επόμενη δόση του δανείου», η οποία όπως είπε, θα είναι απλώς μια μετάθεση του προβλήματος.

Αντίθετα, διευκρινίζει, η αποστολή είναι «η αναδιάρθρωση του χρέους και της οικονομίας προκειμένου να πάρουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε».

Η New York Times σχολιάζει το γεγονός πως ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας είναι δεινός μπλόγκερ και μάλιστα προτίθεται να συνεχίσει να γράφει παρά τα νέα του καθήκοντα.
Αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο οι πιστωτές τοποθετούν στο 4,5% από το 2016 και μετά ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθαρίζει πως η Αθήνα θα προτείνει να κρατηθεί στο επίπεδο του 1%-1,5% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά, τέλος, στις ανησυχίες που ακολούθησαν την εκλογή της νέας κυβέρνησης σχετικά με την ασφάλεια των ελληνικών τραπεζών και τη φημολογία ότι δισεκατομμύρια καταθέσεων έχουν βγει εκτός χώρας, ο κ. Βαρουφάκης απαντά: «Αναμέναμε πως οι πρώτες λίγες ημέρες στη νέα κυβέρνηση θα ήταν ταραχώδεις. Μόλις όμως οι αγορές δουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι λογικές, συνεργατικές και θεραπευτικές, προσδοκούμε ότι οι τιμές των μετοχών θα ανακτηθούν». 

Ας Μιλήσουμε Επιτέλους

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια