Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος |
Σύμφωνα με την αναφορά αυτή που δημοσιεύτηκε στην ισραηλινή εφημερίδα, Yedioth Ahronoth και στον τουρκικό τύπο, οι Ισραηλινοί στρατηγοί προβλέπουν να υπάρξει έντονη εσωτερική ταραχή και αιματηρές εμφύλιες συγκρούσεις στις χώρες Συρία, Ιράκ, Υεμένη και Λιβύη, ενώ η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου θα πλήξει καίρια τις οικονομίες των χωρών Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, προκαλώντας εσωτερικές ταραχές και απρόβλεπτες εξελίξεις οι συνέπειες των οποίων ακόμα δεν μπορούν να εκτιμηθούν απόλυτα.
Το τελικό συμπέρασμα της αναφοράς των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, είναι πως θα αυξηθούν οι διασπαστικές τάσεις σε μια σειρά χωρών όπως Συρία, Υεμένη, Ιράκ, Λιβύη, Σουδάν, Σομαλία, ενώ αναμένεται να εκδηλωθούν εξ αιτίας οικονομικών προβλημάτων έντονες ταραχές σε Ιράν και Σαουδική Αραβία με άγνωστες συνέπειες. Η συμμαχία μεταξύ Αιγύπτου Ιορδανίας και Κατάρ, θεωρείται σαν η μόνη σταθεροποιητική εξέλιξη στην ήδη «καυτή» περιοχή και οι Ισραηλινοί εκτιμούν πως η συμμαχία αύτη θα εξασφαλίζει τουλάχιστον στα νότια σύνορα τους, δηλαδή στην χερσόνησο του Σινά, όπου υπάρχει το πρόβλημα της λωρίδας της Γάζας αλλά και η δράση ισλαμιστικών ομάδων που έχουν εκεί την έδρα τους, κάποια σχετική ηρεμία.
Σίγουρα οι προβλέψεις αυτές είναι πολύ ανησυχητικές και όπως φαίνεται το παλιό αμερικανικό σχέδιο της Μεγάλης Μέσης Ανατολής, που προέβλεπε την διάσπαση πολλών χωρών σε μικρότερα κρατίδια, επανέρχεται στην επικαιρότητα με πολύ απρόβλεπτα επεισόδια οι συνέπειες των οποίων δεν μπορούν ακόμα να αποτιμηθούν. Το σχέδιο αυτό που προβλέπει συν τοις άλλοις και την δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους με μεγάλο μέρος της νοτιοανατολικής Τουρκίας, αποτελεί για την Άγκυρα την μεγαλύτερη σύγχρονη απειλή για την ίδια την συνοχή της όπως την ξέρουμε σήμερα.
Το θέμα είναι πως όλα αυτά μπορούν να επηρεάσουν την χώρα μας και κυρίως το καυτό θέμα της ΑΟΖ στην Κύπρο αλλά και της ελληνικής, ακόμα μη καθορισμένης ΑΟΖ. Κυρίως όμως στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια