Το κλειδί για να ξεκλειδώσει τα σενάρια του φόβου και της κινδυνολογίας, εν όψει της πιο κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης, έχει στα... χέρια της η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα επενδύσει στην εκστρατεία του φόβου.
Το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε, χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σε ανοικτή εκδήλωση στελεχών και μελών του κόμματος, λέγοντας ότι «απέναντι στον κ. Σαμαρά και στο διχαστικό μπλοκ του μνημονίου, η συναίνεση θα γίνει πραγματικότητα». Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του έδωσε το στίγμα της προεκλογικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ως σημείο αναφοράς τους τρόπους που θα αντιμετωπίσει το κλίμα της κινδυνολογίας στον δρόμο προς τις εκλογές.
Επαφές με Ευρώπη
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «όπως κατάφεραν να φοβίσουν και να ξεγελάσουν τον λαό μας το 2012, έτσι θα επιχειρήσουν να κάνουν και τώρα», εκτιμώντας ότι η εκλογική μάχη που ξεκινά δεν θα είναι εύκολη, και αυτό συναρτάται με την εκτίμηση της Κουμουνδούρου ότι οι αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ «θα χρησιμοποιήσουν τερατώδη και δρακόντεια ψέματα» για το τι περιμένει τους Ελληνες αν δεν ψηφίσουν για άλλη μια φορά «το δίδυμο Σαμαρά-Βενιζέλου.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Κουμουνδούρου, στο σύντομο διάστημα της προεκλογικής περιόδου, θα επιδιώξει συναντήσεις και επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους αλλά και την ΕΚΤ, με πρόθεση να επισημάνει ότι μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει μονομερείς ενέργειες σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος της χώρας.
Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στα κομματικά στελέχη του κόμματος, αναφέρθηκε και στο υπό ίδρυση κόμμα του Γ. Παπανδρέου.
«Τώρα είναι η ώρα να μάθει επιτέλους ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έγινε. Ποιοι είναι αυτοί που με συνειδητά λάθη και παραλείψεις έριξαν την Ελλάδα στα βράχια. Και τώρα ζητάνε και τα ρέστα από τον λαό μας, που τον ενέπλεξαν σε μια πρωτοφανή τραγωδία», είπε και πρόσθεσε πως «αυτές τις αλήθειες θέλει να μάθει ο λαός μας και όχι τους ψεύτικους εκβιασμούς, την ψεύτικη κινδυνολογία και κατατρομοκράτηση. Αυτές τις αλήθειες θέλει να μάθει και θα τις μάθει».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ονομαστικά στον Γ. Παπανδρέου, κάνοντας λόγο για μυστική συμφωνία με το ΔΝΤ και διόγκωση του δημόσιου ελλείμματος με αποτέλεσμα να βρεθεί η χώρα στο μάτι του κυκλώνα, αλλά και στον κ. Βενιζέλο, γιατί ταξίδεψε στις Κάνες αντιπρόεδρος του Παπανδρέου και επέστρεψε αντιπρόεδρος του Σαμαρά.
Χωρίς ονομαστική αναφορά στο «Ποτάμι» του Σ. Θεοδωράκη, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για σχήματα που δημιουργήθηκαν ή άλλα που θα δημιουργηθούν προκειμένου «να αρδεύσουν τα χωράφια της μνημονιακής πολιτικής».
Σημειώνεται ότι κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να πάρει μαζί της φεύγοντας ούτε ένα δημόσιο έγγραφο.
«Μη διανοηθείτε να πειράξετε τίποτα από τους φακέλους στα συρτάρια των υπουργείων. Και ειδικά την αλληλογραφία με την τρόικα. Γιατί αυτή η χώρα έχει δημοκρατία. Και στη δημοκρατία η διαφάνεια έχει τον πρώτο λόγο, είτε το θέλουν είτε όχι» είπε χαρακτηριστικά.
ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΚΟΥΒΕΛΗ
Εκτός της λίστας Επικρατείας οι σύμμαχοι
Σαφές μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και προς τις πολιτικές δυνάμεις οι οποίες μπορεί να είναι σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε ο κ. Τσίπρας λέγοντας πως δεν θα λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η αναφορά του κ. Τσίπρα απαντά και στα σενάρια που ήθελαν τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στο ενδεχόμενο συνεργασίας να είναι σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι το πλαίσιο συνεργασίας αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι «θα είναι καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν την κρίση του λαού στα ψηφοδέλτια του κόμματος».
Ενστάσεις για ΔΗΜΑΡ
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι παραμένουν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ οι ενστάσεις και αντιρρήσεις στο ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ανοικτό είναι να συγκληθεί το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα εγκρίνει το εκλογικό πρόγραμμα και τις συμμαχίες, - σήμερα αναμένεται να αποφασίσει η Πολιτική Γραμματεία-, ενώ από την πλευρά της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη σημείωναν την αντίθεσή τους σε συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ, ενώ πρόβαλλαν σκεπτικισμό να συγκληθεί με πανηγυρικό τρόπο το Διαρκές Συνέδριο, χωρίς να έχουν αποφασιστεί οι συμμαχίες του κόμματος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΟΥΤΣΙΑΣ
Έθνος
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια