Sponsor

ATHENS WEATHER

Hi-tech υπόθεση η εύρεση εργασίας!

Δημοσκόπηση αποκαλύπτει τις ψηφιακές δυσκολίες που προκύπτουν μέσα από τη διαδικτυακή αναζήτηση εργασίας


Όπως όλα τα υπόλοιπα, έτσι και η αγορά εργασίας έχει περάσει στην ψηφιακή εποχή. Τα κλασικά βιογραφικά στο χαρτί έχουν αντικατασταθεί από ηλεκτρονικά αρχεία και η προσωπική επαφή κατά τις συνεντεύξεις από βιντεοκλήσεις. Τη στιγμή όμως που ειδικά λογισμικά και συστήματα «φιλτραρίσματος» κάνουν τη λήψη αποφάσεων των «κυνηγών» στελεχών ευκολότερη, οι υποψήφιοι παλεύουν να αντιμετωπίσουν τις απανωτές απορρίψεις χωρίς καμία εξήγηση.

Πρόσφατη μελέτη της αμερικανικής εταιρείας Jibe (η οποία έχει αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα recruiting με πυρήνα τον υποψήφιο που έχουν υιοθετήσει πολλές κορυφαίες επιχειρήσεις εύρεσης εργασίας), σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Kelton Global, έδειξε ότι ο σύγχρονος διαδικτυακός «μηχανισμός» εύρεσης εργασίας οδηγεί στην απογοήτευση και στην αποθάρρυνση της πλειονότητας των υποψηφίων που κυνηγούν μια θέση διαδικτυακά.


Υποψήφιοι σε απόγνωση

Ρωτώντας συνολικά 1.000 υποψηφίους οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι τρεις στους πέντε δήλωσαν πως ο βαθμός δυσκολίας ως προς τη συμπλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων εύρεσης εργασίας έχει αυξηθεί, ξεπερνώντας μάλιστα ακόμη και τον βαθμό δυσκολίας που αφορά τις αιτήσεις για λήψη τραπεζικών δανείων.

Περίπου το 80% των συμμετεχόντων περιέγραψε την όλη διαδικασία ως ιδιαίτερα χρονοβόρα και αγχωτική. Το 60% πάλι ανέφερε ότι εγκαταλείπει τη συμπλήρωση μιας αίτησης σε περίπτωση που συναντήσει τεχνικό πρόβλημα και το 55% συγκεκριμένα σε περίπτωση που δεν καταφέρει να «ανεβάσει» επιτυχώς το ηλεκτρονικό βιογραφικό του. Το 44% δήλωσε ότι δεν κατάφερε να παρακολουθήσει την πορεία της αίτησής του, ενώ το 20% υπογράμμισε ότι δεν κατάφερε να συμπληρώσει την αίτηση από το smartphone του.

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τους ειδικούς, εντοπίζεται και στην αντίπερα όχθη καθώς πολλές φορές και οι εργοδότες καταλήγουν να χάνουν πολύτιμους υποψηφίους, οι οποίοι εξαιτίας των τεχνικών δυσκολιών δεν ολοκληρώνουν τη διαδικασία της αίτησης.

Αποτρεπτικές οι τεχνικές δυσκολίες

«Οι υποψήφιοι που συμμετείχαν στη μελέτη μας ανέφεραν ότι όταν συναντήσουν μια δυσκολία ή μια μη φιλική προσέγγιση κατά τη διαδικασία της αίτησης απλά θα προχωρήσουν σε κάποια άλλη προσφορά και θα μεταφέρουν παράλληλα σε φίλους και γνωστούς την αρνητική τους εμπειρία, γεγονός που θα μπορούσε να στοιχίσει μελλοντικά π.χ. στην εταιρεία που αναζητεί ένα νέο στέλεχος» εξηγεί ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Jibe Τζο Εσενφιλντ.

«Με ολοένα και περισσότερους τεχνολογικά καταρτισμένους υποψηφίους να μπαίνουν στην "αρένα" εύρεσης εργασίας, ο παλιός τρόπος απλά δεν είναι πλέον αποδοτικός και για τον λόγο αυτόν και οι εταιρείες οφείλουν να βελτιώσουν την όλη διαδικασία αναζήτησης νέων επαγγελματιών» προσθέτει ο ίδιος.

Από τη μελέτη φάνηκε ακόμη ότι το 70% των υποψηφίων επιθυμεί να είναι σε θέση να συμπληρώνει μια αίτηση εύκολα και γρήγορα μέσω smartphone, μια δυνατότητα που οι περισσότερες εταιρείες δεν προσφέρουν. Τα αναλυτικά στοιχεία έδειξαν ότι οι χρήστες στην πλειονότητά τους προτιμούν να κάνουν τα πάντα με τη βοήθεια των κινητών ή των ταμπλετών τους. Αν μπορούν λοιπόν να πληρώνουν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν περίπλοκες αγορές, γιατί να μην μπορούν να αναζητούν εργασία μέσω των συγκεκριμένων συσκευών;

Ενημέρωση και επικοινωνία

Τέλος, ένα από τα σημαντικότερα σημεία της όλης διαδικασίας, όπως φάνηκε, είναι η ενημέρωση που λαμβάνουν (ή δεν λαμβάνουν) οι υποψήφιοι γύρω από την πορεία των αιτήσεών τους. Το 50% των αιτούντων δήλωσε ότι απαιτεί να ενημερώνεται εγκαίρως γύρω από την εξέλιξη της αίτησής του, με ένα μικρό ποσοστό να δηλώνει ικανοποιημένο από τη συγκεκριμένη διαδικασία.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την προσωπική επαφή» αναφέρει ο διευθυντής επικοινωνίας της Jibe Τζεντ Χάμιλτον. «Η διάδραση με τον υποψήφιο κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας είναι πολύ σημαντική. Οι εταιρείες θα πρέπει να ακολουθούν τον δρόμο της διαφάνειας ως προς την επιλογή του ατόμου που θα στελεχώσει τη θέση που διαθέτουν. Βάσει των αποτελεσμάτων της μελέτης μας φάνηκε ότι οι υποψήφιοι αναζητούν τη συγκεκριμένη αντιμετώπιση αλλά για κάποιον λόγο δεν τη λαμβάνουν».

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια