Sponsor

ATHENS WEATHER

Δανειστές: Να πάμε Αθήνα για να καθόμαστε στο Χίλτον;

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Οι Αποστολές των δανειστών, που έχουν αναλάβει να φέρουν σε πέρας την έκτη επιθεώρηση του Ελληνικού Προγράμματος δεν είναι ακόμα έτοιμες να επιστρέψουν στην Αθήνα, καθότι δεν έχουν λάβει την επιστολή που υποσχέθηκε η ελληνική κυβέρνηση και με οποία θα τοποθετείται επί όλων των ανοικτών θεμάτων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι «σε αυτό το στάδιο αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές όλο το εύρος των πολιτικών τους προτάσεων που θα είναι η βάση των συζητήσεών μας. Αυτό θα προσδιορίσει και τη χρονική σειρά για την (επιστροφή της) Αποστολής», τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν έχω ημερομηνία σχετικά με το πότε περιμένουμε τις προτάσεις πολιτικής των Ελληνικών Αρχών. Γίνονται συζητήσεις, και συνεχίζονται», σημείωσε.
Η Αποστολή του Ταμείου, επιθυμεί όπως επιλυθούν όλα τα «ανοικτά μέτωπα», πριν οι αξιωματούχοι αναχωρήσουν για την Αθήνα. Μία πηγή εκτός Ταμείου, που όμως γνωρίζει τις σκέψεις των στελεχών, είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ότι οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ προτιμούν να βρίσκονται στα σπίτια τους στην Ουάσιγκτον με τις οικογένειές τους, παρά στο ξενοδοχείο «Χίλτον» της Αθήνας, και να αναμένουν με τις ώρες τις απαντήσεις κάποιων κομματικών στελεχών, που προσπαθούν πρωτίστως να ικανοποιήσουν την κομματική τους πελατεία.
Το «ΕτΚ» πληροφορήθηκε ότι οι διαφωνίες για το ασφαλιστικό, τις απολύσεις στο δημόσιο, τα εργασιακά και το ενιαίο μισθολόγιο δεν έχουν γεφυρωθεί. Αντιθέτως, όπως τόνισε και ο Τζέρι Ράις, το Ταμείο δεν επιμένει στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, αν και συνέδεσε το θέμα με τις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
«Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο εκπρόσωπος, «υποστηρίζουμε την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αποφύγουν οριζόντιες περικοπές σε συντάξεις και μισθούς επίσης. Αλλά, γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε με τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να εκσυγχρονισθούν οι δημοσιονομικές αρχές της Ελλάδας. Επίσης, όπως έχουμε πει στο παρελθόν, πρέπει να ενισχύσουμε τη φορολογική διοίκηση. Πιστεύουμε ότι η πρόοδος εξακολουθεί να υπολείπεται ώστε να πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν», τόνισε χαρακτηριστικά επαναλαμβάνοντας βασικά αυτό που υπογραμμίζει η κ. Κριστίν Λαγκάρντ όταν έχει συναντήσεις με Ελληνες αξιωματούχους.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν ξεκινήσει «ασκήσεις επί χάρτου» για τη λεγόμενη επόμενη ημέρα, υπό το φως και της λήξης της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας. Το Ταμείο δεν έχει κανένα πρόβλημα να παίξει το ρόλο του τεχνικού συμβούλου, αλλά δεν κρύβει και την ανησυχία του για το γεγονός ότι οι αγορές έδειξαν έντονα αρνητική συμπεριφορά στην τελευταία απόπειρα της Ελλάδας να πωλήσει ομόλογα.
Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι η Ελλάδα «έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο», αλλά ταυτόχρονα προειδοποιούν πως για ένα διάστημα που δεν προσδιορίζουν χρονικά απαιτείται «προστασία». Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ», το χρονικό διάστημα αυτό μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια.
Όπως είπε και ο κ. Ράις, η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές την Ανοιξη ήταν ένα σημαντικό ορόσημο, το οποίο και καλωσόρισαν στο ΔΝΤ, αφού «ήταν ένας από τους ουσιαστικούς στόχους του Προγράμματος».
Οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ τονίζουν ότι η συμπεριφορά των κερδοσκόπων έδειξε ότι «υπάρχει ακόμη δρόμος για την Ελλάδα πριν αυτή να μπορεί να εξαρτάται αποκλειστικά από τα κεφάλαια των αγορών». Για το λόγο αυτό, πιστεύουν ακράδαντα –ειδικά η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν- ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί η χώρας μας είναι η προληπτική συμφωνία στήριξης, την οποία εξήγησε η γενική διευθύντρια στον κ. Χαρδούβελη.
Φαίνεται ότι το ιδανικό για την Ελλάδα, η οποία και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις, είναι να καλυφθεί χρηματοδοτικά από την Ευρώπη και το Ταμείο να προσφέρει την τεχνική υποστήριξη. «Προς τα εκεί κινούνται οι συζητήσεις», είπε στο «ΕτΚ» η πηγή εκτός Ταμείου. Ο κ. Ράις υποστήριξε ότι η προληπτική συμφωνία στήριξης «θα ήταν ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσει η Ελλάδα». Και πρόσθεσε ότι «φυσικά αυτό εξαρτάται από τις αποφάσεις των ελληνικών αρχών σε συμφωνία με τους εταίρους τους, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων και όποια βοήθεια θα προσφέρουν εκείνοι σε αυτό το πλαίσιο».
Εν κατακλείδι, στη συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, τονίστηκε ότι αν οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τα χρήματα από τους Ευρωπαίους, πρέπει να συζητήσουν μαζί τους την συγκεκριμένη φύση της προληπτικής στήριξης. Χωρίς να κάνει εικασίες, ο κ. Ράις δήλωσε:
«Θα μπορούσε να λάβει διάφορες μορφές. Φυσικά το ΔΝΤ είναι έτοιμο να υποστηρίξει την Ελλάδα με κάθε τρόπο θα ήταν χρήσιμο για τη χώρα και τους ανθρώπους της, όπως κάνει εδώ και αρκετά χρόνια τώρα. Αυτό θα περιλάμβανε τεχνική βοήθεια, αλλά αυτό όπως είπα εξαρτάται από τι θα αποφασίσουν οι ελληνικές αρχές να κάνουν και ποια θα είναι η συγκεκριμένη φύση της συμφωνίας».

mignatiou.com

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια