Sponsor

ATHENS WEATHER

Τσαγκαράδα: Μυστικιστική γοητεία

Για αυτούς που δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν προτιμούν βουνό ή θάλασσα υπάρχει η Τσαγκαράδα, ένας τόπος μαγικός που συνδυάζει την πεζοπορία μέσα στη φύση και τη χαλάρωση στις παραλίες του Ανατολικού Πηλίου που βρέχονται από το Αιγαίο Πέλαγος.

Οι μυρωδιές από τους χειμωνανθούς και τα βότανα, τα πέτρινα κτίσματα και οι διαδρομές στις δασωμένες βουνοπλαγιές με τις καστανιές, τις οξιές και τα πλατάνια αποτελούν μέρος της μαγευτικής ατμόσφαιρας της Τσαγκαράδας. Ο παραδοσιακός οικισμός, χτισμένος σε υψόμετρο 450 μέτρων, απαρτίζεται από τέσσερις συνοικίες: τους Αγίους Ταξιάρχες, την Αγία Παρασκευή, τον Αγιο Στέφανο και την Αγία Κυριακή.

Περπατώντας εκεί θα γνωρίστε την επαρχιακή γαλήνη και θα ανακαλύψετε πλατείες, μικρά καφέ και μαγαζιά, υπαίθριες αγορές με τρόφιμα, μυρωδικά και βότανα με θεραπευτικές και φαρμακευτικές ιδιότητες, όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι και το τσάι. Αυτή την εποχή την παλέτα της φύσης συνθέτουν χρώματα όπως το κίτρινο και το καφέ των φύλλων που σε συνδυασμό με τις πέτρινες σκεπές των σπιτιών και τα λιθόστρωτα μονοπάτια δημιουργούν το απόλυτο φθινοπωρινό σκηνικό.
Δείτε από κοντά τον αιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής που, όπως λένε οι ντόπιοι, στέκει εκεί επιβλητικός εδώ και χίλια χρόνια προσφέροντας τη σκιά του, ενώ η διάμετρος του κορμού του είναι 14 μέτρα. Ακολουθήστε τα πολλά μονοπάτια του χωριού και απολαύστε όλο το μεγαλείο της φύσης. Αν είστε αθλητικός τύπος μπορείτε να διανύσετε και συγκεκριμένες διαδρομές κάνοντας ποδήλατο βουνού. Τον χειμώνα επισκεφτείτε το χιονοδρομικό κέντρο Αγριόλευκες στα Χάνια όπου λειτουργούν 6 πίστες με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, κατάλληλες τόσο για αρχάριους όσο και για έμπειρους σκιέρ www. pelionski.gr.
Το καλοκαίρι στην Τσαγκαράδα θα βρείτε παραλίες για κάθε γούστο με μία από τις πιο γνωστές και πιο προβεβλημένες να είναι η Νταμούχαρη με τις κροκάλες όπως ονομάζονται τα λευκά βότσαλα. Πολυφωτογραφημένη είναι και η παραλία Μυλοπόταμος, με τον βράχο να τη χωρίζει στα δύο. Πιο φιλική σε παιδιά και οικογένειες, αφού είναι και πιο οργανωμένη, είναι η παραλία Παπά Νερό. Αγαπημένες και με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά είναι οι παραλίες Πλάκα και Φακίστρα, ενώ ανατολικότερα βρίσκονται οι παραλίες Λαμπινού και Λημνιώνας, που είναι μικρότερες και περιτριγυρισμένες από επιβλητικούς βράχους.

ΦΑΓΗΤΟ
Στην περίφημη Αλέκα (24260 49380, www.alekas-house.gr) θα δοκιμάσετε όλες τις νόστιμες συνταγές της πηλιορείτικης κουζίνας, όπως το σπετζοφάι που γίνεται από ντόπιο πηλιορείτικο λουκάνικο, το χοιρινό με κυδώνια και ο κόκορας κρασάτος.
Tον Δειπνοσοφιστή (24260 49825, www.dipnosofistis.com) θα τον βρείτε στον δρόμο προς τον Μυλοπόταμο και θα απολαύσετε διεθνή κουζίνα και εκλεπτυσμένες συνταγές αξιοποιώντας όλα τα αγνά τοπικά προϊόντα της περιοχής. Τον χειμώνα λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο και όλες τις γιορτές και τις αργίες.
Το εστιατόριο Χαμένος Μονόκερως (24260 49930, www.lostunicornhotel.com) του ομώνυμου ξενώνα βρίσκεται στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής και είναι ένα πραγματικά ειδυλλιακό μέρος για να δειπνήσετε, αφού μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από άλλη εποχή.
Στην ταβέρνα Αγνάντι (24260 49210) το μενού βασίζεται σε τοπικές συνταγές ελαφρώς διαφοροποιημένες, δημιουργώντας πρωτότυπα πιάτα όπως κουνέλι με μανιτάρια.
ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Το Ψηφιακό Μουσείο & Μουσείο Μινιατούρας στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, όπου παλιά εκεί στεγαζόταν η Αχιλλοπούλειος Σχολή. Εκεί θα θαυμάστε τη μεγάλη λαογραφική συλλογή από εκθέματα της περιοχής σε ψηφιακή τρισδιάστατη μορφή, αλλά και διάφορα φυσικά εκθέματα σε μορφή μινιατούρας.
Η Νανοπούλειος Σχολή, ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια της Τσαγκαράδας, που χτίστηκε το 1863 και σήμερα στεγάζεται το δημοτικό σχολείο, ενώ το 1985 έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως έργο τέχνης.
Το κρυφό σχολειό και το εκκλησάκι της Παναγίας της Μεγαλομάτας που βρίσκεται μέσα σε έναν βράχο κοντά στην παραλία Φακίστρα.
Το πέτρινο μονότοξο γεφύρι του Μυλοπόταμου που χτίστηκε τον 18ο αιώνα από Ζουπανιώτες μάστορες.
Οι διάσπαρτες εκκλησίες και ξωκλήσια από τον 17ο και 18ο αιώνα με πανέμορφα ξυλόγλυπτα τέμπλα μοναδικής τέχνης.

Κείμενο: Εφη Οικονομοπούλου
Έθνος


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια