Sponsor

ATHENS WEATHER

Ολική μεταμόσχευση οφθαλμού


Μπορεί η ιατρική να έχει επιτύχει ακόμη και τη μεταμόσχευση προσώπου, υπάρχει όμως ένα βασικό όργανο του ανθρώπινου σώματος που εξακολουθεί να προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς δεν έχει επιτευχθεί η πλήρης μεταμόσχευσή του. Αυτό δεν είναι άλλο από το μάτι, η πλήρης μεταμόσχευση του οποίου αποτελούσε μέχρι πρότινος σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού έχει επιτευχθεί μόνο η εμφύτευση κυττάρων και κάποιων τμημάτων του ματιού.

Ωστόσο, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ και το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο πιστεύει ότι μπορεί να κάνει αυτό το σενάριο πραγματικότητα, χάρη στις σημαντικές προόδους που έχουν σημειωθεί τον τελευταίο καιρό σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη νευρικών ινών, χωρίς τις οποίες δεν υπάρχει η αίσθηση της όρασης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναπτύσσουν γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς, τα οποία είναι απαραίτητα για την όραση επειδή λαμβάνουν τα οπτικά σήματα από τους φωτοϋποδοχείς και τα στέλνουν στο οπτικό νεύρο και στον εγκέφαλο.

Αυτόν τον καιρό οι ερευνητές προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα της ανάπτυξης του πολύ ευαίσθητου οπτικού νεύρου στον άνθρωπο, η οποία έχει ήδη επιτευχθεί σε ζώα με τραύματα στο συγκεκριμένο σημείο.Oπως εξηγεί ο δρ Τζέφρι Γκόλντμπεργκ από το Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, για να γίνει μεταμόσχευση ματιού πρέπει να κοπούν εντελώς όλες οι συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο μάτι και το οπτικό νεύρο, άρα στη συνέχεια για να αποκατασταθεί η όραση θα πρέπει να επανασυνδεθεί το μάτι του δότη με τις νευρικές ίνες που υπάρχουν στον εγκέφαλο του ασθενoύς.

«Γνωρίζουμε ότι από τη στιγμή που διακόπτονται αυτές οι συνδέσεις οι νευρικές ίνες δεν αναπτύσσονται ξανά εύκολα και σίγουρα αυτό δεν γίνεται αυτόματα» είπε ο δρ Γκόλντμπεργκ. «Το μάτι μπορεί να φαίνεται υγιές λόγω της ανανέωσης της ροής του αίματος, όμως χωρίς την επανασύνδεση με το οπτικό νεύρο δεν υπάρχει όραση».

Η μεταμόσχευση ολόκληρου του οφθαλμού θα βοηθήσει 180.000.000 ανθρώπους με τύφλωση σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη
Εφημερίδα Δημοκρατία

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια