Sponsor

ATHENS WEATHER

Νορβηγία και Σουηδία οι καλύτερες χώρες για να γερνάει κανείς

Η Νορβηγία και η Σουηδία είναι οι καλύτερες χώρες για να γερνάει κανείς σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ποιότητας Γηρατειών (Global AgeWatch Index) για το 2014, που έδωσε στη δημοσιότητα το διεθνές δίκτυο HelpAge International, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 73η θέση της διεθνούς κατάταξης μεταξύ των 96 χωρών που περιλαμβάνει η λίστα και για τις οποίες υπήρχαν επαρκή διαθέσιμα στοιχεία, υποχωρώντας από την 58η θέση που βρισκόταν το 2013.

Την πρώτη δεκάδα των καλύτερων χωρών συμπληρώνουν κατά σειρά η Ελβετία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Ισλανδία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Στην τελευταία θέση βρίσκεται το Αφγανιστάν. Η Κύπρος είναι στην 34η και η Τουρκία στην 77η.

Ο Global AgeWatch Index αποτυπώνει την ποιότητα ζωής των ατόμων άνω των 60 ετών ανά τον πλανήτη, με βάση διάφορα κριτήρια, όπως η εισοδηματική ασφάλεια, η παροχή υπηρεσιών υγείας, το γενικότερο περιβάλλον για την τρίτη ηλικία κ.λπ. Όπως είναι αναμενόμενο, ο δείκτης δείχνει ότι στις φτωχότερες χώρες η ζωή είναι πιο δύσκολη για τους ηλικιωμένους.

Η δημογραφική γήρανση απειλεί τη Γη
Σύμφωνα με στατιστικές εκτιμήσεις, έως το 2050 το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών παγκοσμίως αναμένεται να φθάσει το 21%, από 12% το 2014. Σήμερα, τα δύο τρίτα των ατόμων άνω των 60 ετών ζουν σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, ποσοστό που εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 4/5 έως το 2050.

Διεθνώς, το μέσο προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά την τελευταία 50ετία, φθάνοντας πλέον στα 66 χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι το μέλλον της Γης είναι «γκρίζο» λόγω της δημογραφικής γήρανσης. Σε μεγάλο βαθμό η επιμήκυνση της ζωής οφείλεται τόσο στη μείωση των παιδικών θανάτων, όσο και στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι, σε πλούσιες και φτωχές χώρες εξίσου, ξεπερνούν πλέον την ηλικία των 60 ετών. Κατά μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση που συνοδεύει τον Global AgeWatch Index, μια 60χρονη γυναίκα εκτιμάται ότι θα ζήσει μέχρι την ηλικία των 82 ετών, ενώ ένας συνομήλικός της άνδρας έως τα 79.

«Στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος μόνο ένας στους τέσσερις ανθρώπους άνω των 65 ετών παίρνει σύνταξη (οι γυναίκες ακόμη λιγότερο από τους άνδρες), με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι ηλικιωμένοι στο μέλλον εξαρτώνται από τα παιδιά τους για να επιβιώσουν. Παράλληλα, θα αποτελούν μάλλον βάρος για την κοινωνία, ενώ θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν πιο θετικά, ως ένας ακόμη 'πόρος' που βοηθάει στην ανάπτυξη», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Ασγκαρ Ζαϊντί του Κέντρου Ερευνών για τη Γήρανση του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον.

Χώρα γερόντων η Ελλάδα του μέλλοντος
Σύμφωνα με τον Global AgeWatch Index, το μέσο προσδόκιμο ζωής για έναν 60χρονο στην Ελλάδα είναι 24 χρόνια, ενώ το μέσο προσδόκιμο υγιούς ζωής είναι 17,4 χρόνια. Το ποσοστό των ατόμων άνω των 65 ετών που λαμβάνουν σύνταξη, είναι 77%.

Το ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού που είναι άνω των 60 ετών, αναμένεται να εμφανίσει συνεχή αύξηση στο μέλλον, από 26% το 2014 (περίπου 2,9 εκατομμύρια άνθρωποι) σε 32,4% το 2030 και 37,9% το 2050. Με άλλα λόγια, η Ελλάδα μετατρέπεται ταχέως σε χώρα ηλικιωμένων.

Το ποσοστό φτωχών ηλικιωμένων στην Ελλάδα (το ποσοστό των ατόμων άνω των 60 ετών που έχουν εισόδημα μικρότερο του μισού μέσου εισοδήματος της χώρας) υπολογίζεται στο 8,6%. Το ποσοστό απασχόλησης των ατόμων 55 - 64 ετών βρίσκεται στο 36,4% (περίπου ένας στους τρεις), ενώ το ποσοστό ανθρώπων άνω των 60 ετών με πτυχίο δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι 41%.

Η «σχετική ευημερία» του έλληνα ηλικιωμένου (προκύπτει από το μέσο εισόδημα προς την κατανάλωσή του, ως ποσοστό του μέσου εισοδήματος/κατανάλωση για τον υπόλοιπο πληθυσμό) εκτιμάται στο 103%. Η «σχετική ψυχική/νοητική ευημερία» (το ποσοστό των ατόμων άνω των 50 ετών που νιώθουν ότι η ζωή τους έχει νόημα, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό ατόμων κάτω των 50 ετών) διαμορφώνεται στο 92,4%.

Αλλοι επιμέρους δείκτες για τους Έλληνες άνω των 50 ετών δείχνουν ότι το 61% δηλώνουν πως έχουν συγγενείς ή φίλους στους οποίους μπορούν να στηριχθούν σε περίπτωση προβλημάτων (πράγμα που σημαίνει ότι το υπόλοιπο 39% δεν έχει τέτοιο στήριγμα), το 48% νιώθουν ασφαλείς όταν περπατάνε μόνοι τους τη νύχτα (η πλειονότητα 52% νιώθει ανασφάλεια), μόνο το 39% αισθάνονται ικανοποιημένοι από την ελευθερία επιλογών στη ζωή τους, ενώ περίπου οι μισοί (53%) δηλώνουν ικανοποιημένοι από τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην περιοχή τους.

Τέλος, σύμφωνα με την έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλότερα από κάθε άλλη ανεπτυγμένη χώρα στον δείκτη καθώς υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το 2013. Από την άλλη, η χώρα μας τα πάει καλά στο πεδίο της υγείας (24η), βελτιώνοντας σημαντικά τη θέση της από το 2013. Επίσης, βρίσκεται στην 28η θέση στον τομέα της εισοδηματικής ασφάλειας για τους ηλικιωμένους, εμφανίζοντας ένα σχετικά υψηλό επίπεδο κοινωνικών παροχών στην περιοχή της, παρά την μείωση του ΑΕΠ ανά κεφαλή λόγω της κρίσης.

Όμως εμφανίζει υστέρηση (80ή θέση) στο πεδίο των «δυνατοτήτων», κυρίως λόγω της μείωσης σε σχέση με το 2013 του βαθμού απασχόλησης των ατόμων 55 - 64 ετών. Η χαμηλότερη επίδοση της χώρας (91η), είναι στη διαμόρφωση ενός γενικότερου περιβάλλοντος που διευκολύνει τους ηλικιωμένους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια