Sponsor

ATHENS WEATHER

Η εθνική μας ταυτότητα ως αντίδοτο στην κρίση

Γράφει ο Kωνσταντίνος Χολέβας

Η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος θα αρχίσει συντόμως, όπως δεσμεύθηκε δημοσίως ο πρωθυπουργός, και ένα από τα θέματα που έχει θέσει η Νέα Δημοκρατία είναι και η συνταγματική κατοχύρωση της γλώσσας μας και της εθνικής ταυτότητάς μας. Θεωρώ πολύ σημαντική αυτή την πρόταση και μακάρι να υλοποιηθεί.

Η εθνική και γλωσσική ταυτότητά μας απειλείται από τις ανιστόρητες δοξασίες ορισμένων γειτόνων, αλλά και από ψευδοπροοδευτικές θεωρίες και ανωφελείς μοντερνισμούς ξενομανών Νεοελλήνων. Είναι δικαίωμα και υποχρέωση ενός λαού να προστατεύει την Ιστορία του, τη γλώσσα του, τη θρησκεία του και τις παραδόσεις του, για να μην καταλήξει άμορφος χυλός κάτω από τον οδοστρωτήρα της παγκοσμιοποιήσεως.

Ποια στοιχεία αποτελούν την εθνική ταυτότητα των Ελλήνων; Συμφώνως προς τον ορισμό του Ηροδότου τον 5ο αιώνα π.Χ., οι ελληνικές πόλεις, παρά τις διαφορές τους, είχαν ως κοινά ενοποιητικά στοιχεία τη συνείδηση κοινής καταγωγής, την κοινή γλώσσα, την κοινή θρησκεία και τα κοινά ήθη και έθιμα. Το όμαιμον, ομόγλωσσον, τα κοινά των θεών ιδρύματα και τα ομότροπα ήθη! Για να έλθουμε στα νεότερα χρόνια, ο Ιωάννης Καποδίστριας έγραφε προς ηγέτες δυτικών χωρών ότι Ελληνες είναι όσοι μιλούν τη γλώσσα των πατέρων τους και ακολουθούν την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία. Συνδυάζοντας τους δύο ορισμούς, βλέπουμε ότι η ιστορική συνείδηση, η ελληνική γλώσσα και η ορθόδοξη πίστη αποτελούν σήμερα τα θεμέλια της εθνικής ταυτότητάς μας. Η πλούσια λαογραφική παράδοση με τους δημοτικούς χορούς, τα τραγούδια και τα έθιμα του λαού μας, καθώς και ο σεβασμός σε ορισμένους θεσμούς, όπως η οικογένεια, συμπληρώνουν τα στοιχεία της ταυτότητός μας· μιας ταυτότητας που δεν μας αποκόπτει από την ανθρωπότητα ούτε μας κλείνει στο καβούκι μας, αλλά μας διδάσκει να είμαστε οικουμενικοί. Ούτε απάτριδες ούτε σοβινιστές. Η ελληνορθόδοξη ταυτότητα καλλιεργεί στον Ελληνα τον αφανάτιστο πατριωτισμό: Σέβεται τους άλλους πολιτισμούς, αλλά δίνει τα πάντα για την προστασία του πάτριου εδάφους.

Για να διαφυλάξουμε την ταυτότητά μας δεν αρκεί η συνταγματική κατοχύρωση, η οποία θα είναι απλώς η αφετηρία. Πρέπει ως Πολιτεία και ως λαός να μάθουμε, έστω και με αυστηρή νομοθετική ρύθμιση, να σεβόμαστε όλα αυτά που μας συνδέουν με το παρελθόν και μας ανοίγουν το παράθυρο στο μέλλον με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να παύσουμε να βλέπουμε πινακίδες σε καταστήματα γραμμένες μόνο σε ξένη γλώσσα. Στη Γαλλία αυτό απαγορεύεται διά νόμου. Να θεσπιστεί η υποχρεωτική χρήση της ελληνικής με πιο μεγάλα γράμματα και, αν θέλει ο καταστηματάρχης, ας χρησιμοποιεί με μικρότερα γράμματα και την ξενόγλωσση γραφή. Να έλθουν οι νέοι μας και όλοι οι Ελληνες πιο κοντά στα μουσεία μας και στους αρχαιολογικούς χώρους μας. Να εμπλουτισθεί η δημόσια τηλεόρασή μας με περισσότερες εκπομπές για την Ορθοδοξία, την ελληνική γλώσσα και την Ιστορία μας και, αν υπάρχει τρόπος, να υποχρεωθούν και οι ιδιωτικοί σταθμοί να κάνουν το ίδιο. Φτάνει πια με την τηλεοπτική τουρκολαγνεία. Επίσης, να επιχορηγηθεί από το κράτος η έκδοση σε λίαν προσιτές τιμές όλων των αρχαίων κλασικών μαζί με τα αριστουργήματα της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γραμματείας.

Εθνική ταυτότητα δεν νοείται χωρίς ελληνορθόδοξη παιδεία. Δυστυχώς κατά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε απαράδεκτα φαινόμενα αφελληνισμού και αποχριστιανοποιήσεως της παιδείας μας. Πρέπει να ενισχυθεί η ελληνομάθεια με περισσότερα αρχαία ελληνικά, με καλύτερη προβολή των ηρώων και των μαρτύρων της Ιστορίας μας, να παύσει η υποτίμηση της γεωγραφίας και, το κυριότερο, να σταματήσει κάθε συζήτηση για μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από ορθόδοξο χριστιανικό σε πολυθρησκευτικό - γνωσιολογικό.
Η επαφή με τους αγίους μας και τους προγόνους μας είναι το μόνο αντίδοτο στην πολύπλευρη κρίση!

Εφημερίδα Δημοκρατία

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια