H Roscosmos ανακτά τη διαστημική της πρωτοπορία

 
Βάσεις στη Σελήνη, «δορυφόρους- καθαριστές», και νέα διαστημικά οχήματα σχεδιάζει η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος, γνωστή ως Rosсosmos. 

Σας παρουσιάζουμε μερικά από τα πιο φιλόδοξα προγράμματα που ανακοίνωσε η Roscomos τον Αύγουστο, τα οποία όταν υλοποιηθούν, είναι σίγουρο πως θα φέρουν την επανάσταση στη διαστημική έρευνα.

1. Καθαριστής …διαστημικών σκουπιδιών
Οι άνθρωποι δεν έχουν κατακτήσει ακόμη το διάστημα, αλλά έχουν καταφέρει ήδη να το μολύνουν. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Δίκτυο Διαστημικής Επιτήρησης υπάρχουν περισσότερα από 16,2 χιλιάδες άχρηστα αντικείμενα στην τροχιά της γης, τα οποία μπορεί να καταστρέψουν τα νέα διαστημικά οχήματα.
Υπάρχει πιθανότητα, λοιπόν, το περιπετειώδες θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, Gravity, με πρωταγωνιστές τους εγκλωβισμένους στο διάστημα αστροναύτες, Σάντρα Μπούλοκ και Τζορτζ Κλούνεϊ, να γίνει πραγματικότητα.
Τον Αύγουστο, η Roscosmos ανακοίνωσε πως σχεδιάζει ένα διαστημικό σκάφος για τον καθαρισμό της τροχιάς της γης, από αδρανείς δορυφόρους και LV ανώτερων στρωμάτων. Το έργο ονομάζεται Καθαριστής και αναμένεται να αναπτυχθεί την επταετία 2018-2025, με κυβερνητική χρηματοδότηση ύψους 10,8 δις ρουβλίων (292 εκατ. δολαρίων).

2. Νέα κοσμοδρόμια
Η Roscosmos σχεδιάζει να δαπανήσει 900 δις ρούβλια (24,3 δις δολάρια ) για την υποδομή κοσμοδρομίων. Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της επέκτασης του κοσμοδρομίου Πλισέτσκ, την ολοκλήρωση του Βοστότσνι και την υποστήριξη της διαστημικής βάσης Μπαϊκονούρ, στο Καζακστάν.
Το καλό είναι ότι η Roscosmos έχει σκεφθεί και μια φθηνότερη λύση, καθώς είναι έτοιμη να δαπανήσει μόνον 800 δις ρούβλια (21,6 δις δολάρια ) σε περίπτωση που διευθετηθεί η διαφορά με το Καζακστάν, και θα μπορεί να χρησιμοποιεί μέχρι το 2020, το Μπαϊκονούρ, όπως όλα τα άλλα ρωσικά κοσμοδρόμια. Τα 100 δις ρούβλια (2,7 δις δολάρια) που εξοικονομούνται μπορούν να δαπανηθούν για το διαστημικό συγκρότημα Βοστότσνι.

3. Τηλεπισκόπηση της Γης
Η τηλεπισκόπηση της Γης είναι ένα από τα πιο αδύναμα σημεία της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας. Χωρίς πλήρες εθνικό πρόγραμμα οι Ρώσοι επιστήμονες πρέπει να παίρνουν πληροφορίες, κυρίως από τους διεθνείς δορυφόρους. Αλλά, το Ομοσπονδιακό Διαστημικό Πρόγραμμα για το 2016-2025 που συντάχθηκε από υπεραισιόδοξους, υπόσχεται μεγέθυνση του τροχιακού στόλου με 26 υπερσύγχρονα σπούτνικ, και κόστος μόλις 358,6 δις ρούβλια (9,7 δις δολάρια).

Το σχέδιο περιλαμβάνει:

Meteo-SSO, ένα παγκόσμιο υδρομετεωρολογικό και ηλιοφυσικό σύστημα, που αποτελείται από τέσσερα νέας γενιάς σπούτνικ σε τροχιά σύγχρονη με τον ήλιο. (66 δις ρούβλια / 1,8 δις δολάρια)
Meteo-Glob, μία παγκόσμια μετεωρολογική ανίχνευση σε ορατή και υπέρυθρη ζώνη. (86,9 δις ρούβλια / 2,3 δις δολάρια)
Resourse, περιλαμβάνει 3 δορυφόρους για την απεικόνιση της Γης σε υψηλή και υπερ-υψηλή ανάλυση. (55 δις ρούβλια / 1,5 δις δολάρια)
ES-SSO: διαστημικό σύστημα εποπτείας για τοπικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Αποτελείται από 10 δορυφόρους σε τροχιά σύγχρονη με τον ήλιο. (106,3 δις ρούβλια / 2,9 δις δολάρια)
ES-GSO: διαστημικό σύστημα υψηλής εποπτείας για σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Λειτουργεί με οπτικά και ραντάρ γεωστατικής τροχιάς. (44,3 δις ρούβλια / 1,2 δις δολάρια)

4. Βάση στη Σελήνη
Τα ρωσικά διαστημόπλοια ήταν τα πρώτα που πέταξαν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, έφεραν σεληνιακό έδαφος στη Γη, να το μελετήσουν και να το αναπαράγουν, αλλά ποτέ δεν κατάφεραν να στείλουν εκεί κανέναν άνθρωπο.
Αυτή τη φορά, η Roscosmos στοχεύει σοβαρά στην εξερεύνηση της Σελήνης. Γι΄αυτό, πρόκειται να δαπανήσει 280 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη μιας βάσης στο φεγγάρι, ένα κινητό βραχίονα-γερανό, ένα γκρέιντερ, έναν εκσκαφέα, στρώμα καλωδίου, και ένα κινητό ρομπότ για την εξερεύνηση της επιφάνειας της Σελήνης, από το 2018 ως το 2025. Στην Roscosmos φαίνεται ότι γοητεύονται περισσότερο από την ιδέα της διαμονής στο φεγγάρι, παρά από τις απλές επισκέψεις!

5. Σεληνιακό όχημα
«Γιατί δεν αρέσει στους Ρώσους να οδηγούν γρήγορα; » αναρωτιέται ρητορικά ο Νικολάι Γκόγκολ στις «Νεκρές ψυχές». Είναι σαφές ότι, μία βάση στο φεγγάρι χωρίς μεταφορικό μέσο κάνει λιγότερο συναρπαστικό το ρωσικό πρόγραμμα εξερεύνησης και αποικισμού της Σελήνης. Η Roscosmos, λοιπόν, προσδοκά μέχρι το 2021 να ξεκινήσει ο σχεδιασμός του σεληνιακού οχήματος, και μέχρι το 2025 να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές.

6. Πύραυλος «βαρέων –βαρών» για τον Άρη
Τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενέκρινε πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλου «βαρέων –βαρών», χωρητικότητας 120-150 τόνων. Ο ανώνυμος αυτός πύραυλος είναι μία από τις ακριβότερες ιδέες της Roscosmos και ο προϋπολογισμός του είναι διπλάσιος από αυτόν του περίφημου διαστημικού πυραύλου «Angara». Η NASA αναπτύσσει επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα πυραύλων, ώστε να είναι έτοιμη να ανταγωνιστεί τους Ρώσους επιστήμονες. Η ανάπτυξη ενός τέτοιου πυραύλου ανταποκρίνεται σε μια συγκεκριμένη ανάγκη: την πτήση στον Άρη. Ας ελπίσουμε ότι ο τεράστιος προϋπολογισμός αυτού του έργου δεν θα εξαντληθεί στις κακουχίες του δρόμου προς τα αστέρια!

7. Spectr-RG: έρευνα στις μαύρες τρύπες  
Το 2013 στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος «Radioastron», (ρωσο-γερμανική συνεργασία) αναπτύχθηκε το αστροφυσικό παρατηρητήριο Spektr-R, με στόχο τη μελέτη των εσχατιών του σύμπαντος, με το ραδιοτηλεσκόπιο eROSITA.
Καθώς η ιδέα είχε αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη της δεκαετίας του '80, η επανεκκίνηση του προγράμματος που κόστισε 135 εκ. δολάρια έγινε το 2005, λόγω των αλλεπάλληλων αλλαγών από την πλευρά των γερμανών προγραμματιστών του τηλεσκοπίου. Οπότε, μέχρι το 2017 η ανθρωπότητα δεν θα είναι σε θέση να ρίξει φως στη φύση της σκοτεινής ύλης του σύμπαντος.

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΡΩΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια