Η μελέτη των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνει ότι τα δύο πρώτα κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ) διατηρούν υψηλά ποσοστά την ίδια στιγμή που υπάρχει μεγάλος αριθμός αναποφάσιστων. Αυτό το μίγμα, δηλαδή το να υπάρχουν δύο κόμματα με υψηλά ποσοστά με ταυτόχρονο υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων, είναι κατά κοινή παραδοχή των ειδικών, δείγμα ότι κάνει την εμφάνισή του νέος δικομματισμός.
Εάν έτσι έχουν τα πράγματα, κάτι το οποίο εξάλλου πιστοποιείται και από την υποχώρηση των μικρών κομμάτων (μηδέ της ΧΑ εξαιρουμένης), τότε θα πρέπει να δούμε τι διαφορετικό θα μας δώσει ο νέος δικομματισμός μεταξύ και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Η χώρα μας είναι πλήρως υποταγμένη στην παγκοσμιοποίηση και απόλυτα ενταγμένη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Μια χώρα χωρίς δικό της νόμισμα. Μια χώρα πτωχευμένη, με πτωχευμένες τράπεζες και με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος στην πλάτη μας. Μια χώρα που επιπρόσθετα εξ αιτίας του μνημονίου, έχει χάσει την όποια εναπομείνασα εθνική της κυριαρχία. Βρισκόμαστε κάτω από την ομπρέλα και το μικροσκόπιο της τρόϊκας και νόμοι πλέον του ελληνικού κράτους είναι οι εντολές των δανειστών. Αναρωτιόμαστε λοιπόν τι διαφορετικό θα προσφέρει ο νέος δικομματισμός; Θυμίζει την παροιμία που λέει: «δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα».
Αυτός ο νέος δικομματισμός είναι ένα τεχνητό κατασκεύασμα του συστήματος και υπάρχει μόνο στη φανατισμένη φαντασία μας. Δεν εκφράζει κανέναν πραγματικό κοινωνικό διπολισμό. Εξυπηρετεί μονόπλευρα τα συμφέροντα της ντόπιας ολιγαρχίας και των δανειστών. Για το λόγο αυτό θα είναι ευάλωτος.
Στην κοινωνία όμως, μέσα στις πιο πάνω συνθήκες, αναπτύσσεται σιγά σιγά ο πραγματικός διπολισμός, ο οποίος κάποια στιγμή θα εκφραστεί και πολιτικά. Αυτός ο διπολισμός είναι, από το ένα μέρος τα συμφέροντα των λίγων (που προωθούν το νέο δικομματισμό) και από το άλλο μέρος τα συμφέροντα των πολλών. Και αυτός ο πανάρχαιος πραγματικός διπολισμός, δεν έχει ιδεολογικές αποχρώσεις, αλλά πραγματικές κοινωνικές αναφορές και ανάγκες.
Σ’ αυτόν τον πραγματικό διπολισμό, ο οποίος πολιτικά εκφράζεται ως Ολιγαρχία – Δημοκρατία, θα πρέπει να στραφούμε και σε αυτόν θα πρέπει να επενδύσουμε πολιτικά.
προεδρική δημοκρατία
0 Σχόλια