Sponsor

ATHENS WEATHER

Αμφίπολη: Στο μυαλό του Δεινοκράτη...- Υπάρχει και πέμπτος θάλαμος;

Ούτε ο τέταρτος θάλαμος θα είναι ο τελικός προορισμός των αρχαιολόγων στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης, καθώς σύμφωνα με νέες θεωρίες, αυτός ο θάλαμος είναι απλά ένας ενδιάμεσος χώρος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Καβάλας xronometro, η σεισμική τομογραφία που είχαν κάνει την περίοδο 1998-1999 οι γεωφυσικοί Λάζαρος Πολυμενάκος, Σταύρος Παπαμαρινόπουλος, Αθανάσιος Λιόσης και η αρχαιολόγος Χάιδω Κουκούλη-Χρυσανθάκη
αποτυπώνει σκιές που προδιαθέτουν και για άλλα οικοδομήματα θαμμένα κάτω από τον λόφο.
tomografia--1
Στο μυαλό του αρχιτέκτονα του ταφικού μνημείου στην Αμφίπολη προσπαθεί να μπει η ομάδα των αρχαιολόγων που τις τελευταίες ημέρες εργάζεται πυρετωδώς για να φτάσει στον τέταρτο θάλαμο του τύμβου. Οι αρχαιολόγοι που γνωρίζουν καλά το έργο του Δεινοκράτη, του ανθρώπου που σύμφωνα και με την κυρία Περιστέρη οραματίστηκε και δημιούργησε τον εντυπωσιακό τύμβο στον λόφο Καστά, ξέρουν ότι τα έργα του χαρακτηρίζονται από πολυπλοκότητα. Είναι λογικό λοιπόν ένα ταφικό μνημείο του μεγέθους του Τύμβου της Αμφίπολης, να είναι επίσης ιδιαίτερα περίπλοκο ως προς την ανάπτυξή του, άλλωστε και λόγοι ασφαλείας επέτασσαν κάτι τέτοιο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η τέταρτη πύλη στη σειρά, μετά την σκάλα που εκτιμάται ότι υπάρχει στον τρίτο θάλαμο, δεν οδηγεί απλά σε ένα άλλο επίπεδο πιο χαμηλό, από αυτό της εισόδου, αλλά και σε ένα «διαφορετικό» μοτίβο ανάπτυξης του οικοδομήματος.

Πάντως, η ποταμίσια άμμος με την οποία είναι γεμισμένα τα δωμάτια του τύμβου έχει λειτουργήσει στο πέρας των αιώνων ως το απόλυτο προστατευτικό. Επιπλέον τους τυμβωρύχους απέτρεψαν και οι τοίχοι σφράγισης, που βοηθούσαν επίσης στην αντιστήριξη των χωμάτων.
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης
- Πρόκειται για έναν τάφο με λαμπρό, μαρμάρινο περίβολο 497 μέτρων.
- Στην είσοδο υπάρχουν δύο ακέφαλες και άπτερες Σφίγγες, για τις οποίες ακόμη δεν γνωρίζουμε αν τα σπασμένα κομμάτια που βρέθηκαν είναι μόνο τα φτερά ή και τα κεφάλια
- Ακολουθούν μέσα στον τάφο οι δύο εντυπωσιακές Καρυάτιδες
- Βρέθηκαν δύο μοτίβα στα πατώματα. Το ένα είναι βοτσαλωτό με ρόμβους, κάτω από την πρώτη είσοδο και στη συνέχεια το μωσαϊκό με τα κομμάτια του λευκού μαρμάρου σε κόκκινο φόντο.
- Έχουν βρεθεί κιονόκρανα με εντυπωσιακά χρώματα, επιστήλια το ίδιο αξιοσημείωτα και ορθομαρμάρωση σχεδόν σε όλους τους χώρους.
- Στον χώρο που είναι πίσω από τις Καρυάτιδες (στον δεύτερο ταφικό θάλαμο) έχουμε και μια μαρμάρινη δοκό διακοσμημένη με ρόδακες που συνδέει τα δύο ανοίγματα στους διαφραγματικούς τοίχους
- Αμέσως μετά τις Καρυάτιδες ακολουθούν δύο γνωστοί μέχρι τώρα χώροι, όπου η κύρια διακόσμηση είναι η ορθομαρμάρωση, τα μαρμάρινα γείσα και ίσως και το δάπεδο που δεν έχει αποκαλυφθεί ακόμη
- Σύμφωνα με εκτιμήσεις στον τρίτο ταφικό θάλαμο υπάρχουν σκαλιά που οδηγούν σε χαμηλότερο επίπεδο και σε μια έκκεντρη μαρμάρινη πύλη.
- Στον τέταρτο τοίχο υπάρχει μία πολύ μικρή οπή, μεγέθους 15 εκ. Εκτιμάται ότι έγινε από τυμβωρύχους της αρχαιότητας οι οποίοι έφθασαν μέχρι εκεί, έσπασαν την πέτρα και όταν είδαν ότι και μπροστά υπάρχει χώμα, έφυγαν...


Πού βρίσκεται η είσοδος του ταφικού θαλάμου;
Στην είσοδο του τέταρτου θαλάμου έχει βρεθεί έκκεντρη μαρμάρινη πύλη, η οποία ωστόσο λόγω θέσης και λόγω του λιτού διακόσμου της, είναι λίγο απίθανο να αποτελεί την είσοδο στον ταφικό θάλαμο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το πιθανότερο είναι να είναι ένας ακόμη ενδιάμεσος χώρος ή να οδηγεί στον προθάλαμο του νεκρικού θαλάμου.

«Στην Αμφίπολη είναι θαμμένοι πολλοί»
Την εκτίμηση ότι ο τάφος της Αμφίπολης είναι του 1ου αιώνα π.Χ., εξέφρασε εκ νέου η καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Όλγας Παλαγγιά.
Μάλιστα είπε πως: "Έλληνες το έχουν κάνει το μνημείο, είναι ελληνικό, απλά το χρηματοδότησαν οι Ρωμαίοι. Και αν δεν κατασκευάστηκε τον πρώτο αιώνα τότε σίγουρα κατασκευάστηκε μέχρι το 280 π.Χ, ή την περίοδο που ήταν οι Ρωμαίοι στην Ελλάδα".
Μιλώντας στο Mega επεσήμανε πως: "Οι Μακεδονικοί τάφοι σφραγίζονται όλοι από μία μεγάλη πόρτα, μέχρι στιγμής στην Αμφίπολη δεν έχουμε βρει καμία πόρτα"
Η κυρία Παλαγγιά, ανέφερε επίσης ότι ο τάφος "βαπτίζεται" μακεδονικός για πολιτικούς λόγους.
Η αρχαιολόγος έκανε και την πρόβλεψη της σχετικά με τον ένοικο του τάφου.
"Είναι πολυάνδριο, δηλαδή είναι θαμμένοι πολλοί. Επίσης, οι τρεις πύλες που έχουν βρεθεί χωρίς πόρτες δείχνουν ότι το μνημείο ήταν επισκέψιμο, όλοι οι Μακεδονικοί τάφοι έχουν μια πόρτα μαρμάρινη, εδώ προς το παρόν δεν έχουμε βρει τίποτα', ανέφερε.


Bloomberg - «Οι Καρυάτιδες αναβιώνουν τις ελπίδες της Ελλάδας»
Σύμφωνα με το εκτενές ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου, έπειτα από έξι χρόνια λιτότητας και σφίξιμο του ζωναριού, η Ελλάδα αναδύθηκε από τον τύμβο της Αμφίπολης και τουλάχιστον επανέφερε τα θέματα του πολιτισμού στην καθημερινή ατζέντα. Από εκείνη την ημέρα της ανακάλυψης ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς περιδιαβαίνει τον τύμβο.
Αυτό το γεγονός, επισημαίνει το δημοσίευμα, δηλαδή η «επιστροφή» του αρχαίου πολιτισμού στο προσκήνιο, επαναφέρει στην επιφάνεια τα θέματα του πολιτισμού που έχουν υποστεί οικονομική «καθίζηση» λόγω της λιτότητας.
Το πρακτορείο αναφέρεται στη γνώμη της Γ.Γ. του υπουργείου Λίνας Μενδώνη η οποία τόνισε πως "δεν είμαστε αντίθετοι στους σπόνσορες, είμαστε προσεκτικοί ως προς την προώθησή τους, δεν μπορούν να στήσουν μπάνερ πάνω στο μνημείο που σπονσοράρουν."

newsbomb.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια