Sponsor

ATHENS WEATHER

Ενέσιμος αφρός θα σώζει ζωές στο πεδίο της μάχης | Βίντεο

Ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ανέπτυξε ένα σύστημα έγχυσης αφρού που σταματά την αιμορραγία των στρατιωτών με δύσκολα τραύματα

Τσώλη Θεοδώρα
Ενα πρωτοποριακό σύστημα έγχυσης αφρού που μπορεί να σώσει από τον θάνατο τραυματισμένους στρατιώτες ανέπτυξαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ των ΗΠΑ.
Ο αφρός σταματά την αιμορραγία ενόσω ο στρατιώτης μεταφέρεται από το πεδίο της μάχης σε κάποιο νοσοκομείο ή σε ιατρικό σταθμό ώστε να λάβει επείγουσα βοήθεια.

Η ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας θεωρήθηκε επιβεβλημένη καθώς οι ειδικοί του πεδίου της βιοϊατρικής ανακάλυψαν πως οι παραδοσιακές μέθοδοι δεν μπορούν συχνά να είναι αποτελεσματικές σε τραύματα που έχουν γίνει βαθιά στον λαιμό, στους ώμους ή στη βουβωνική χώρα.

Πώς λειτουργεί το «αφρώδες» σύστημα

Μέσα σε μια συσκευή που μοιάζει με στυλό είναι αποθηκευμένα σε δύο ξεχωριστές θέσεις υγρά χημικά τα οποία όταν αναμειχθούν δημιουργούν ταχύτατα τον αφρό. Στο πεδίο της μάχης, αν κάποιος στρατιώτης τραυματιστεί, οι συνστρατιώτες του θα μπορούν να αναμειγνύουν τα δύο χημικά μέσα στη συσκευή και στη συνέχεια να σπρώχνουν τον ειδικό μοχλό έγχυσης ώστε να εισαγάγουν τον αφρό στο τραύμα.

Καθώς η περιοχή του τραύματος γεμίζει με τον αφρό, σταματά η απώλεια αίματος στην περιοχή κατά την πρώτη σημαντική ώρα ώσπου ο ασθενής να λάβει επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Οι ειδικές θήκες του συστήματος μπορούν να διατηρήσουν τα χημικά - πολυόλη και διισοκυανικό - σταθερά σε θερμοκρασίες έως 38 βαθμών Κελσίου επί τουλάχιστον ένα έτος.

Λύση για δύσκολα τραύματα

Η φοιτήτρια Σίντνεϊ Ρούνεϊ ηγήθηκε της ομάδας οκτώ συμφοιτητών της στο πλαίσιο μιας εργασίας. Η ομάδα «σκαρφίστηκε» τον ενέσιμο αφρό με στόχο να σταματήσει την αιμορραγία σε ένα τραύμα στη βουβωνική χώρα ή στο κεφάλι. Αυτού του είδους τα τραύματα θεωρούνται «δύστροπα» καθώς δεν ανευρίσκεται εύκολα η ακριβής πηγή της αιμορραγίας.

Η κυρία Ρούνεϊ ανέφερε ότι η ομάδα της είχε ως στόχο να αποτρέψει το να χάνουν οι στρατιώτες περισσότερο από το μισό αίμα τους προτού λάβουν ιατρική φροντίδα. «Το πρόβλημα είναι ότι οι βλάβες που προκαλούν οι σφαίρες στους ιστούς, καθώς και τα θραύσματα οστών που βρίσκονται βαθιά μέσα σε ένα τραύμα, δεν είναι ορατά πάντα με γυμνό μάτι. Ενας συμβατικός αντιπηκτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται σήμερα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι πιθανόν να μη φθάσει στην "πηγή" της αιμορραγίας. Το σύστημα έγχυσης αφρού που αναπτύξαμε γεμίζει την περιοχή του τραύματος και σταματά την απώλεια αίματος. Το γεγονός ότι προσπαθούσαμε να βρούμε λύση σε ένα ζήτημα που είναι κυριολεκτικώς ζωής ή θανάτου μάς έδωσε επιπλέον κίνητρο να προσπαθήσουμε» σημείωσε η νεαρή φοιτήτρια.



Τα πειράματα… προσομοίωσης

Οι φοιτητές διεξήγαγαν πειράματα με χρήση ενός τζελ που μιμείται τον ανθρώπινο ιστό. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια ράβδο ώστε να δημιουργήσουν εντός του τζελ «αιμοφόρα αγγεία» τα οποία γέμισαν με νερό. Δημιούργησαν επίσης «τραύματα» στο τζελ προκειμένου να προσομοιώσουν την αιμορραγία.

Η Αλι Σάνζι που συμμετείχε στην ομάδα ανάπτυξης του αφρού σημείωσε ότι αυτός «γεμίζει το τραύμα, σκληραίνει και ασκεί πίεση στα τοιχώματα της κοιλότητας του τραύματος. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε πιο αποτελεσματική στόχευση της πηγής της αιμορραγίας, καθώς και αντιμετώπισή της».

Δύο χειρουργοί επέβλεψαν την προσπάθεια στο Νοσοκομείο All Children's, το οποίο βρίσκεται στο Σεντ Πίτερσμπεργκ (Αγία Πετρούπολη) της Φλόριδας και ανήκει στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς. Ενας από τους χειρουργούς, ο δρ Πολ Ντάνιελσον, βετεράνος του στρατού, ανέφερε ότι το πρωτότυπο των φοιτητών είναι πολλά υποσχόμενο. «Πιστεύω ότι αποτελεί μια βιώσιμη λύση για ένα πρόβλημα που μας απασχολεί επί μακρόν στο πεδίο της μάχης».

Δυνατότητα να σωθούν πολλές ζωές

Η ειδικός στην παιδιατρική χειρουργική στο Νοσοκομείο All Children's δρ Νικόλ Τσάντλερ έκανε λόγο για ένα «απλό και εμπνευσμένο σχέδιο το οποίο έχει τη δυναμική να σώσει πολλές ζωές».

Μέχρι στιγμής το σύστημα δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους, ωστόσο οι φοιτητές που το δημιούργησαν έχουν ήδη λάβει έγκριση από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς για να ξεκινήσουν δοκιμές του πρωτοτύπου τους σε ζώα.
 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια