Sponsor

ATHENS WEATHER

Προβληματισμένοι οι επιστήμονες, ο ιός Έμπολα μεταλλάσσεται γρήγορα


Αναλύσεις που έγιναν σε ορισμένα από τα πρώτα περιστατικά του ιού Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε αποκάλυψαν περισσότερες από 300 γενετικές αλλαγές στον ιό, καθώς μεταδόθηκε από άνθρωπο σε άνθρωπο. Οι μεταλλάξεις αυτές ενδεχομένως να αποτελέσουν σοβαρό εμπόδιο στην προσπάθεια των υγειονομικών αρχών για έγκαιρη διάγνωση, αλλά και στην ανάπτυξη αποτελεσματικών θεραπειών.



Αυτό που όμως δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο, είναι κατά πόσο αυτές οι μεταλλάξεις ενισχύουν την επιδημία επιτρέποντας στον ιό να αναπτύσσεται γρήγορα εντός του ανθρώπινου οργανισμού, άρα να εξαπλώνεται πιο εύκολα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Science, η Δρ Παρντις Σαμπετι από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Ινστιτούτο «Broad», που ηγήθηκε της εκτεταμένης μελέτης των δειγμάτων από 78 ασθενείς στη Σιέρα Λεόνε διαπίστωσε ότι «ο ιός κάνει ότι και οι άλλοι ιοί, δηλαδή μεταλλάσσεται».

Μάλιστα, ο ιός Έμπολα μεταλλάσσεται γρήγορα και με τρόπο που μπορεί πράγματι να επηρεάσει τόσο τα υπάρχοντα διαγνωστικά μέσα, όσο και τα υπό ανάπτυξη εμβόλια ή άλλα θεραπευτικά μέσα. Να σημειωθεί ότι η GlaxoSmithKline ήδη αναπτύσσει ένα εμβόλιο κατά του ιού, ενώ η Mapp Biopharmaceutical ένα φαρμακευτικό αντίσωμα.

Ο Ρομπερτ Γκαρρυ από το Πανεπιστήμιου Tulane εξηγεί ότι, ο ιός μεταλλάσσεται με διπλάσια ταχύτατα στους ανθρώπους απ’ ότι στα ζώα. Οι αναλύσεις αποκάλυψαν αλλαγές στη γλυκοπρωτεΐνη, την πρωτεΐνη επιφανείας που συνδέει τον ιό με τα ανθρώπινα κύτταρα. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να αρχίζει να μεταλλάσσεται εντός του ανθρώπου-ξενιστή.

Ήδη οι ερευνητές έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις γενετικές αλληλουχίες, ώστε να βοηθήσουν την παγκόσμια έρευνα για την χαλιναγώγηση της επιδημίας του ιού Έμπολα.

Η Έρικα Ολλμαν Σαφάιρ από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Scripps της Καλιφόρνια μελέτησε ήδη τα ανακοινωθέντα στοιχεία για να δει αν επηρεάζουν τα τρία αντισώματα που περιέχει το φαρμακευτικό σκεύασμα της Mapp Biopharmaceutical, το οποίο έχει ήδη δοκιμαστεί σε αρκετούς ασθενείς, περιλαμβανομένων και δύο αμερικανών πολιτών που μολύνθηκαν από τον ιό Έμπολα στη Σιέρα Λεόνε, αλλά έχουν πλέον αναρρώσει πλήρως.

«Απ’ ότι φαίνεται οι μεταλλάξεις δεν επηρεάζουν το φάρμακο. Αλλά θα πρέπει να εξετάσουμε μήπως επηρεάζουν αρνητικά κάποια από τα άλλα αντισώματα που αναπτύσσουμε κατά του ιού Έμπολα και άλλων σχετικών ιών», διευκρινίζει η ερευνήτρια.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ταχύτητα με την οποία χαρτογράφησε η ομάδα της Δρ Σαμπετι τις γενετικές αλλαγές στον ιό είναι καίριας σημασίας για τις εταιρείες που αναπτύσσουν θεραπείες με βάσει το RNA.

Να σημειωθεί ότι, η νέα αυτή επιστημονική εξέλιξη συμπίπτει χρονικά με την πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι, η επιδημία του ιού Έμπολα ενδέχεται να πλήξει περισσότερα από 20.000 άτομα και να εξαπλωθεί σε περισσότερες χώρες.

Μια κηδεία, η πρώτη εστία της επιδημίας
Από τις μέχρι σήμερα έρευνες των υγειονομικών αρχών της Σιέρα Λεονε προκύπτει ότι, ο πρώτος ασθενής με ιό Έμπολα στη χώρα καταγράφηκε τον περασμένο Μάιο. Επρόκειτο για έναν παραδοσιακό θεραπευτή που είχε αποβιώσει, μετά από μόλυνση από επαφή που είχε με ασθενείς στα σύνορα της χώρας με τη Γουινέα. Εκτός από τον θανόντα, οι επιστήμονες εντόπισαν και άλλα 13 άτομα, όλες γυναίκες, που είχαν παραστεί στην κηδεία του θεραπευτή και είχαν μολυνθεί από τον ιό.

Οι επιστήμονες μελέτησαν δείγματα του ιού από το αίμα των ασθενών αυτών, καθώς και από άλλους πάσχοντες και εντόπισαν τα γενετικά χαρακτηριστικά της επιδημίας του ιού Έμπολα. Τα στοιχεία που προέκυψαν δείχνουν ότι, ο ιός ήρθε στη Σιέρα Λεόνε την τελευταία δεκαετία πιθανόν από μολυσμένη νυχτερίδα που «ταξίδεψε» από την Κεντρική Αφρική. Εξάλλου, παλαιότερες μελέτες είχαν υποστηρίξει τη θεωρία ότι ο ιός κυκλοφορούσε μεταξύ των ζώων στην Κεντρική Αφρική αρκετές δεκαετίες, χωρίς να είναι ανιχνεύσιμος.

Η μετάδοση του ιού από τα ζώα στον άνθρωπο, έδωσε το έναυσμα για την διάδοση του μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, η επιδημία τουλάχιστον στη Σιέρα Λεόνε δεν τροφοδοτείται από νέες μεταδόσεις του ιού από τα ζώα στους ανθρώπους (όπως είχε συμβεί στο παρελθόν).

Μέχρι σήμερα η επιδημία του ιού Έμπολα έχει προκαλέσει 1.552 θανάτους, ενώ έχουν καταγραφεί 3.069 ύποπτα και επιβεβαιωμένα κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η πρόσφατη επιδημία ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο από την Γουινέα και εξαπλώθηκε γρήγορα στην Λιβερία, τη Νιγηρία και τη Σιέρα Λεόνε.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια