Sponsor

ATHENS WEATHER

«Βιομηχανία» με υποκλοπές

Παρακολουθούν τηλεφωνικούς αριθμούς ανυποψίαστων πολιτών, με αποτέλεσμα να διασύρεται διεθνώς η χώρα
Πως εμπλέκεται στην ιστορία και η ΕΥΠ
Επιτήδειοι κινούν τη διαδικασία παρακολούθησης συνδιαλέξεων με δικαστική εντολή
Το βρώμικο παρασκήνιο και οι εισαγγελικές παραγγελίες

Του Δ. Γιαννακόπουλου

«Φάμπρικα» παρακολουθήσεων επιχειρηματιών, κρατικών αξιωματούχων και παραγόντων του δημοσίου βίου είχε στηθεί μεταξύ εισαγγελικών γραφείων, Αρχών ασφαλείας και μυστικών υπηρεσιών. Με τη μέθοδο των «ανώνυμων καταγγελιών» οι αρμόδιοι εισαγγελικοί λειτουργοί εκδίδουν βουλεύματα παρακολούθησης –μικρής διάρκειας- τηλεφωνικών αριθμών που ανήκουν σε ανυποψίαστους πολίτες, με συνέπεια να διασύρεται διεθνώς η χώρα, να διαβάλλονται υπολείψεις και να νοθεύεται ο ανταγωνισμός. Πολλοί θιγόμενοι έχουν ήδη απευθυνθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα έφτασε και στο πρωθυπουργικό γραφείο, ενώ υπάρχει και σωρεία ένδικων προσφυγών από τους δικηγόρους προς τους εισαγγελείς.
Σύμφωνα με τη δόλια πρακτική τους, οι καταγγέλοντες απευθύνονται σε Αστυνομικές Διευθύνσεις και εισαγγελικά γραφεία, υποσχόμενοι, υπό την προϋπόθεση της διατήρησης της ανωνυμίας τους, να προβούν σε αποκαλύψεις για σοβαρές υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονιών, οργανωμένων εγκληματικών δραστηριοτήτων κ.α.
Παραθέτουν, δε, και λίστα πολλών τηλεφωνικών αριθμών, την οποία ο εισαγγελέας αδυνατεί, κατά βάση, να διασταυρώσει, αλλά εγκρίνει, εφόσον αποφασίσει να δώσει εντολή έρευνας, περιμένοντας από την απομαγνητοφώνηση των συνομιλιών να προσωποποιήσει τις κατηγορίες.

Ακολούθως, η λίστα διαβιβάζεται στην ΕΥΠ, όπου οι συνεργοί του κυκλώματος επιλέγουν τα τηλέφωνα που τους αφορούν και ξεκινούν πλέον «νόμιμες συνακροάσεις».

Αφού, λοιπόν, επιδοθούν σε παρακολουθήσεις, αναφέρουν στις απαντήσεις τους, δίπλα από τις κλήσεις που δέχτηκε ή έκανε ο «αρχικώς εμπλεκόμενος» την ένδειξη: «Συνομιλία άνευ ουσιαστικού περιεχομένου», χωρίς να την απομαγνητοφωνήσουν.
Σε πληθώρα, δε, περιπτώσεων αποκρύπτουν τις κλήσεις των τηλεφώνων, προφανώς για αν τις εμφάνιζαν θα αποδεικνυόταν οι μεθοδεύσει τους και θα ευρίσκοντο αυτομάτως στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Επίσης, ποντάρουν στο ότι ο εισαγγελέας δεν θα ταυτοποιήσει πόσοι από τους αριθμούς τηλεφώνων που συμπεριλαμβάνονταν στο βούλευμα που αποδείχτηκαν χρήσιμοι στην έρευνά του, ούτε φυσικά μπορεί να γνωρίζει πόσες κλήσεις και συνομιλίες αποσιωπήθηκαν από τους διενεργούντες συνακροάσεις.

Διάδρομοι
Το δεύτερο κόλπο αφορά την εισαγωγή τηλεφωνικών αριθμών ανεξαρτήτως των υπόπτων τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Δηλαδή, η ΕΥΠ επικαλούμενη λόγους «διαβαθμισμένου ενδιαφέροντος», «υψίστης εθνικής σημασίας» και πολλά άλλα τέτοια βαρύγδουπα, ζητεί εισαγγελικό βούλευμα για παρακολούθηση εκατοντάδων τηλεφώνων, χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στους κατόχους τους, με το πρόσχημα ότι ορισμένα εξ αυτών είναι «σπασμένα» ή καρτοκινητά, δηλαδή ο ύποπτος το έχει προμηθευθεί από τρίτα πρόσωπα, κυρίως αλλοδαπούς. Παρότι η παροχή διευκρινήσεων για τους κατόχους περιλαμβάνεται στη δικαιοδοτική ικανότητα του εισαγγελικού λειτουργού, εν τούτοις συνήθως δεν ζητείται ταύτιση, λόγω της πληθώρας των αριθμών που περιλαμβάνονται σε κάθε αίτημα.

Να σημειωθεί ότι οι δύο εισαγγελείς της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής, Χρ. Μπαρδάκης και Κων. Τζαβέλλας, γνωρίζοντας το βρώμικο παρασκήνιο των παρακολουθήσεων, απαιτούν στα αιτήματα έκδοσης εισαγγελικών παραγγελιών των υπηρεσιών τους να αναφέρονται οι κάτοχοι των αριθμών τηλεφώνων και ο βαθμός εμπλοκής τους στις υπό έρευνα υποθέσεις. Μάλιστα, ο κ. Τζαβέλλας με την ιδιότητα του Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας καλεί τους συναδέλφους του σε διαρκή επαγρύπνηση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιτήδειοι εφευρίσκουν διαρκώς νέους «διαδρόμους», απευθυνόμενοι σε τακτικούς εισαγγελείς περιφερειακών δικαστηρίων και μονάδων δίωξης εγκλημάτων του κοινού Ποινικού Δικαίου, παρακάμπτοντας έτσι τους κ.κ. Μπαρδάκη και Τζαβέλλα.

Η «κολασμένη περίοδος», η κυρία της ΕΥΠ και οι διαρροές
Το φαινόμενο της νομιμοποίησης των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών γιγαντώθηκε επί των ημερών των Κ. Μπίκα και Φ. Παπαγεωργίου στην ΕΥΠ, της πλέον «κολασμένης περιόδου», όπως τη χαρακτηρίζουν στελέχη της υπηρεσίας.
Πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει μία μεσήλικη πράκτορας, η οποία πρωτοφανώς έχει θητεύσει σε διοικητικά πόστα των διευθύνσεων κατασκοπείας και αντικατασκοπείας.
Για τους γνωρίζοντες τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, αποτελεί «άγραφο νόμο» η θητεία των στελεχών στην μία από τις δύο διευθύνσεις για λόγους προστασίας του απορρήτου και αποφυγής της «διπλής κατασκοπείας».

Το συγκεκριμένο στέλεχος της ΕΥΠ φαίνεται πως διατηρούσε επαφές με τον κ. Παπαγεωργίου από την εποχή της θητείας του στην Αντιτρομοκρατική. Μάλιστα, το 2006, ο τότε υποδιοικητής της ΕΥΠ, Σεραφείμ Τσιτσιμπής, λέγεται πως είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για τις πολλές πληροφορίες που διέθετε η Αντιτρομοκρατική σε ζητήματα καθαρού ενδιαφέροντος των μυστικών υπηρεσιών.

«Δεν πρέπει να δίνουμε τα πάντα στην Αστυνομία. Οφείλουμε να περιοριστούμε στα οριζόμενα πλαίσια συνεργασίας μαζί τους», είχε αναφέρει στους συναδέλφους του στην ΕΥΠ, χωρίς να υποψιάζεται ότι οι διαρροές γίνονταν από αυτήν. Το κατάλαβε όμως όταν με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και τη διαδοχή του από τον κ. Παπαγεωργίου είδε την προαναφερθείσα πράκτορα να καταλαμβάνει τη μία μετά την άλλη καίριες θέσεις. Στους διαδρόμους του κτιρίου της Κατεχάκη αποκτά ισχύ η φήμη ότι η θητεία της στην Γ’ Διεύθυνση Αντικατασκοπείας – Τρομοκρατίας – Οργανωμένου Εγκλήματος, συνδέθηκε με προσωπικές παρακολουθήσεις «κλειστών» τηλεφώνων και άνοιγμα νέων κωδικών για ακροάσεις χιλιάδων τηλεφώνων.

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2012, μετά την αποχώρηση του κ. Παπαγεωργίου από την ΕΥΠ, εξαφανίστηκε και ο σκληρός δίσκος του κεντρικού υπολογιστή της Γ’ Διεύθυνσης, ο οποίος περιείχε το σύνολο των υποκλαπεισών συνομιλιών…!

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»
Ας Μιλήσουμε Επιτέλους



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια