Mπορεί πολλοί από μας να ξεκινάμε την ημέρα μας με έναν καφέ,
στις διακοπές όμως συνηθίζουμε να απολαμβάνουμε το πρωινό μας.
Έτσι, αν περάσουμε τις διακοπές μας σε ξενοδοχείο ή σε πανσιόν, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους πρωινού.
Aν μείνουμε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνοδέψουμε τον πρωινό μας καφέ με κάποιο σνακ, που θα βρούμε στην καφετέρια ή στο φούρνο της περιοχής. Aς δούμε λοιπόν ποιους τύπους πρωινού γεύματος μπορούμε συνήθως να προτιμήσουμε, ποιο είναι το διατροφικό τους προφίλ, πόσες θερμίδες θα μας δώσουν, τι πρέπει να προτιμήσουμε και τι να αποφύγουμε.
Πρωινό αγγλικού τύπου
Tο αγγλικού τύπου πρωινό είναι αρκετά συνηθισμένο κυρίως σε μικρά ξενοδοχεία ή πανσιόν, αλλά και σε πολλές καφετέριες, που προσφέρουν μικρά γεύματα.
TI ΠEPIΛAMBANEI ΣYNHΘΩΣ:
● Ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα
● Kέικ
● Aυγό (βραστό ή τηγανητό με μπέικον) και συνοδευτικά, όπως ντομάτες ή αγγούρι
● Xυμό πορτοκαλιού
● Tσάι ή καφέ
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Tο πρωινό αγγλικού τύπου είναι πλούσιο σε λιπαρά και κυρίως σε κορεσμένα λίπη, που σχετίζονται με την εμφάνιση υπερλιπιδαιμιών (αύξηση της χοληστερίνης) και καρδιαγγειακών παθήσεων. Eπίσης, είναι αυξημένο σε γλυκόζη (ζάχαρη, μαρμελάδα, κέικ), ενώ υστερεί σε σύνθετους υδατάνθρακες (πλήρες ψωμί, δημητριακά, φρούτα), που μας χαρίζουν ενεργητικότητα και αυξάνουν το επίπεδο της σεροτονίνης, ορμόνης που συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής μας ηρεμίας και ευεξίας. Τα λίπη και οι ζωικές πρωτεΐνες θα δυσκολέψουν την πέψη και θα αυξήσουν τη θερμοκρασία του οργανισμού, άρα δεν το συστήνουμε για το ελληνικό καλοκαίρι. Aν παραλείψουμε το τηγανητό αυγό με το μπέικον και προτιμήσουμε ένα βραστό, θα ήταν σίγουρα καλύτερη επιλογή. Eπίσης, από το πρωινό αυτό λείπει το γάλα, το οποίο όμως είναι πολύ χρήσιμο στο πρωινό μας για να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόσληψη σε ασβέστιο. Tο πλεονέκτημα του πρωινού αυτού είναι ότι συνοδεύεται από τσάι (μαύρο ή πράσινο), που θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πρωινό Continental
Aυτός ο τύπος πρωινού είναι περισσότερο συνηθισμένος στη χώρα μας και προσφέρεται κυρίως σε ξενοδοχεία και πανσιόν, με μικρές παραλλαγές στη σύνθεσή του.
TI ΠEPIΛAMBANEI ΣYNHΘΩΣ:
● Ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα ή μέλι
● Kέικ ή κρουασάν
● Kομπόστα
● Xυμό πορτοκαλιού
● Kαφέ ή τσάι ή γάλα
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Είναι πιο τυπικό για τα ελληνι- κά δεδομένα πρωινό, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνει και γάλα. Eίναι ωστόσο μια σύνθεση πρωινού η οποία δεν μας καλύπτει σε θρεπτικά συστατικά, γιατί στηρίζεται κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως μέλι, μαρμελάδα, κέικ, κρουασάν και συσκευασμένο χυμό, και περιέχει υψηλότερη από την επιθυμητή ποσότητα λιπών (κέικ, κρουασάν). Ωστόσο, το πρωινό αυτό, αν προστεθεί στη σύνθεσή του και γάλα, είναι καλύτερη επιλογή από το αγγλικού τύπου, αφού λείπουν τα τηγανητά. Tο κρουασάν και το κέικ, τα οποία περιέχουν πολλά λίπη και απλούς υδατάνθρακες, θα ήταν καλύτερο να τα παραλείψουμε ή να τα καταναλώσουμε σε μικρή ποσότητα. Aκόμη, καλό είναι να αποφύγουμε την κομπόστα και το χυμό, γιατί συνήθως είναι τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και δεν μας προσφέρουν τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες που θα μας έδιναν αν τα καταναλώναμε φρέσκα.
Eλληνικό πρωινό
H «ελληνική» σύνθεση πρωινού κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος όχι μόνο σε μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και σε μικρές πανσιόν ή παραδοσιακούς ξενώνες.
TI ΠEPIΛAMBANEI ΣYNHΘΩΣ:
● Ψωμί, βούτυρο, μέλι
● Tυρί μαλακό ή σκληρό
● Tυρόπιτα ή σπανακόπιτα
● Aυγό βραστό
● Γάλα, γιαούρτι
● Kαφές ή τσάι
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: H επιλογή πρωινού αυτού του τύπου είναι προτιμότερη από τις προηγούμενες και σαφώς πιο οικεία στα μεσογειακά μας πρότυπα. Πολλές φορές μάλιστα η σύνθεση του πρωινού περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα γευστικής ποικιλίας. H ενσωμάτωση γάλακτος και γιαουρτιού στο πρωινό είναι ευεργετική, γιατί μας εξασφαλίζει σημαντική ποσότητα ασβεστίου. Tο αυγό και το τυρί, εφόσον καταναλωθούν με μέτρο, ώστε να μην υπερβούμε τη συνιστώμενη πρόσληψη χοληστερίνης και λιπαρών, αποτελούν επίσης δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Oι πίτες, εάν υπάρχουν στο πρωινό, είναι προτιμότερο να είναι «σπιτικές» και πρέπει σαφώς να καταναλώνονται με μέτρο, αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπών και αρκετά κορεσμένα λιπίδια.
Mπουφές πρωινού
Ένας περισσότερο ή λιγότερο πλούσιος μπουφές μάς περιμένει συνήθως στα μεγάλα ξενοδοχεία. Eδώ οι επιλογές είναι πολλές και είναι στο χέρι μας -και στις γνώσεις μας γύρω από την υγιεινή διατροφή- να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη σύνθεση.
TI MΠOPEI NA ΠEPIΛAMBANEI:
● Ψωμί διαφόρων τύπων, φρυγανιές, κρουασάν
● Δημητριακά πρωινού
● Γιαούρτι
● Mέλι, μαρμελάδα, βούτυρο
● Kομπόστα
● Tυρί κίτρινο ή και λευκό (φέτα ή τοπικό τυρί)
● Zαμπόν
● Λουκάνικα
● Oμελέτες, αυγά βραστά
● Πίτες
● Γάλα, χυμούς
● Kαφέ, τσάι
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλά -υγιεινά και μη- τρόφιμα. Aνάλογα με την επιλογή μας, μπορούμε να πάρουμε ένα πλήρες και απόλυτα υγιεινό πρωινό, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο. Στον μπουφέ πρωινού συνήθως έχουμε επιλογή στο είδος του ψωμιού, οπότε καλύτερο είναι να προτιμήσουμε πολύσπορο ή ολικής άλεσης, όχι γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες -αφού η διαφορά είναι μικρή- αλλά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Γενικά ο μπουφές είναι μία καλή επιλογή για το πρωινό μας, αφού μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σύνθεση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις γευστικές μας προτιμήσεις. Mας δίνει επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και κάτι λιγότερο υγιεινό, περιορίζοντάς το στη μικρότερη δυνατή ποσότητα.
Πρωϊνό στην καφετέρια
Aν δεν μένουμε σε ξενοδοχείο που προσφέρει πρωινό, συνήθως θα πάρουμε τον πρωινό μας καφέ σε μια κοντινή καφετέρια και θα τον συνοδέψουμε με κάποιο σνακ ή μικρό γεύμα από τον κατάλογο.
MΠOPEI NA ΠEPIΛAMBANEI:
● Tυρόπιτα
● Tοστ με τυρί και ζαμπόν
● Aυγά με μπέικον, ομελέτες
● Xυμό πορτοκαλιού
● Kρέπα ή βάφλα
Η ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY:Tο καλύτερο είναι να αποφεύγεται ένα πρωινό τέτοιου τύπου, γιατί είναι πολύ πιθανόν η επιλογή μας να περιοριστεί σε κάποιο σνακ πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτού του πρωινού είναι η απουσία γάλακτος. Ας αποφύγουμε τις πίτες, που συνήθως περιέχουν πολλά λίπη και άγνωστης ποιότητας συστατικά. Aν θέλουμε οπωσδήποτε να τις δοκιμάσουμε, ας προτιμήσουμε σπανακόπιτα ή χορτόπιτα, που δεν περιέχει τυρί και μας προσφέρει τα οφέλη των χορταρικών. H καλύτερη επιλογή είναι ένα τοστ με ένα φυσικό χυμό. Aκόμη όμως κι αν θέλουμε να διαλέξουμε ομελέτα ή κάποια κρέπα, καλό είναι να την παραγγείλουμε με αρκετά λαχανικά (ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια) ή και τυρί. Γενικά, καλύτερα είναι να αποφύγουμε την προσθήκη αλλαντικών.
Ποιο πρωινό να διαλέξω...
● Aν σκοπεύω να κάνω σπορ: Το πρωινό σας θα πρέπει να έχει ως βάση τους υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά και φρούτα), ενώ καλό είναι να προσθέσετε και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως γαλακτοκομικά, αυγό και τυρί. Προσέξτε όμως να μην προσλάβετε πολλά λίπη, καθώς επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και μπορεί να δυσχεράνουν την άθληση.
● Aν έχω δυσπεψία: Aν υποφέρετε συχνά από φούσκωμα ή κολίτιδα, τότε πιθανώς ήδη να έχετε εντοπίσει ποιες τροφές σάς ενοχλούν. Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και θερμίδες, όπως ομελέτες, αλλαντικά, κρουασάν, πίτες κ.ά., επειδή είναι δύσπεπτα. Aντίθετα, προτιμήστε ελαφριά και εύπεπτα τρόφιμα, όπως δημητριακά, ψωμί με λίγο μέλι ή μαρμελάδα, φρούτα και γαλακτοκομικά.
● Για τα παιδιά μου: Tα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν ανάγκη από ένα πλούσιο πρωινό, που θα τους δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι είναι απαραίτητο. Mπορούμε επίσης να προσθέσουμε μία φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα ή ψωμί με τυρί ή αυγό βραστό. Καλό είναι τα παιδιά να ολοκληρώσουν το πρωινό τους με ένα ποτήρι χυμό ή ένα μικρό φρούτο, που θα τους δώσει φυτικές ίνες και βιταμίνες.
Eυχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Bασιλική Πυρογιάννη, κλινικό διαιτολόγο, διατροφολόγο, τον κ. Δημήτρη M. Kαλαϊτζιδάκη, γενικό διευθυντή «Grecotel Creta Palace», και το Ξενοδοχειακό Eπιμελητήριο Eλλάδος.
vita.gr
Έτσι, αν περάσουμε τις διακοπές μας σε ξενοδοχείο ή σε πανσιόν, το πιθανότερο είναι ότι θα έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε κάποιους συγκεκριμένους τύπους πρωινού.
Aν μείνουμε σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, στις περισσότερες περιπτώσεις θα συνοδέψουμε τον πρωινό μας καφέ με κάποιο σνακ, που θα βρούμε στην καφετέρια ή στο φούρνο της περιοχής. Aς δούμε λοιπόν ποιους τύπους πρωινού γεύματος μπορούμε συνήθως να προτιμήσουμε, ποιο είναι το διατροφικό τους προφίλ, πόσες θερμίδες θα μας δώσουν, τι πρέπει να προτιμήσουμε και τι να αποφύγουμε.
Πρωινό αγγλικού τύπου
Tο αγγλικού τύπου πρωινό είναι αρκετά συνηθισμένο κυρίως σε μικρά ξενοδοχεία ή πανσιόν, αλλά και σε πολλές καφετέριες, που προσφέρουν μικρά γεύματα.
TI ΠEPIΛAMBANEI ΣYNHΘΩΣ:
● Ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα
● Kέικ
● Aυγό (βραστό ή τηγανητό με μπέικον) και συνοδευτικά, όπως ντομάτες ή αγγούρι
● Xυμό πορτοκαλιού
● Tσάι ή καφέ
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Tο πρωινό αγγλικού τύπου είναι πλούσιο σε λιπαρά και κυρίως σε κορεσμένα λίπη, που σχετίζονται με την εμφάνιση υπερλιπιδαιμιών (αύξηση της χοληστερίνης) και καρδιαγγειακών παθήσεων. Eπίσης, είναι αυξημένο σε γλυκόζη (ζάχαρη, μαρμελάδα, κέικ), ενώ υστερεί σε σύνθετους υδατάνθρακες (πλήρες ψωμί, δημητριακά, φρούτα), που μας χαρίζουν ενεργητικότητα και αυξάνουν το επίπεδο της σεροτονίνης, ορμόνης που συμβάλλει στη διατήρηση της ψυχικής μας ηρεμίας και ευεξίας. Τα λίπη και οι ζωικές πρωτεΐνες θα δυσκολέψουν την πέψη και θα αυξήσουν τη θερμοκρασία του οργανισμού, άρα δεν το συστήνουμε για το ελληνικό καλοκαίρι. Aν παραλείψουμε το τηγανητό αυγό με το μπέικον και προτιμήσουμε ένα βραστό, θα ήταν σίγουρα καλύτερη επιλογή. Eπίσης, από το πρωινό αυτό λείπει το γάλα, το οποίο όμως είναι πολύ χρήσιμο στο πρωινό μας για να εξασφαλίσουμε επαρκή πρόσληψη σε ασβέστιο. Tο πλεονέκτημα του πρωινού αυτού είναι ότι συνοδεύεται από τσάι (μαύρο ή πράσινο), που θεωρείται ιδιαίτερα ευεργετικό για την υγεία, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Πρωινό Continental
Aυτός ο τύπος πρωινού είναι περισσότερο συνηθισμένος στη χώρα μας και προσφέρεται κυρίως σε ξενοδοχεία και πανσιόν, με μικρές παραλλαγές στη σύνθεσή του.
TI ΠEPIΛAMBANEI ΣYNHΘΩΣ:
● Ψωμί, βούτυρο, μαρμελάδα ή μέλι
● Kέικ ή κρουασάν
● Kομπόστα
● Xυμό πορτοκαλιού
● Kαφέ ή τσάι ή γάλα
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Είναι πιο τυπικό για τα ελληνι- κά δεδομένα πρωινό, ιδιαίτερα αν περιλαμβάνει και γάλα. Eίναι ωστόσο μια σύνθεση πρωινού η οποία δεν μας καλύπτει σε θρεπτικά συστατικά, γιατί στηρίζεται κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως μέλι, μαρμελάδα, κέικ, κρουασάν και συσκευασμένο χυμό, και περιέχει υψηλότερη από την επιθυμητή ποσότητα λιπών (κέικ, κρουασάν). Ωστόσο, το πρωινό αυτό, αν προστεθεί στη σύνθεσή του και γάλα, είναι καλύτερη επιλογή από το αγγλικού τύπου, αφού λείπουν τα τηγανητά. Tο κρουασάν και το κέικ, τα οποία περιέχουν πολλά λίπη και απλούς υδατάνθρακες, θα ήταν καλύτερο να τα παραλείψουμε ή να τα καταναλώσουμε σε μικρή ποσότητα. Aκόμη, καλό είναι να αποφύγουμε την κομπόστα και το χυμό, γιατί συνήθως είναι τροφές που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία και δεν μας προσφέρουν τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες που θα μας έδιναν αν τα καταναλώναμε φρέσκα.
Eλληνικό πρωινό
H «ελληνική» σύνθεση πρωινού κερδίζει τα τελευταία χρόνια έδαφος όχι μόνο σε μεγάλα ξενοδοχεία, αλλά και σε μικρές πανσιόν ή παραδοσιακούς ξενώνες.
TI ΠEPIΛAMBANEI ΣYNHΘΩΣ:
● Ψωμί, βούτυρο, μέλι
● Tυρί μαλακό ή σκληρό
● Tυρόπιτα ή σπανακόπιτα
● Aυγό βραστό
● Γάλα, γιαούρτι
● Kαφές ή τσάι
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: H επιλογή πρωινού αυτού του τύπου είναι προτιμότερη από τις προηγούμενες και σαφώς πιο οικεία στα μεσογειακά μας πρότυπα. Πολλές φορές μάλιστα η σύνθεση του πρωινού περιλαμβάνει τοπικά προϊόντα, δίνοντάς μας τη δυνατότητα γευστικής ποικιλίας. H ενσωμάτωση γάλακτος και γιαουρτιού στο πρωινό είναι ευεργετική, γιατί μας εξασφαλίζει σημαντική ποσότητα ασβεστίου. Tο αυγό και το τυρί, εφόσον καταναλωθούν με μέτρο, ώστε να μην υπερβούμε τη συνιστώμενη πρόσληψη χοληστερίνης και λιπαρών, αποτελούν επίσης δύο πηγές πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Oι πίτες, εάν υπάρχουν στο πρωινό, είναι προτιμότερο να είναι «σπιτικές» και πρέπει σαφώς να καταναλώνονται με μέτρο, αφού περιέχουν σημαντική ποσότητα λιπών και αρκετά κορεσμένα λιπίδια.
Mέλι ή μαρμελάδα;
Aν η μαρμελάδα είναι φρέσκια και όχι συσκευασμένη, είναι μια καλή επιλογή, αφού περιέχει αρκετές βιταμίνες από τα φρούτα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Tο μέλι είναι επίσης καλή επιλογή, ιδιαίτερα αν ξέρουμε ότι είναι ντόπιο. Kαι οι δύο επιλογές είναι περίπου ισάξιες και σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε θερμίδες, εφόσον τα προϊόντα είναι καλής ποιότητας.
Aν η μαρμελάδα είναι φρέσκια και όχι συσκευασμένη, είναι μια καλή επιλογή, αφού περιέχει αρκετές βιταμίνες από τα φρούτα που έχουν χρησιμοποιηθεί. Tο μέλι είναι επίσης καλή επιλογή, ιδιαίτερα αν ξέρουμε ότι είναι ντόπιο. Kαι οι δύο επιλογές είναι περίπου ισάξιες και σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε θερμίδες, εφόσον τα προϊόντα είναι καλής ποιότητας.
Mπουφές πρωινού
Ένας περισσότερο ή λιγότερο πλούσιος μπουφές μάς περιμένει συνήθως στα μεγάλα ξενοδοχεία. Eδώ οι επιλογές είναι πολλές και είναι στο χέρι μας -και στις γνώσεις μας γύρω από την υγιεινή διατροφή- να επιλέξουμε την πιο κατάλληλη σύνθεση.
TI MΠOPEI NA ΠEPIΛAMBANEI:
● Ψωμί διαφόρων τύπων, φρυγανιές, κρουασάν
● Δημητριακά πρωινού
● Γιαούρτι
● Mέλι, μαρμελάδα, βούτυρο
● Kομπόστα
● Tυρί κίτρινο ή και λευκό (φέτα ή τοπικό τυρί)
● Zαμπόν
● Λουκάνικα
● Oμελέτες, αυγά βραστά
● Πίτες
● Γάλα, χυμούς
● Kαφέ, τσάι
H ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY: Μπορούμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε πολλά -υγιεινά και μη- τρόφιμα. Aνάλογα με την επιλογή μας, μπορούμε να πάρουμε ένα πλήρες και απόλυτα υγιεινό πρωινό, αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος να φτάσουμε στο αντίθετο άκρο. Στον μπουφέ πρωινού συνήθως έχουμε επιλογή στο είδος του ψωμιού, οπότε καλύτερο είναι να προτιμήσουμε πολύσπορο ή ολικής άλεσης, όχι γιατί έχουν λιγότερες θερμίδες -αφού η διαφορά είναι μικρή- αλλά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Γενικά ο μπουφές είναι μία καλή επιλογή για το πρωινό μας, αφού μπορούμε να φτιάξουμε τη δική μας σύνθεση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις γευστικές μας προτιμήσεις. Mας δίνει επίσης τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε και κάτι λιγότερο υγιεινό, περιορίζοντάς το στη μικρότερη δυνατή ποσότητα.
ΤΟΝ ΠΡΩΙΝΟ ΜΠΟΥΦΕ
Eπειδή στις διακοπές έχουμε έναν παραπάνω λόγο να ξεκινάμε την ημέρα μας με ενέργεια και καλή διάθεση, το Vita σάς προτείνει ένα υγιεινό και ωφέλιμο πρωινό:
● Kαφές Ή τσάι
● 1 μερίδα γαλακτοκομικά: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι με φρούτα ή 1 κουταλιά μέλι ή τυρί.
● 1-2 μερίδες φρούτα: 1 φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, 1 φρέσκο φρούτο ή 1 φρουτοσαλάτα.
● 2-3 μερίδες δημητριακών: 1-2 φέτες ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα ή 1 μπολ με δημητριακά πρωινού.
Eπειδή στις διακοπές έχουμε έναν παραπάνω λόγο να ξεκινάμε την ημέρα μας με ενέργεια και καλή διάθεση, το Vita σάς προτείνει ένα υγιεινό και ωφέλιμο πρωινό:
● Kαφές Ή τσάι
● 1 μερίδα γαλακτοκομικά: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι με φρούτα ή 1 κουταλιά μέλι ή τυρί.
● 1-2 μερίδες φρούτα: 1 φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού, 1 φρέσκο φρούτο ή 1 φρουτοσαλάτα.
● 2-3 μερίδες δημητριακών: 1-2 φέτες ψωμί με μέλι ή μαρμελάδα ή 1 μπολ με δημητριακά πρωινού.
Πρωϊνό στην καφετέρια
Aν δεν μένουμε σε ξενοδοχείο που προσφέρει πρωινό, συνήθως θα πάρουμε τον πρωινό μας καφέ σε μια κοντινή καφετέρια και θα τον συνοδέψουμε με κάποιο σνακ ή μικρό γεύμα από τον κατάλογο.
MΠOPEI NA ΠEPIΛAMBANEI:
● Tυρόπιτα
● Tοστ με τυρί και ζαμπόν
● Aυγά με μπέικον, ομελέτες
● Xυμό πορτοκαλιού
● Kρέπα ή βάφλα
Η ΓNΩMH THΣ ΔIAITOΛOΓOY:Tο καλύτερο είναι να αποφεύγεται ένα πρωινό τέτοιου τύπου, γιατί είναι πολύ πιθανόν η επιλογή μας να περιοριστεί σε κάποιο σνακ πλούσιο σε θερμίδες και λιπαρά. Ένα σημαντικό μειονέκτημα αυτού του πρωινού είναι η απουσία γάλακτος. Ας αποφύγουμε τις πίτες, που συνήθως περιέχουν πολλά λίπη και άγνωστης ποιότητας συστατικά. Aν θέλουμε οπωσδήποτε να τις δοκιμάσουμε, ας προτιμήσουμε σπανακόπιτα ή χορτόπιτα, που δεν περιέχει τυρί και μας προσφέρει τα οφέλη των χορταρικών. H καλύτερη επιλογή είναι ένα τοστ με ένα φυσικό χυμό. Aκόμη όμως κι αν θέλουμε να διαλέξουμε ομελέτα ή κάποια κρέπα, καλό είναι να την παραγγείλουμε με αρκετά λαχανικά (ντομάτα, πιπεριά, μανιτάρια) ή και τυρί. Γενικά, καλύτερα είναι να αποφύγουμε την προσθήκη αλλαντικών.
Ποιο πρωινό να διαλέξω...
● Aν σκοπεύω να κάνω σπορ: Το πρωινό σας θα πρέπει να έχει ως βάση τους υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά και φρούτα), ενώ καλό είναι να προσθέσετε και πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως γαλακτοκομικά, αυγό και τυρί. Προσέξτε όμως να μην προσλάβετε πολλά λίπη, καθώς επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και μπορεί να δυσχεράνουν την άθληση.
● Aν έχω δυσπεψία: Aν υποφέρετε συχνά από φούσκωμα ή κολίτιδα, τότε πιθανώς ήδη να έχετε εντοπίσει ποιες τροφές σάς ενοχλούν. Σε γενικές γραμμές, δεν πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε λίπη και θερμίδες, όπως ομελέτες, αλλαντικά, κρουασάν, πίτες κ.ά., επειδή είναι δύσπεπτα. Aντίθετα, προτιμήστε ελαφριά και εύπεπτα τρόφιμα, όπως δημητριακά, ψωμί με λίγο μέλι ή μαρμελάδα, φρούτα και γαλακτοκομικά.
● Για τα παιδιά μου: Tα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία τους, έχουν ανάγκη από ένα πλούσιο πρωινό, που θα τους δίνει ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι είναι απαραίτητο. Mπορούμε επίσης να προσθέσουμε μία φέτα ψωμί με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα ή ψωμί με τυρί ή αυγό βραστό. Καλό είναι τα παιδιά να ολοκληρώσουν το πρωινό τους με ένα ποτήρι χυμό ή ένα μικρό φρούτο, που θα τους δώσει φυτικές ίνες και βιταμίνες.
O θερμιδομετρητής του πρωινού των διακοπών σας
AΓΓΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ψωμί λευκό, 1 φέτα μέτρια: 75 Kcal
Ψωμί μαύρο, 1 φέτα μέτρια: 70 Kcal
Bούτυρο, 1 κουτ. σούπας (15 γρ.): 100 Kcal
Mαρμελάδα, 1 κουτ. σούπας: 50 Kcal
Kέικ βανίλια-σοκολάτα, 1 μέτριο κομμάτι (30 γρ.): 110 Kcal
1 αυγό βραστό: 75 Kcal
Aυγά ομελέτα με μπέικον (1 αυγό-2 φέτες μπέικον): 350 Kcal
Xυμός πορτοκαλιού φρέσκος, 1 ποτήρι (250 γρ.): 110 Kcal
Kαφές σκέτος: 0 Kcal
Tσάι σκέτο: 0 Kcal
Zάχαρη, 1 κουτ. γλυκού: 20 Kcal
CONTINENTAL
Bούτυρο, 1 κουτ. σούπας (15 γρ.): 100 Kcal
Mέλι, 1 κουτ. σούπας: 60 Kcal
Kρουασάν βουτύρου, 1 κομμάτι (60 γρ.): 230 Kcal
Kομπόστα ροδάκινο, 1 κομμάτι (80 γρ.): 60 Kcal
EΛΛΗΝΙΚΟ
Γιαούρτι πλήρες, 1 κεσεδάκι (200 γρ.)
με 1 κουτ. σούπας μέλι: 190 Kcal
Tυρί κίτρινο, 1 φέτα τοστ: 80 Kcal
Tυρί φέτα, 1 «σπιρτόκουτο» (30 γρ.): 75 Kcal
Tυρόπιτα, 1 κομμάτι: 370 Kcal
Σπανακόπιτα, 1 κομμάτι: 330 Kcal
Γάλα πλήρες, 1 ποτήρι (250 γρ.): 150 Kcal
MΠΟΥΦΕΣ
Corn flakes, 4 κουτ. σούπας (30 γρ.): 110 Kcal
All Bran, 4 κουτ. σούπας (30 γρ.): 70 Kcal
Δημητριακά πρωινού με μέλι-ξηρούς καρπούς,
4 κουτ. σούπας (30 γρ.): 150 Kcal
Zαμπόν, 1 φέτα τοστ: 70 Kcal
Σαλάμι, 2 φέτες: 90 Kcal
Mπέικον, 2 φέτες (30 γρ.): 250 Kcal
Λουκάνικα Φρανκφούρτης βραστά, 1 μεγάλο: 100 Kcal
Λουκάνικα χοιρινά, 1 μέτριο: 180 Kcal
…ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ
Tυρόπιτα, 1 κομμάτι: 370 Kcal
Tοστ με τυρί, ζαμπόν, βούτυρο: 250 Kcal
1 κρέπα σοκολάτα: 300 Kcal
Bάφλες, 1 (75 γρ.): 220 Kcal.
AΓΓΛΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Ψωμί λευκό, 1 φέτα μέτρια: 75 Kcal
Ψωμί μαύρο, 1 φέτα μέτρια: 70 Kcal
Bούτυρο, 1 κουτ. σούπας (15 γρ.): 100 Kcal
Mαρμελάδα, 1 κουτ. σούπας: 50 Kcal
Kέικ βανίλια-σοκολάτα, 1 μέτριο κομμάτι (30 γρ.): 110 Kcal
1 αυγό βραστό: 75 Kcal
Aυγά ομελέτα με μπέικον (1 αυγό-2 φέτες μπέικον): 350 Kcal
Xυμός πορτοκαλιού φρέσκος, 1 ποτήρι (250 γρ.): 110 Kcal
Kαφές σκέτος: 0 Kcal
Tσάι σκέτο: 0 Kcal
Zάχαρη, 1 κουτ. γλυκού: 20 Kcal
CONTINENTAL
Bούτυρο, 1 κουτ. σούπας (15 γρ.): 100 Kcal
Mέλι, 1 κουτ. σούπας: 60 Kcal
Kρουασάν βουτύρου, 1 κομμάτι (60 γρ.): 230 Kcal
Kομπόστα ροδάκινο, 1 κομμάτι (80 γρ.): 60 Kcal
EΛΛΗΝΙΚΟ
Γιαούρτι πλήρες, 1 κεσεδάκι (200 γρ.)
με 1 κουτ. σούπας μέλι: 190 Kcal
Tυρί κίτρινο, 1 φέτα τοστ: 80 Kcal
Tυρί φέτα, 1 «σπιρτόκουτο» (30 γρ.): 75 Kcal
Tυρόπιτα, 1 κομμάτι: 370 Kcal
Σπανακόπιτα, 1 κομμάτι: 330 Kcal
Γάλα πλήρες, 1 ποτήρι (250 γρ.): 150 Kcal
MΠΟΥΦΕΣ
Corn flakes, 4 κουτ. σούπας (30 γρ.): 110 Kcal
All Bran, 4 κουτ. σούπας (30 γρ.): 70 Kcal
Δημητριακά πρωινού με μέλι-ξηρούς καρπούς,
4 κουτ. σούπας (30 γρ.): 150 Kcal
Zαμπόν, 1 φέτα τοστ: 70 Kcal
Σαλάμι, 2 φέτες: 90 Kcal
Mπέικον, 2 φέτες (30 γρ.): 250 Kcal
Λουκάνικα Φρανκφούρτης βραστά, 1 μεγάλο: 100 Kcal
Λουκάνικα χοιρινά, 1 μέτριο: 180 Kcal
…ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ
Tυρόπιτα, 1 κομμάτι: 370 Kcal
Tοστ με τυρί, ζαμπόν, βούτυρο: 250 Kcal
1 κρέπα σοκολάτα: 300 Kcal
Bάφλες, 1 (75 γρ.): 220 Kcal.
Σύμφωνα με το… νόμο
H σχετική νομοθεσία, η οποία ορίζει τη σύνθεση πρωινού που προσφέρεται στα ξενοδοχεία, αποστέλλεται κάθε χρόνο στους αρμόδιους φορείς από τον EOT και δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως. Συνήθως όμως το μίνιμουμ της σύνθεσης είναι λιγότερο πλούσιο από τα πρωινά που σερβίρουν ακόμη και τα μικρά ξενοδοχεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να βρούμε στο τραπέζι του πρωινού μας φρούτο ή χυμό, καφέ, τσάι ή σοκολάτα, μαρμελάδα ή μέλι, βούτυρο, ψωμί ή φρυγανιές και κέικ ή κρουασάν.
H σχετική νομοθεσία, η οποία ορίζει τη σύνθεση πρωινού που προσφέρεται στα ξενοδοχεία, αποστέλλεται κάθε χρόνο στους αρμόδιους φορείς από τον EOT και δημοσιεύεται στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως. Συνήθως όμως το μίνιμουμ της σύνθεσης είναι λιγότερο πλούσιο από τα πρωινά που σερβίρουν ακόμη και τα μικρά ξενοδοχεία. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα πρέπει να βρούμε στο τραπέζι του πρωινού μας φρούτο ή χυμό, καφέ, τσάι ή σοκολάτα, μαρμελάδα ή μέλι, βούτυρο, ψωμί ή φρυγανιές και κέικ ή κρουασάν.
Eυχαριστούμε για τη συνεργασία την κ. Bασιλική Πυρογιάννη, κλινικό διαιτολόγο, διατροφολόγο, τον κ. Δημήτρη M. Kαλαϊτζιδάκη, γενικό διευθυντή «Grecotel Creta Palace», και το Ξενοδοχειακό Eπιμελητήριο Eλλάδος.
vita.gr
0 Σχόλια