Sponsor

ATHENS WEATHER

Συρρίκνωση των καρκινικών όγκων προκαλεί η ινδική κάνναβη


Η τετραϋδροκανναβινόλη, βασική δραστική ουσία της ινδικής κάνναβης μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που έγινε σε πειραματόζωα και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Biological Chemistry.

Αν και η μελέτη αναδεικνύει μια θετική πτυχή της ινδικής κάνναβης, μια άλλη έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η συχνή χρήση της μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο κέντρο ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου.
Στην πρώτη μελέτη, επιστημονική ομάδα από τα Πανεπιστήμια East Anglia της Μ. Βρετανίας και Complutense της Ισπανίας, με επικεφαλής τον Δρ Πίτερ Μακ Κόρμικ της Φαρμακευτικής Σχολής του βρετανικού πανεπιστημίου, εμφύτευσαν σε πειραματόζωα καρκινικά κύτταρα από ανθρώπινο μαστικό ιστό. Στη συνέχεια τους χορήγησαν τετραϋδροκανναβινόλη και παρατήρησαν ότι αυτό συντέλεσε στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων.

Οι ερευνητές αποδίδουν την αντικαρκινική δράση της τετραϋδροκανναβινόλης σε δύο κυτταρικούς υποδοχείς που εντόπισαν, φωτίζοντας έτσι έναν άγνωστο έως τώρα βιολογικό μηχανισμό.

«Η τετραϋδροκανναβινόλη, το βασικό δραστικό συστατικό της ινδικής κάνναβης, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Αυτή η ουσία δρα μέσω μιας οικογένειας κυτταρικών υποδοχέων που λέγονται κανναβινοειδείς υποδοχείς. Ως τώρα ήταν άγνωστο ποιοι ακριβώς υποδοχείς ευθύνονται για την αντικαρκινική δράση της τετραϋδροκανναβινόλης. Με τη νέα έρευνά μας, αποκαλύψαμε ότι πρόκειται για τους υποδοχείς CB2 και GPR55», εξηγεί ο Δρ Μακ Κόρμικ.

«Υπάρχει πλέον μεγάλο ενδιαφέρον να κατανοηθούν οι μηχανισμοί πίσω από τον τρόπο που η ινδική κάνναβη και ειδικά η τετραϋδροκανναβινόλη επηρεάζει την παθολογία του καρκίνου. Εντοπίζοντας τους συγκεκριμένους δύο κυτταρικούς υποδοχείς, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για την μελλοντική ανάπτυξη νέων φαρμάκων με αντικαρκινική δράση», συμπληρώνει.

Ωστόσο, σπεύδει να τονίσει ότι, οι πάσχοντες από καρκίνο δεν θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν χρήση ινδικής κάνναβης, καθώς «η έρευνά μας χρησιμοποιεί μια απομονωμένη χημική ουσία και το να παίρνει κανείς τη σωστή δοσολογία αυτής της ουσίας, είναι ζωτικό. Οι καρκινοπαθείς δεν πρέπει να προσπαθούν να αυτοθεραπευθούν με κάνναβη. Ελπίζω πάντως ότι η έρευνά μας θα οδηγήσει τελικά στη δημιουργία ενός ασφαλούς συνθετικού ισοδύναμου φαρμάκου που θα είναι διαθέσιμο στο μέλλον».

Εγκεφαλικές βλάβες προκαλεί η ινδική κάνναβη
Παράλληλα, μελέτη που έγινε στο Εθνικό Ινστιτούτο Κατάχρησης Ναρκωτικών Ουσιών των ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, η τακτική χρήση ινδικής κάνναβης επιφέρει βλάβες στο κέντρο ανταμοιβής - ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Όπως εξηγεί η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας Δρ Νόρα Βόλκοφ, ο εγκέφαλος ενός τακτικού και μακροχρόνιου χρήστη δεν αντιδρά πια με τον ίδιο τρόπο στη ντοπαμίνη, που ευθύνεται για τα αισθήματα απόλαυσης που φέρνει αρχικά η χρήση ινδικής κάνναβης. Τελικά, ο χρήστης ζει μέσα σε μια «ομίχλη» αμβλυμένων αισθημάτων.

Είναι τεκμηριωμένο επιστημονικά ότι, οι χρήστες κοκαΐνης και αλκοόλ, παράγουν λιγότερη ντοπαμίνη και τώρα διαπιστώνεται ότι η τακτική χρήση ινδικής κάνναβης δεν συντελεί σε μειωμένη παραγωγή ντοπαμίνης, αλλά ο εγκέφαλος δεν ξέρει πια πως να την αξιοποιήση, με συνέπεια οι χρήστες να μην μπορούν να ευχαριστηθούν πράγματα που άλλοι άνθρωποι βρίσκουν ευχάριστα.

Καθώς η χρήση της ινδικής κάνναβης μονιμοποιείται σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, οι επιστήμονες προσπαθούν να μελετήσουν καλύτερα τις ιδιότητές της. Όμως, προκειμένου να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επιστημονική μελέτη στις ΗΠΑ, πρέπει πρώτα να εξασφαλίσει την έγκριση τεσσάρων διαφορετικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια