Σχεδιασμοί επί χάρτου στο Μέγαρο Μαξίμου

Γράφει ο Μελέτης Μελετόπουλος

Συμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, οι πολιτικοί σύμβουλοι του κ. Σαμαρά έχουν υπ’ όψη τους δυσμενείς εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο (ήδη ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι υπάρχουν χρήματα  μέχρι τον Αύγουστο), ενώ φοβούνται ότι η τρόϊκα θα επιβάλει νέο μνημόνιο για να παράσχει ρευστότητα.

Η συγκυβέρνηση θα αναγκαστεί εξάλλου να λογοδοτήσει για την άρνησή της να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε σοβαρή μεταρρύθμιση στα ζητήματα της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας και των πελατειακών σχέσεων. Τέλος, η καταιγίδα φόρων και τελών ακίνητης περιουσίας θα εξανεμίσει οποιαδήποτε ελπίδα επιβίωσης του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού, μετά την πιθανότατη διάλυση της Βουλής λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου τον επόμενο Μάρτιο.
Επομένως, στο Μαξίμου επεξεργάζονται το εξής μεγαλοφυές σενάριο: να προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο, πριν αρχίσει η μαζική αποστολή  ειδοποιητηρίων για ΦΠΑ στους ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή στους πάντες, και πριν η τρόϊκα ζητήσει εδώ και τώρα 25.000 απολύσεις. Και όσο η ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» είναι στη φυλακή, η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝΕΛ στο καναβάτσο, το «Ποτάμι» βρίσκεται σε θολά νερά και το ΠΑΣΟΚ έχει κάποια ελπίδα να περάσει το 3%. Να διεξαχθούν εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Να παραχθεί μία Βουλή με μία αποδυναμωμένη Χρυσή Αυγή, μία σχετικά ενισχυμένη ΝΔ, ένα υπόλειμμα ΠΑΣΟΚ,  ένα μη αποκρυσταλλωμένο «Ποτάμι», έναν αναπόφευκτα πρωτεύσαντα ΣΥΡΙΖΑ και το πάγιο ΚΚΕ. Δηλαδή Βουλή ακυβερνησίας.
Οπότε, υπολογίζουν οι εγκέφαλοι του Μαξίμου, θα σχηματισθεί μία ασταθής κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή ή την ανοχή του  «Ποταμιού» και πιθανώς κάποιου μετα-βενιζελικού ΠΑΣΟΚ, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει το τσουνάμι του νέου μνημονίου και πιθανώς του «Grexit».  Οπότε τον Μάρτιο, σκέπτονται οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι, ο Σαμαράς και οι βουλευτές του θα μπλοκάρουν την προεδρική εκλογή, θα προκαλέσουν πρόωρες εκλογές και ο Σαμαράς θα επανέλθει στην εξουσία ως σωτήρας.
Το σενάριο αυτό έχει ασφαλώς πολλά κενά (π.χ. αν ο κ. Σαμαράς θα παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ μετά από μία εκλογική ήττα ή, εάν ακόμη και αν παραμείνει και το κόμμα του ανακτήσει την πρωτιά, οι δυνάμει εταίροι του θα τον δεχθούν ξανά ως πρωθυπουργό ή εάν θα υπάρχουν εταίροι γι’ αυτόν μετά από δύο συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις κλπ. κλπ.). Το βασικότερο όμως πρόβλημα τέτοιων σεναρίων είναι άλλο: λειτουργούν με βάση ένα σκηνικό μεταπολιτευτικής σταθερότητας που είναι ιστορικά ξεπερασμένο.

Εν προκειμένω: αν στο περιβάλλον Σαμαρά ποντάρουν σε ένα σκηνικό αστάθειας μετά τις σχεδιαζόμενες εκλογές του φθινοπώρου, ξεχνούν ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η αστάθεια «εργαστηρίου» στην οποία προσβλέπουν για την ανανέωση της πολιτικής τους επιρροής μπορεί να εκτραπεί σε εξαιρετικά απρόβλεπτες κατευθύνσεις, σ’ένα σκηνικό ήδη υπερβολικά βεβαρυμένο. Και ο νοών νοείτω.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια