Sponsor

ATHENS WEATHER

Το άγνωστο παρασκήνιο στις σχέσεις Καραμανλή – Παπανδρέου

Με διάσωση Παπανδρέου ελπίζει να διασωθεί ο Σαμαράς
Ο Γ. Παπανδρέου απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, αν δεν…

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης


Μαξίμου, αρχές 2010. Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη αναθεωρήσει το έλλειμμα του 2009 προς τα πάνω, αλλά αρνείται πεισματικά να λάβει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ροκανίζει την περίοδο χάριτος και αξιοποιεί τις υποθέσεις του Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων, του Γερμανού και της Siemens, που είχε κάνει «σημαία» τον καιρό της αντιπολίτευσης για να στριμώξει τη ΝΔ, να απαξιώσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να κερδίσει πολιτικό χρόνο.

Είναι η χρονιά που οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες της Κυριακής δημοσιεύουν φωτογραφίες του Καραμανλή από τα θερινά του μπάνια για να τον εμφανίσουν ως «χοντρόπετσο», ενώ διάφοροι «αγανακτισμένοι πολίτες» προπηλακίζουν υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας όταν τους συναντούν σε κοσμικά ρεστοράν νησιών.

Σε μία από τις πολλές επισκέψεις της περιόδου εκείνης στο Μαξίμου, λοιπόν, στην οποία μετείχε και ο Γιώργος Παπανδρέου, εις εκ των συμμετεχόντων αξιολογώντας τα ευρήματα της έρευνας για το Βατοπέδι διατυπώνει μία ενδιαφέρουσα ιδέα:
«Να τους βάλομε όλους φυλακή! Όλους!»
«Και τον Καραμανλή;» τώτησε ένας άλλος από την κλειστή ομάδα εξουσίας.
«Και τον Καραμανλή!» αποκρίθηκε ο άλλος.
Ο Παπανδρέου άκουγε σιωπηλός, χωρίς να τοποθετείται. Ούτε κατά της άποψης αλλά ούτε και υπέρ της. Την αμηχανία της στιγμής διέλυσε ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκλήθη να τοποθετηθεί για συνταγματικά και όχι μόνο, θέματα:
«Αυτά που λέτε είναι ανοησίες».

Ωστόσο, η προσπάθεια για τη στοιχειοθέτηση της παραπομπής δεν εγκαταλείφθηκε. Λίγες ημέρες αργότερα στην αρμόδια επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής, στην οποία προήδρευε τότε ο βουλευτής Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Αργύρης, έγινε η παραδοσιακή κλήρωση για το ποιοι από τους βουλευτές που υπέβαλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης θα κληθούν σε αναδρομικό έλεγχο δεκαετίας. Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και περιορίζεται σε δύο από τους τριακόσιους βουλευτές.
Εκείνη τη χρονιά η κληρωτίδα είχε… κέφια. Όλως τυχαίως, σύμφωνα με πληροφορίες, κληρώθηκαν να ελεγχθούν για αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» οι Κώστας Καραμανλής και Θοδωρής Ρουσόπουλος, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στο κάδρο του Βατοπεδίου. Και οι δύο αντιμετώπισαν με ψυχραιμία το αποτέλεσμα της κλήρωσης.

Η δικαστικός και μετέπειτα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, που επόπτευσε την έρευνα, κατέληξε πως όλα έχουν καλώς, απογοητεύοντας εκείνους στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου που πίστευαν ότι μπορούν να τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, όπως και οι υπόλοιπες, δεν κατέληξε πουθενά και το Κοινοβούλιο, με απόφασή του η οποία ελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες μίας συνεδρίασης – παρωδία, έκλεισε οριστικά τον φάκελο για την υπόθεση που συγκλόνισε τη δημόσια ζωή επί μία διετία. Ουδείς πρώην υπουργός παρεπέμφθη στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από τις ενδεχόμενες παραγραφές για να δικαιολογήσει την πρότασή της.
Οι υποθέσεις αυτές, όμως, έκλεισαν και δικαστικά. Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, αθωώθηκε με βούλευμα, ενώ στη δίκη των δομημένων ομολόγων καταδικάστηκαν μόνο διοικητές ταμείων και υπηρεσιακοί παράγοντες, κανένα πολιτικό πρόσωπο.

ΕΛΣΤΑΤ, «Πυθία» και Λαγκάρντ

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη την πολύ σκληρή περίοδο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η ιστορία έχει περίεργες στροφές. Την πίεση που ένιωθε τότε ο Κώστας Καραμανλής, την αισθάνεται σήμερα έντονη ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς τρεις δικαστικές υποθέσεις που είναι ανοιχτές, η διερεύνηση του φουσκώματος του ελλείμματος από την ΕΛΣΤΑΤ, το σχέδιο «Πυθία» και η «λίστα Λαγκάρντ», τον αφορούν άμεσα, καθώς σε αυτές εμπλέκονται συνεργάτες του, όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο Άλεξ Ρόντις κ.α. Η θεμελιώδης διαφορά με το 2010 είναι ότι αυτούς δεν τους «καταδιώκει» η κυβέρνηση της ΝΔ ή ο Καραμανλής, αλλά η Ελληνική Δικαιοσύνη και πρώην φίλοι της οικογένειάς του, που διορίστηκαν στο Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ, όπως η καθηγήτρια Ζωή Γεωργαντά.
Η πίεση που αισθάνεται ο πρώην πρωθυπουργός τον αναγκάζει να αμύνεται με πολυσέλιδες ανακοινώσεις, αλλά το τοπίο είναι διαφορετικό. Και τούτο διότι με την εξέλιξη της υπόθεσης για την ΕΛΣΤΑΤ, η οποία, παρά τις προσπάθειες, δεν ετέθη στο αρχείο, ανοίγει ο δρόμος και για την κοινοβουλευτική διερεύνηση του θέματος.

Η πρωτοβουλία που ανέλαβε ο αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, για τη σύσταση Ειδικής Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τη διερεύνηση του φουσκώματος του ελλείμματος, θα βάλει φωτιά στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου στις αρχές Οκτωβρίου και ενδεχομένως να αποτελέσει την αφορμή και για πρόωρες εξελίξεις.
Με την πρωτοβουλία Καμμένου είναι βέβαιο ότι συμφωνούν αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ., ενώ κατά τις διεργασίες για την κατάθεση πρότασης σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής θα δοκιμαστεί και η αξιοπιστία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει υπερηφάνως την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τις παρεμβάσεις του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή στη «Μαύρη Βίβλο» που κατήρτισε η βουλευτής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Τα όπλα του

Με ανοιχτή ακόμη την δικαστική έρευνα και έχοντας μπροστά της τη μείζονα εθνική πρόσκληση της τελικής διαπραγμάτευσης για το χρέος και της εκλογής Προέδρου, η κυβέρνηση λογικά θα επιχειρήσει να απωθήσει τη συζήτηση για το φουσκωμένο έλλειμμα σε απώτερο χρόνο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου μπορεί αν είναι πιεσμένος λόγω της ΕΛΣΤΑΤ, της έρευνας για την αποσταθεροποίηση του 2009 (έχει αναφερθεί ξόφαλτσα το όνομά του σε αυτή λόγω Ρόντου) και της έρευνας για τη «λίστα Λαγκάρντ» (ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τον έχει καλύψει ότι δεν ήξερε τα ονόματα των φοροφυγάδων, αλλά ενημερώθηκε γενικώς), έχει ωστόσο ένα χαρτί στα χέρια του για να διαπραγματευτεί τον εαυτό του: ολίγους πιστούς –κατά κάποιους τέσσερις κατά άλλους περισσότερους- στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιθυμεί την πτώση της και πρόωρες εκλογές, αλλά, αντιθέτως χρειάζεται και την τελευταία ψήφο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρώην πρωθυπουργός θα επιδιώξει να παίξει αυτό το χαρτί μέχρι τέλους. Το ύφος που αποπνέουν οι ανακοινώσεις του γραφείο του για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ είναι αυτό ακριβώς: ο Γιώργος καλεί από θέση… ισχύος τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να ανακαλέσει στην τάξη την κυβερνητική εκπρόσωπο, Σοφία Βούλτεψη, επειδή κάνει δηλώσεις για την ΕΛΣΤΑΤ, με τις οποίες επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ και των εθνικών προτεραιοτήτων που έχει η κυβέρνηση.
Με τις ανακοινώσεις αυτές ο πρώην πρωθυπουργός συνεχίζει να επιτίθεται κατά του Κώστα Καραμανλή για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας και φαίνεται να αναζητά τη διεξαγωγή δημόσιου διαλόγου μαζί του.

Από το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος δεν αισθάνεται ότι έχει λόγο να μπει σε διαδικασία αντεκδίκησης για τα όσα υπέστη από τον Παπανδρέου, σχολιάζουν ότι δεν πρόκειται να απαντήσουν στον ΓΑΠ. Για το θέμα του ελλείμματος, όπως και για τα υπόλοιπα, τον λόγο έχει η Δικαιοσύνη…

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 248
Ας Μιλήσουμε Επιτέλους


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια