Sponsor

ATHENS WEATHER

Σολομός με σάλτσα μουστάρδας και μάραθου

Υλικά για 4 άτομα

Για τη σάλτσα μουστάρδας - μάραθου
  • 60 ml λευκό ξίδι μπαλσάμικο
  • 50 γρ. μέλι
  • 20 γρ. μουστάρδα Dijon
  • 30 γρ. μουστάρδα με σιναπόσπορους
  • 180 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 100 ml ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. μάραθο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι

Για τον σολομό

  • 1 κιλό φιλέτο σολομού, με την πέτσα, κομμένο στα 4
  • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου
  • 60 γρ. βούτυρο, σε θ.δ.
  • ½ κ.γ. κόλιαντρο, φρεσκοτριμμένο
  • ½ κ.γ. μαραθόσπορο, φρεσκοτριμμένο
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο
  • 15 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση


Σάλτσα: Σε ένα μπολ βάζουμε το ξίδι, το μέλι και τα δύο είδη μουστάρδας και ανακατεύουμε με ένα σύρμα, ρίχνοντας σταδιακά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Αν δούμε ότι η σάλτσα πήζει πολύ, αραιώνουμε με λίγο νερό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τον μάραθο και ανακατεύουμε.

Σολομός: Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα του σολομού. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύσμα λεμονιού, το βούτυρο, τον κόλιαντρο, τον μαραθόσπορο και το σχοινόπρασο και αλείφουμε τη σάρκα του σολομού. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον σολομό, με την πέτσα προς τα κάτω, ώσπου η πέτσα να πάρει ένα ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Αποσύρουμε τον σολομό από το τηγάνι και το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, πάντα με την πέτσα προς τα κάτω. Ψήνουμε για 10 - 15 λεπτά έτσι ώστε ο σολομός να παραμείνει ζουμερός. Σερβίρουμε περιχύνοντας με τη σάλτσα μουστάρδας και μάραθου.

Η μουστάρδα ταιριάζει πολύ με ψητά ψάρια. Εδώ, σε συνδυασμό με το ξίδι, μετριάζει την αίσθηση λιπαρότητας του σολομού

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.
Φωτογραφία: Αναστασία Αδαμάκη, food styling: Αντωνία Κατή


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια