Sponsor

ATHENS WEATHER

Η ένταση δεν εκτονώθηκε

Γράφει ο Κώστας Ιορδανίδης

Προς όσους αναζητούν το «μήνυμα» των εκλογών της Κυριακής, ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι αποθαρρυντικός για όλους. Εξαίρεση αποτελεί η Χρυσή Αυγή, το μόνο κόμμα που αύξησε το ποσοστό του με τρόπο εντυπωσιακό –έναντι των εκλογών Μαΐου και Ιουνίου του 2012– παρά τις δικαστικές διώξεις και την πολεμική όλων των άλλων κομμάτων και του συνόλου των ΜΜΕ.
Κανένα από τα μικρότερα κόμματα της Δεξιάς δεν μπόρεσε να λειτουργήσει ως ανάχωμα. Η «δεξιά στροφή» της Ν.Δ. δεν είχε την παραμικρή απήχηση στο εκλογικό σώμα και οι εμπνευστές της ατυχούς αυτής πολιτικής θα πρέπει επιτέλους να περιθωριοποιηθούν. Ενδιαφέρον αναμφίβολα είναι και το υψηλό ποσοστό που εξασφάλισε το πρωτοεμφανισθέν «Ποτάμι».

Παρά ταύτα και επειδή το ένστικτο αυτοσυντηρήσεως κατισχύει, εδόθησαν οι γνωστές αμφίσημες ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του εκλογικού δράματος. Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατήγαγε τη συντριπτική νίκη στην οποία προσέβλεπαν τα πάσης κατευθύνσεως ηγετικά στελέχη του. Αδιαμφισβήτητα είναι το πρώτο κόμμα, αλλά αυτό είχε προεξοφληθεί ήδη από μηνών. Προσπάθησε, λοιπόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να προσδώσει στο εκλογικό αποτέλεσμα την αίσθηση της πρώτης νίκης που κατήγαγε ποτέ κόμμα της Αριστεράς στη χώρα μας – τόσο στο επίπεδο της ρητορείας όσο και στον ευρύτερο πολιτικό του προσανατολισμό. Το όνειρο του κ. Αλέξη Τσίπρα για μία μετενσάρκωση του ΕΑΜ στα νέα δεδομένα πραγματοποιείται, αλλά αυτό ακριβώς λειτούργησε ανασχετικά για μία αποφασιστική αύξηση της δυνάμεώς του. Είναι ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει την πορεία του ΠΑΣΟΚ από κόμμα «επαναστατικό» σε «διαχειριστικό» της πλέον απόλυτης και διαπλεκόμενης μορφής.

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ υπέστησαν συνδυασμένη μείωση των ποσοστών τους –κατά 10%– έναντι των εκλογών του Ιουνίου 2012, αλλά όχι συντριβή, που σε καμία φάση δεν είχε διαφανεί στις δημοσκοπήσεις. Το θέμα είναι εάν το χθεσινό αποτέλεσμα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, που φυσιολογικώς δεν απειλείτο από την έκβαση των ευρωεκλογών αλλά κυρίως από το άγχος, που είχε κυριεύσει την ηγεσία των δύο κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε χθες μπορεί να οδηγήσει σε προσαρμογές της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να διατηρηθεί η ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρραγής και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, που θα έχουν ως συνέπεια την ανάδειξη μιας «αντιμνημονιακής Βουλής».

Η σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και η αμφισβήτηση της κυβερνητικής «νομιμοποίησης» από τον κ. Τσίπρα, είναι δηλωτικές από την άποψη ότι η χώρα δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Η ένταση δεν εκτονώθηκε και το φάσμα της αστάθειας εξακολουθεί να πλανάται στη χώρα. Οι νικητές της χθεσινής εκλογικής αναμετρήσεως βρίσκονται εκτός των τριών κομμάτων, που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ.

Δημοσιεύτηκε στην "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" τη Δευτέρα, 26 Μαΐου 2014


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια