Ο φωτισμός της κρεβατοκάμαρας ενδεχομένως να συντελεί στην παχυσαρκία

Ο φωτισμός του υπνοδωματίου κατά τη διάρκεια της νύχτας ενδεχομένως να παίζει ρόλο στο σωματικό βάρος, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές που διαπίστωσαν ότι το φως σχετίζεται με την παχυσαρκία σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Έμιλι ΜακΦάντεν του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και τον Δρ Αντονι Σουέρντλοου του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο του Λονδίνου, μελέτησαν στοιχεία για 113.000 γυναίκες σχετικά με τις νυχτερινές συνήθειές τους.

Οι γυναίκες ταξινομήθηκαν σε ομάδες ανάλογα με το πόσο φωτεινό ήταν το δωμάτιό τους την ώρα του ύπνου τους (αρκετά για να διαβάσει κανείς, αρκετά για να διακρίνει κανείς μόνο το χέρι του, τελείως σκοτεινά κ.λπ.).

Στη συνέχεια συσχετίστηκαν οι απαντήσεις τους με διάφορους δείκτες παχυσαρκίας, όπως ο δείκτης μάζας σώματος (αναλογία βάρους προς ύψος), η περίμετρος της μέσης και η αναλογία μέσης-ισχίων.

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξε ότι όσο πιο φωτεινό ήταν το δωμάτιο στο οποίο κοιμόταν μια γυναίκα, τόσο πιο υπέρβαρη ή παχύσαρκη ήταν.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, η μελέτη τους αναδεικνύει μεν μια συσχέτιση ανάμεσα στην έκθεση στο φως το βράδυ και στην τάση για παχυσαρκία, χωρίς όμως να μπορεί να αποδείξει ότι ο πρώτος παράγων όντως αποτελεί την αιτία για τον δεύτερο.

«Προς το παρόν υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία ότι αν κανείς συσκοτίσει το δωμάτιό του, αυτό θα έχει ως συνέπεια να αδυνατίσει», εξηγεί ο Δρ Σουέρντλοου και τονίζει ότι τα ευρήματα είναι ενδιαφέροντα αλλά χρειάζονται περαιτέρω μελέτη.

Οι ερευνητές αποδίδουν πάντως το συσχετισμός στην θεωρία ότι το νυχτερινό φως αποδιοργανώνει το βιολογικό «ρολόι» του ανθρώπου, που έχει ρυθμιστεί έτσι ώστε κανείς να είναι ενεργός τη μέρα και αδρανής τις νύχτες. Το τεχνητό φως (με το οποίο π.χ. εργάζονται οι άνθρωποι σε νυχτερινές βάρδιες) έχει αποδειχτεί ότι προκαλεί ορμονικές, μεταβολικές και άλλες αλλαγές στον οργανισμό.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια