Sponsor

ATHENS WEATHER

Ερχεται ο γύψος του μέλλοντος


Αποτελεί προϊόν τρισδιάστατης εκτύπωσης και επιταχύνει τη διαδικασία αποκατάστασης των οστών

Βενιού Ειρήνη
Ο κλασικός γύψος, όπως τον γνωρίζαμε ως σήμερα, αναμένεται να αλλάξει όψη. Τη θέση του πρόκειται να πάρουν «έξυπνες», τρισδιάστατα εκτυπωμένες δομές που θυμίζουν εξωσκελετό, ενισχύουν τη διαδικασία αποκατάστασης των οστών και θα μπορούσαν ίσως να επικοινωνούν με ηλεκτρονικές συσκευές.

Τη λογική αυτή ακολουθεί και το Osteoid Medical Cast, ένας έξυπνος γύψος που δημιούργησε ο τούρκος φοιτητής σχεδίου Ντενίζ Καρασαχίν.

«Προκειμένου να κρατήσει το άκρο σε πλήρη ακινησία, ένας συμβατικός γύψος στερείται του απαραίτητου αερισμού»
αναφέρει ο νεαρός φοιτητής. «Κάτι τέτοιο συνοδεύεται από φαγούρα και άσχημη μυρωδιά, ενώ δυσκολεύει τους ασθενείς στις κινήσεις τους λόγω του βάρους του γύψου και δεν επιτρέπει την επαφή του με το υγρό στοιχείο».

Ο Καρασαχίν, ο οποίος απέσπασε το χρυσό βραβείο A' Design Award για την ιδέα του, τονίζει ότι ο καινοτόμος γύψος αντιμετωπίζει το πρόβλημα των διαφορετικών αναγκών των ασθενών καθώς με τη βοήθεια ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή μπορεί να εκτυπωθεί κυριολεκτικά στα μέτρα του καθενός εξ αυτών.

Κάτι τέτοιο επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός σαρωτή 3D, ο οποίος «φωτογραφίζει» την τραυματισμένη περιοχή δημιουργώντας έναν «εξωσκελετό» ιδανικό για την κάθε περίπτωση, με ανοίγματα για τον απαραίτητο αερισμό του άκρου.

Παλμοί υπερήχων επιταχύνουν την αποκατάσταση

Ο γύψος του μέλλοντος μπορεί να συνδυαστεί με το σύστημα οστικής διέγερσης με τη βοήθεια παλμών υπερήχων χαμηλής έντασης Lipus, με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας αποκατάστασης των οστών. Σύμφωνα με τον τούρκο σχεδιαστή, η λειτουργία του εν λόγω συστήματος για μόλις 20 λεπτά την ημέρα περιορίζει τον συνολικό χρόνο αποκατάστασης με τον Osteoid κατά 38%, ενώ συγκριτικά με έναν συμβατικό γύψο ο χρόνος ψαλιδίζεται κατά 80%. Τα ειδικά ανοίγματα του γύψου-εξωσκελετού βοηθούν στην προκειμένη περίπτωση ώστε το σύστημα της οστικής διέγερσης να «αγκαλιάζει» την τραυματισμένη περιοχή.

«Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που συνάντησα ήταν η δημιουργία ενός λειτουργικού μηχανισμού "κλειδώματος" του γύψου, ο οποίος έπρεπε να είναι αρκετά δυνατός ώστε να προστατεύει και να στηρίζει το τραυματισμένο άκρο»
εξηγεί ο Καρασαχίν. «Οφειλε ακόμη να είναι αρκετά πρακτικός ώστε να τοποθετείται εύκολα επάνω σε μια τραυματισμένη περιοχή και αρκετά απλός ώστε να μην επηρεάζει τη γενικότερη μορφή του γύψου» καταλήγει ο φοιτητής.

Για την ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο, το προϊόν βρίσκεται σε φάση προτύπου και δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πότε αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά.

Παρόμοιες απόπειρες

Πριν από περίπου έναν χρόνο ο νεοζηλανδός σχεδιαστής Τζέικ Ιβιλ είχε δημιουργήσει τον δικό του hi-tech γύψο. Ακολουθώντας κι εκείνος τη λογική του εξωσκελετού είχε δημιουργήσει έναν λευκό γύψο με ανοίγματα ονόματι Cortex.

Ο γύψος «κατά παραγγελία» απαιτούσε τρισδιάστατη σάρωση του άκρου του ασθενούς και ακτινογραφίες για τον σωστό σχεδιασμό του ιδανικού μέσου στήριξης ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Cortex είχε πουπουλένιο βάρος και ανύπαρκτο πάχος ώστε να χωράει μέσα από ένα κοινό μανίκι, ενώ μπορούσε να πλυθεί με νερό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια