Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Μόσχα επιδεικνύει το πυρηνικό της οπλοστάσιο στη Δύση…

Στρατιωτικές ασκήσεις των ρωσικών πυραυλικών δυνάμεων με την συμμετοχή 10.000 στρατιωτών από 30 μονάδες

Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών


Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Nezavisimaya Gazeta, από την Πέμπτη οι ρωσικές στρατηγικές πυραυλικές δυνάμεις ξεκίνησαν μαζικές τριήμερες ασκήσεις με την συμμετοχή 10.000 στρατιωτών
και 1.000 πυραυλικών συστημάτων και εξοπλισμού από περισσότερες από 30 μονάδες, στην περιοχή του πεδίου βολής Чебаркульском (περιφέρεια Челябинская), αναφέρει και η ιστοσελίδα thediplomat.

Ο βασικός σκοπός των ασκήσεων, σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα, η οποία επικαλείται πολλούς ανώτερους αξιωματικούς του ρωσικού στρατού, είναι να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων καθώς και η επαρκή ετοιμότητα τους, να διεξάγουν επιθετικές ενέργειες που αφορούν την μαζική και ταυτόχρονη χρήση πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές, αναφέρει το αγγλόφωνο άρθρο.

Σύμφωνα όμως με το Global Security Newswire, σχετικά με την ρωσική άσκηση «πυρηνικού πολέμου» και επικαλούμενο το άρθρο της Nezavisimaya Gazeta, περιγράφει την άσκηση των ρωσικών δυνάμεων ως «ως πρακτική εξάσκηση μεγάλης κλίμακας πυρηνικής επίθεσης», προσθέτοντας ότι στην «άσκηση αυτή οι «συμμετέχοντες» είχαν τοποθετηθεί κατά τέτοια διάταξη ώστε να δύναται να εκτοξεύσουν το σύνολο των πυραύλων των μονάδων τους, εξασκώντας παράλληλα διάφορες διοικητικές και υποστηρικτικές λειτουργίες για την έρρυθμη λειτουργία της όλης διαδικασίας (προσομοίωση πυρηνικού πολέμου).

Οι συμβατικές στρατιωτικές ικανότητες του ρωσικού στρατού έχουν επιδεινωθεί μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, με την Μόσχα να έχει γίνει πιο εξαρτημένη κατά αποκλειστικότητα από το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Αυτό αναφέρεται σε πλήθος ρωσικών επίσημων εγγράφων ασφαλείας. Για παράδειγμα, το 1997 η έννοια της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας, ήταν η αποκλειστική χρησιμοποίηση του πυρηνικού της οπλοστασίου και μόνο «σε περίπτωση απειλής εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας από οπουδήποτε και εάν προέρχεται ή η απειλή με τη μορφή πυρηνικών όπλων ή από συμβατικά ανώτερη στρατιωτική δύναμη».

Το όριο αυτού του δόγματος μειώνεται το 2000, όταν και «απελευθερώθηκε» για πρώτη φορά στην δημοσιότητα κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Το νέο επίσημο έγγραφο δήλωνε ότι η Ρωσία θα «χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, για την αντιμετώπιση μεγάλης κλίμακας επίθεσης με τη χρήση συμβατικών όπλων, αλλά και σε κρίσιμες καταστάσεις για την εθνική ασφάλεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα γίνεται χρήση του πυρηνικού οπλοστασίου».
«Το ίδιο δόγμα σημείωνε επίσης ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για την αντιμετώπιση της χρήσης οποιουδήποτε είδους όπλων μαζικής καταστροφής εναντίον της».

Λίγο πριν την έναρξη της προεδρίας του για τρίτη θητεία, ο Πούτιν επιβεβαίωσε τη σημασία που απέδιδε στις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας, με σειρά άρθρων και ομιλιών. Για παράδειγμα, σε ένα άρθρο του στο περιοδικό Foreign Policy, ο Πούτιν έγραψε:

«Εμείς, σε καμία περίπτωση, δε θα «παραδώσουμε» την στρατηγική αποτρεπτική μας ικανότητα. Πράγματι, θα την ενισχύσουμε».
Έτσι, η μαζική άσκηση των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων αυτής της εβδομάδας, είναι σύμφωνη με τους στόχους που έχει οριοθετήσει για την Ρωσία, ο Πούτιν για πάνω από μια δεκαετία. Είναι, επίσης, σύμφωνη με την πρόσφατη επίμονη έμφαση του Ρώσου Προέδρου, σχετικά με την διενέργεια πιο συχνών και εξελιγμένων στρατιωτικών ασκήσεων, για τη βελτίωση της ετοιμότητας μάχης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων. Πράγματι, η Ρωσία πραγματοποίησε μια πολύ μικρότερη άσκηση των πυρηνικών της δυνάμεων τον Οκτώβριο του περασμένου έτους.

Παρόλα αυτά, η χρονική στιγμή της άσκησης αυτής πιθανόν να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις δυτικές πρωτεύουσες και ιδίως στην Ουάσιγκτον. Η ρωσική πυρηνική άσκηση θα μπορούσε κάλλιστα να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα της Ρωσίας σε σχέση με τα γεγονότα στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία βρέθηκε σε διαμάχη με τη Δύση και την κυβέρνηση του Κιέβου, σχετικά με την προσάρτηση της Κριμαίας. Είναι πολύ ορατή επίσης, η υπενθύμιση των ουσιαστικών πυρηνικών δυνατοτήτων της Ρωσίας, σε μια σειρά από διαφορετικά ενδεχόμενα, συμπεριλαμβανομένου, και του εάν η Ρωσία προτίθεται να μετακινήσει τις δυνάμεις της βαθύτερα στην ανατολική Ουκρανία, όπως πολλοί φοβούνται σήμερα.

Η ρωσική εφημερίδα αναφέρει ότι η άσκηση είχε προγραμματιστεί πριν από πολλές εβδομάδες και είναι εντελώς άσχετη με τις εντάσεις λόγω της Ουκρανίας.

Παράλληλα το άρθρο επισημαίνει ότι ο έλεγχος της ετοιμότητας των στρατηγικών δυνάμεων της Ρωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός υπό το πρίσμα της «σημερινής πραγματικότητας της παγκόσμιας κατάστασης».

Σχόλιο: Για το Κρεμλίνο οι στρατηγικές δυνάμεις αποτελούν την πραγματική «αρκούδα» που αποτελεί το φόβητρο για «φίλους και εχθρούς». Το πρώτο πράγμα που έκανε όταν ανέλαβε την προεδρία της Ρωσίας ο Β. Πούτιν ήταν να καταρτίσει σχέδιο εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης των δυνάμεων αυτών.
Για το 2014, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα παραλάβουν περισσότερους από 40 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους και πάνω από 200 αεροσκάφη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν τον Δεκέμβριο 2013.
Καταδεικνύοντας με τον πιο σαφή τρόπο την σημασία που δίνει η ανώτατη πολιτική ηγεσία στο ζήτημα αυτό. Οι ασκήσεις των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, αυτήν την δεδομένη στιγμή, αποτελούν «μήνυμα» με πολλούς αποδέκτες, εντός του χώρου της πρώην ΕΣΣΔ αλλά και εκτός αυτού προς την πλευρά της Δύσης.

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια