Sponsor

ATHENS WEATHER

Πρασοκεφτέδες με πλιγούρι

Yλικά (για 30 κεφτέδες)

  • 500 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες
  • ½ φλ. πλιγούρι λεπτοσπασμένο ή κουσκούς
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.σ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ξηρό δυόσμο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε ροδέλες
  • 2 κ.σ. μαϊντανό ή άνηθο, ψιλοκομμένο
  • 1/3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και λίγο επιπλέον για το αλεύρωμα
  • έ.π. ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Αν δεν νηστεύετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χτυπημένο αβγό στο μείγμα των κεφτέδων, την ώρα που θα ρίξετε το αλεύρι.

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με 1 ½ φλ. νερό ρίχνουμε τα πράσα και το πλιγούρι, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 3 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το πλιγούρι να πιει το νερό και να φουσκώσει. Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο και τον δυόσμο. Αφού κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό (ή τον άνηθο) και το αλεύρι.

Πλάθουμε τους κεφτέδες στο μέγεθος που επιθυμούμε (προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε 2 κουτάλια της σούπας, ώστε να έχουν ομοιόμορφο σχήμα). Αλευρώνουμε ένα πιάτο και περνάμε τους κεφτέδες από το αλεύρι.

Σε τηγάνι, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τους κεφτέδες (το λάδι πρέπει να φτάνει στη μέση τους). Οταν πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά, τους γυρίζουμε να τηγανιστούν και από την άλλη. Τους βγάζουμε μόλις ροδίσουν και τους ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

  • Το πλιγούρι, στη θέση της γαλέτας, κάνει τους πρασοκεφτέδες πιο χορταστικούς, ενώ ταυτόχρονα δεν απορροφούν πολύ λάδι στο τηγάνισμα

Φωτογραφία: Γιώργος Δέτσης, εκτέλεση συνταγής: Βίκυ Κουμάντου

*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια