Sponsor

ATHENS WEATHER

Διπλάσιες ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη ως το 2050

Οι ζημιές που θα προκύψουν θα είναι τετραπλάσιες από τις σημερινές σύμφωνα με νέα μελέτη

Καμπανάκι κινδύνου για την Ευρώπη κρούει μια νέα μεγάλη μελέτη. Σε αυτή αναφέρεται ότι οι ακραίες πλημμύρες στην Ευρώπη, όπως αυτές που έπληξαν πρόσφατα τη Βρετανία, θα διπλασιαστούν τις προσεχείς δεκαετίες. Σύμφωνα με την έρευνα το φαινόμενο θα λάβει ανησυχητικές διαστάσεις μέχρι το 2050 και το κόστος από αυτές τις πλημμύρες θα τετραπλασιαστεί σε σχέση με το σημερινό.

Πανευρωπαϊκό πρόβλημα
Διεθνής ομάδα ειδικών με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου UV του Αμστερνταμ πραγματοποίησαν την πιο εκτεταμένη μελέτη που έχει γίνει μέχρι σήμερα πάνω στο ζήτημα των πλημμυρών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και όχι για μεμονωμένες χώρες.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στο μέλλον οι πλημμύρες όλο και περισσότερο δεν θα γνωρίζουν σύνορα, καθώς όταν θα ξεχειλίζουν οι ποταμοί μιας χώρας, είναι πιθανό να έχουν ανάλογο αντίκτυπο και στις γειτονικές χώρες. Για αυτό, οι επιστήμονες καλούν τα κράτη να προετοιμαστούν έγκαιρα, διαθέτοντας επαρκή κεφάλαια σε μηχανισμούς χρηματοδοτικής υποστήριξης και αλληλεγγύης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα.
Η μελέτη
Στην ερευνητική ομάδα συμμετείχαν ειδικοί διαφόρων τομέων όπως αυτοί της υδρολογίας, του κλίματος, των οικονομικών, των μαθηματικών κ.α.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκτεταμένες και καταστροφικές πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία κ.α.) το 2013 και 2014, είναι πολύ πιθανό ότι θα αυξηθούν σε συχνότητα από μία ανά 16 χρόνια (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) σε μία ανά δέκα χρόνια έως το 2050.
Εκτιμούν ότι κατά την περίοδο 2000-2012 στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι μέσες ετήσιες ζημιές λόγω πλημμυρών ανέρχονταν σε 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, όμως μπορεί να αυξηθούν δραματικά σε 23,5 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο έως το 2050. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature Climate Change».
Οι ερευνητές αποδίδουν την καταστροφικότητα των πλημμυρών κατά το ένα τρίτο στην κλιματική αλλαγή (που εντείνει τις βροχοπτώσεις) και κατά τα δύο τρίτα σε κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες. Κυρίως στο ότι η ανάπτυξη μιας χώρας και η αύξηση του πληθυσμού της συνοδεύεται από την επέκταση των κατοικιών, των υποδομών και άλλων ανθρωπίνων δραστηριοτήτων σε ευάλωτες από πλημμύρες περιοχές.

Δημοσιεύτηκε στο "ΤΟ ΒΗΜΑ science" την Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια