Γράφει ο Άγγελος Στάγκος
Θεωρείται βέβαιο ότι το πολυνομοσχέδιο θα «περάσει» στη Βουλή. Δεν απαιτούνται 151 «υπέρ» για να ψηφιστεί, μπορεί και με απλή πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, και με δεδομένο ότι αρκετοί «λεβέντες» της Χρυσής Αυγής παρακολουθούν πλέον τις εξελίξεις πίσω από της φυλακής τα κάγκελα, οι πιθανότητες της απόρριψης ελαχιστοποιούνται σε σημείο μηδενισμού.
Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν περιορίζεται στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, που είναι απαραίτητη για να πάρει η χώρα την επόμενη δόση, αλλά και να βγει σώα από τη δοκιμασία. Χωρίς τραύματα και απώλειες κατά την ψηφοφορία και δίχως να αναγκαστεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης για να επαναφέρει στην τάξη τους βουλευτές της πλειοψηφίας. Φυσικά, αν η κυβέρνηση έχει απώλειες, δημιουργείται πολιτικό θέμα...
Αν, πάντως, η κυβέρνηση κατορθώσει να βγει ανέπαφη αυτή τη φορά από τη Βουλή, θα έχει μπροστά της νέα δεδομένα, που θα λειτουργούν ίσως ως «πειρασμός» για να τα εκμεταλλευθεί. Μέχρι σημείου να σκεφθεί ενδεχομένως και προσφυγή σε εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές. Υποτίθεται ότι κάποια στιγμή στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν, η ιδέα αυτή απασχόλησε τον Αντ. Σαμαρά και το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά γρήγορα απορρίφθηκε. Υπάρχει μάλλον και δέσμευση απέναντι στην Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενστάσεις της τρόικας σχετικά με το ύψος του πλεονάσματος και τη διανομή του. Παράλληλα, η έξοδος στις αγορές βρίσκεται ακόμη σε επίπεδο σχεδιασμού και επιθυμίας, ενώ η εκκρεμότητα της ρύθμισης του χρέους θα κλείσει μετά τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των δανειστών.
Ωστόσο, παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση κινείται με αντίληψη προεκλογικής περιόδου εθνικών εκλογών. Τα περίπου 500 εκατομμύρια που θα μοιραστούν κατευθύνονται σε στοχευμένες ομάδες του πληθυσμού και το ίδιο ισχύει με τη μερική αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι θυμίζουν προεκλογικές παροχές, που πολύ δύσκολα θα είχε τη δυνατότητα να τις επαναλάβει η κυβέρνηση εάν αποφάσιζε ή αν αναγκαζόταν να προσφύγει σε εκλογές αργότερα. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι πρόκειται για βοηθήματα «εφάπαξ». Οι ίδιοι παρατηρητές εστιάζουν την προσοχή τους στις συχνές αναφορές του πρωθυπουργού στη Νέα Ελλάδα, σαν να έχει κατά νου τη δημιουργία ομώνυμου νέου κόμματος με χαρακτηριστικά Εθνικού Συναγερμού. Προσθέτουν επίσης ότι τα διαλυτικά φαινόμενα στους Ανεξάρτητους Ελληνες και στη Χρυσή Αυγή, στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και η καθήλωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνουν ευνοϊκές συνθήκες για να στηθούν τρεις κάλπες στις 25 Μαΐου, αν όντως το σκέπτεται ο πρωθυπουργός.
Από την άλλη πλευρά, εάν πραγματικά δεν υπάρχει «πειρασμός» για ταυτόχρονες εκλογές, υπάρχουν ήδη σοβαρές ενδείξεις σημαντικών αλλαγών στη σημερινή Βουλή. Ολοι θεωρούν βέβαιο πως η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα προκαλέσει βουλευτικές εκλογές περί τον Μάρτιο του 2015. Μπορεί όμως και να μην είναι έτσι. Οι αποχωρήσεις βουλευτών από τους Ανεξάρτητους Ελληνες και τη Χρυσή Αυγή και η πιθανή αποτυχία της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές λογικά θα ενισχύσουν το στρατόπεδο εκείνων που θα θέλουν, είτε για προσωπικούς είτε για πολιτικούς λόγους, να παραταθεί η θητεία της σημερινής Βουλής, μέχρι εξάντλησης της τετραετίας, το 2016. Η όποια πρόβλεψη είναι πρόωρη, γιατί στους επόμενους έντεκα μήνες πολλά μπορεί να προκύψουν σε ένα πολιτικό κλίμα που διακρίνεται για τη ρευστότητά του και ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι θα βγει από τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές που μεσολαβούν. Ποιες, ας πούμε, θα είναι οι συνέπειες μιας κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ, έστω και υπό την ομπρέλα της «Ελιάς», σε αυτές; Πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί πλέον το σενάριο να καταστεί εφικτή η πλειοψηφία των 180, που απαιτείται για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην είναι αναγκαστική η διενέργεια βουλευτικών εκλογών.
Ολα λοιπόν είναι ανοιχτά. Ακόμη και το ακραίο σενάριο της πτώσης της κυβέρνησης εξαιτίας αντιδράσεων στο νομοσχέδιο. Η αιφνιδιαστική προσφυγή σε εθνικές εκλογές στις 25 Μαΐου έχει λογική, πολλά μπορούν να συμβούν στο διάστημα μέχρι τον Μάρτιο του 2015, όπως και μπορεί να μην καταστεί αναγκαστικό να στηθούν κάλπες τότε, με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Γι’ αυτό είναι συναρπαστική η ζωή στην Ελλάδα μας!
Δημοσιεύτηκε στην "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" την Κυριακή, 30 Μαρτίου 2014
0 Σχόλια