Sponsor

ATHENS WEATHER

Φακός επαφής «μεταφράζει» την εικόνα σε Μπράιγ

Είναι 600 φορές πιο ευαίσθητος από τα δακτυλικά αποτυπώματα σε ό,τι αφορά τη «μετάφραση» των απτικών σημάτων

Θεοδώρα Τσώλη
Ενας επαναστατικός νέος φακός επαφής επιτρέπει σε τυφλά άτομα να διαβάζουν Μπράιγ σε ηλεκτρονική μορφή. Ο φακός τοποθετείται στο μάτι όπως και ένας συμβατικός αλλά φέρει ηλεκτρόδια τα οποία λαμβάνουν σήματα από μια κάμερα
– την κάμερα είτε την κρατά το άτομο στο χέρι του ή τη φορά σε ειδικά γυαλιά. Τα σήματα εκπέμπονται από την κάμερα στα μάτια του χρήστη και μπορούν να μεταφραστούν ως μια «περιγραφή» της εικόνας που λαμβάνεται.
«Μετάφραση» σε ηλεκτρονική Μπράιγ
Όταν ο χρήστης στρέφει την κάμερα προς ένα αντικείμενο εκείνη μεταφράζει την εικόνα σε έναν τύπο Μπράιγ ηλεκτρονικής μορφής και ο φακός επαφής «διεγείρει» τον κερατοειδή με απτικά σήματα, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων του Ισραήλ.
Ο φακός αναπτύσσεται από τον καθηγητή Ζέεβ Ζαλέφσκι του Τμήματος Μηχανικής στο Πανεπιστήμιο Μπαρ-Ιλάν στο Ισραήλ. Όπως ανέφερε ο καθηγητής «είναι σαν να διαβάζει κάποιος Μπράιγ όχι με τις άκρες των δακτύλων του αλλά με τα μάτια του». Προσέθεσε ότι «μπορούμε να κωδικοποιήσουμε μια εικόνα με πολύ περισσότερα σημεία από εκείνα του συστήματος Μπράιγ και να χρησιμοποιήσουμε τα σημεία αυτά για να διεγείρουμε την επιφάνεια του κερατοειδούς».
Σύμφωνα με τον δρα Ζαλέφσκι σε αντίθεση με το σύστημα Μπράιγ το οποίο βασίζεται στη θέση μόλις έξι κουκκίδων ώστε να αποκαλύψει πληροφορίες σε εκείνον που διαβάζει, οι αισθητήρες του κερατοειδούς είναι 600 φορές πιο ευαίσθητοι στην απτική διέγερση από τα δάκτυλα. «Πρόκειται για τις πιο ευαίσθητες περιοχές στο ανθρώπινο σώμα σε αυτού του είδους τη διέγερση».
Επιτυχημένα πειράματα σε ζώα
Οι φακοί δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη σε ανθρώπους σε ευρεία κλίμακα, ωστόσο πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι βελτίωσαν τη νυχτερινή όραση – τα πειραματόζωα μπορούσαν να αποφύγουν εμπόδια στο σκοτάδι.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι «η λύση μας μπορεί να βοηθήσει τα τυφλά άτομα να διαβάζουν γράμματα ή να προσανατολίζονται στις τρεις διαστάσεις. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι σε θέση να περνούν τον δρόμο χωρίς να τους χτυπήσει κάποιο αυτοκίνητο».
Ο δρ Ζαλέφσκι τόνισε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες προσεγγίσεις που αφορούν αποστολή σημάτων στον οφθαλμό, αλλά δεν είναι τόσο εξελιγμένες. «Με τις υπάρχουσες τεχνικές το άτομο μπορεί να δει περίπου 16 πίξελ – ωστόσο η νέα συσκευή μπορεί να προσφέρει δεκάδες χιλιάδες πίξελ».
Πρώιμες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους
Μιλώντας στην ιστοσελίδα τεχνολογίας Gizmag ο καθηγητής ανέφερε: «Εχουμε διεξαγάγει πρώιμης φάσης κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους και ήμασταν σε θέση να μεταδώσουμε βασικά σχήματα του χώρου μέσω της απτικής επικοινωνίας. Οι εθελοντές κατάφεραν να τα αναγνωρίσουν μετά από ολιγόλεπτη εξάσκηση». Συμπλήρωσε ότι όσο περισσότερα σχήματα επιθυμεί να αναγνωρίσει κάποιος τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η εξάσκηση. «Ωστόσο είναι κάτι παρόμοιο με το να μάθει ένας τυφλός να αναγνωρίζει τη γραφή Μπράιγ, είναι ο ίδιος τύπος μάθησης». Η ομάδα του δρος Ζαλέφσκι εργάζεται αυτή τη στιγμή στην ανάπτυξη παρόμοιας συσκευής και για τα άτομα με σοβαρά προβλήματα ακοής.

Δημοσιεύτηκε στο "BHMA science" την Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια