Sponsor

ATHENS WEATHER

Γενετική «επανάσταση» μέσω «copy – paste» του DNA

Το δρόμο σε μια νέα εποχή γενετικής ιατρικής ενδεχομένως να ανοίγει μία μέθοδος ταχείας «χειραγώγησης» του DNA κατά βούληση, η οποία αποτελεί ένα είδους «copy- paste» των γονιδίων.

Η εν λόγω τεχνική επιτυγχάνει την ακριβέστερη τροποποίηση (κατευθυνόμενη μετάλλαξη) του γενετικού υλικού ενός ζωντανού οργανισμού και θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει μελλοντικά στη μάχη εναντίον ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον και ο αυτισμός.
Εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε μαϊμούδες από κινέζους επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Τζιαχάο Σα του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Ναντζίνγκ. Όπως αναφέρεται σε σχετικά δημοσιεύματα των Science, Nature και του Guardian, η τεχνική, με την ονομασία Crispr/ Cas9 επιτρέπει την προσθήκη νέων γονιδίων, τη διαγραφή υπαρχόντων ή την τροποποίησή τους.
Έως τώρα η εν λόγω τεχνική -που αναπτύχθηκε πρόσφατα στο ΜΙΤ των ΗΠΑ- είχε εφαρμοστεί μόνο σε ποντίκια και αρουραίους. Σε πιο εξελιγμένα ζώα (πιθήκους και μαϊμούδες) η επιθυμητή μετάλλαξη, δηλαδή η εισαγωγή συγκεκριμένων γονιδίων στο σώμα τους, μέχρι σήμερα γινόταν με την παραδοσιακή μέθοδο της χρησιμοποίησης ως οχήματος - φορέα ενός ακίνδυνου ιού.
Όμως αυτή η τεχνική (που δημιούργησε την πρώτη μεταλλαγμένη μαϊμού το 2000), ενώ όντως επιτυγχάνει αποτελεσματικά τη γενετική τροποποίηση, δεν έχει την αναγκαία ακρίβεια, καθώς ενσωματώνει τα γονίδια της μετάλλαξης σε απρόβλεπτα και τυχαία σημεία του DNA των ζώων.
Οι μακάκοι στην Κίνα είναι τα πρώτα στον κόσμο πρωτεύοντα θηλαστικά (όπου ανήκουν και οι άνθρωποι), των οποίων το γονιδίωμα τροποποιήθηκε με τη νέα γενετική τεχνική μεγάλης ακρίβειας. Οι κινέζοι επιστήμονες μετάλλαξαν με απολύτως στοχευμένο τρόπο δύο γονίδια σε γονιμοποιημένα ωάρια των μακάκων, τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν σε παρένθετες μητέρες, από τις οποίες μερικές γέννησαν και άλλες απέβαλαν.
Γενετιστές από όλο τον κόσμο χαιρέτισαν το νέο βήμα στο πεδίο της γενετικής μηχανικής, λόγω των τρομερών δυνατοτήτων που ανοίγει, καθώς με ταχύτητα και ακρίβεια οι επιστήμονες θα μπορούν να αφαιρούν ελαττωματικά γονίδια από τα κύτταρα και να τα αντικαθιστούν με άλλα υγιή, όχι πλέον μόνο σε τρωκτικά, αλλά και σε ζώα πολύ πιο συγγενικά με τον άνθρωπο. Θα μπορούν έτσι με στοχευμένο τρόπο, για πειραματικούς λόγους, να αλλάζουν ακόμα και ένα μοναδικό «γράμμα» του κώδικα του DNA μαϊμούδων και πιθήκων.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Δημοσιεύτηκε στη "naftemporiki.gr" την Παρασκευή, 31 Ιανουαρίου 2014

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια