Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα e-mails σταματούν την αναπνοή μας

Απορροφούν τόσο πολύ την προσοχή και την ενέργειά μας που όταν τα γράφουμε σταματάμε κυριολεκτικά να αναπνέουμε. Υπάχει ακόμη η πιθανότητα να λιποθυμήσει κανείς ή να νιώσει πως χάνει τις αισθήσεις του συντάσσοντας ένα e-mail.

Για του λόγου το αληθές το 80% των ανθρώπων παρουσιάζει άπνοια μπροστά στον υπολογιστή. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς φυσικά μια τέτοια συνήθεια μόνο επωφελής δεν είναι για την υγεία του οργανισμού.

Η άπνοια συνδέεται περισσότερο με τον ύπνο. Χαρακτηρίζεται ως η ξαφνική παύση στην αναπνοή και επηρεάζει κυρίως υπέρβαρους ενήλικες.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπνικής άπνοιας, μειώνεται η ποσότητα του οξυγόνου που κυκλοφορεί στον οργανισμό του ασθενούς, με αποτέλεσμα το άτομο είτε να «μεταβαίνει» από ένα στάδιο βαθύ ύπνου σε πιο ελαφριά κατάσταση ύπνου, ή να ξυπνά στιγμιαία προκειμένου να επανέλθει σε κατάσταση φυσιολογικής αναπνοής.

Μεταξύ άλλων στα συμπτώματα της διαταραχής αυτής συμπεριλαμβάνονται η κόπωση, το αίσθημα ξηρότητας ή πληγής στο φάρυγγα, η κακή μνήμη και ικανότητα συγκέντρωσης, πονοκέφαλοι, άγχος, κατάθλιψη, χαμηλή λίμπιντο και ανικανότητα.

Κάτι παρόμοιο λοιπόν συμβαίνει κι όταν γράφουμε τα e-mails μας ,όπως υποστηρίζει η MailOnline, καθώς μια παραλλαγή της υπνικής άπνοιας θα μπορούσε να προκληθεί ενώ κανείς γράφει ένα e-mail, ή κάτι άλλο σημαντικό στον υπολογιστή του.

«Το έζησα έντονα, όμως μετά από ένα κούνημα του κεφαλιού μου και μερικές βαθιές αναπνοές “επέστρεψα”. Μέσα σε λίγα λεπτά η ίδια αίσθηση λιποθυμίας επανήλθε. Είχα σταματήσει ξανά να αναπνέω» δήλωσε χαρακτηρισρικα στο δημοσίευμα ο blogger Adam Clark Estes, ο οποίος παρατήρησε ότι έχασε τις αισθήσεις του όταν μια μέρα είχε αφοσιωθεί στη συγγραφή ενός πολύ σημαντικού μηνύματος.

Ο ίδιος έκανε μια μικρή έρευνα και κατέληξε (χωρίς να έχει επισκεφτεί κάποιο ειδικό) ότι βίωσε ένα περιστατικό «άπνοιας που σχετίζεται με τα email».

Τον όρο «email apnoea» εισήγαγε για πρώτη φορά το πρώην στέλεχος της Apple, Linda Stone, προσθέτει το δημοσίευμα.

Το κράτημα της αναπνοής, η ρηχή αναπνοή και ο υπεραερισμός ενεργοποιούν το λεγόμενο «συμπαθητικό νευρικό σύστημα».

Όταν αυτό ενεργοποιηθεί μπορεί να προκαλέσει τη διαστολή της κόρης του ματιού, την αύξηση των καρδιακών παλμών, τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στο πρόσωπο και να οδηγήσει σε σύνδρομο «ανήσυχων ποδιών» και υπερβολική εφίδρωση.

Σκοπός του είναι να προστατέψει το σώμα, τον ανθρώπινο οργανισμό όταν αντιμετωπίζει φυσικό κίνδυνο.

Ωστόσο, στην άνεση ενός γραφείου ή χώρου εργασίας, η άσκοπη αντίδραση μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητο στρες τόσο στο σώμα, όσο και στο μυαλό.

Γι’ αυτό λοιπόν καλό θα ήταν να το έχετε υπόψη σας και την επόμενη φορά που θα καθίσετε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή σας, να μην αμελήσετε τις… αναπνοές σας!

Πηγή: ygeianews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια