Sponsor

ATHENS WEATHER

Η Ρωσία θα στείλει το διαστημικό σκάφος «Ανάπα» για μελέτη αστεροειδών

Η Ρωσία έχει κατασκευάσει ένα φτηνό διαστημικό σκάφος για τη μελέτη των δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών. Εφευρέτες του είναι νεαροί επιστήμονες. Το σκάφος ονομάστηκε «Ανάπα» - από το όνομα της πόλης, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά.

Το σκάφος, βάρους 400 κιλών, θα εκτοξευτεί μαζί με έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο, ο οποίος είναι και το βασικό φορτίο του πυραύλου – φορέα. Εξαιτίας αυτής της ταυτόχρονης εκτόξευσης έχει μειωθεί δραματικά το κόστος της αποστολής. Μετά την αποκόλληση του τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου στην τροχιά «του», το σκάφος θα αποκολληθεί από τον προωθητικό μέρος του πυραύλου και θα ξεκινήσει το δικό του, ανεξάρτητο ταξίδι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το σκάφος θα εξετάσει ένα ή δύο αστεροειδείς, οι οποίοι δυνητικά στο μέλλον, μπορούν να συγκρουστούν με τη Γη.

Αφού πλησιάσει το στόχο του, το σκάφος θα επιβραδύνει την πορεία του, ώστε να μπορέσει να «συλλάβει» την πολύ αδύναμη βαρύτητα του αστεροειδούς, και θα αρχίσει αργά να περιστρέφεται γύρω του. Ο ελιγμός αυτός θα του επιτρέψει να καθορίσει τις παραμέτρους του ουρανίου σώματος και να διακριβώσει τη μάζα και την τροχιά του. Αντίστοιχα, θα προσδιοριστεί καλύτερα και το επίπεδο επικινδυνότητας του ουρανίου σώματος για τη Γη. Η εκτροπή του σώματος ή η καταστροφή του δεν είναι μέσα στην αποστολή του σκάφους, εξήγησε ο ακαδημαϊκός της Ρωσικής Ακαδημίας Κοσμοναυτικής Αλεξάντρ Ζελεζνιακόφ, μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας».

Είναι καθαρά επιστημονικό – ερευνητικό σκάφος, το οποίο θα πρέπει να προσεγγίσει ένα μικρό ουράνιο σώμα, να το μελετήσει, να διακριβώσει την τροχιά του, τη χημική του σύνθεση. Μεταξύ των συσκευών που θα μεταφέρει υπάρχουν φασματόμετρα, αναλυτές χημικών συνθέσεων, φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες, για να εξετάσει το σώμα σε κάθε δυνατή λεπτομέρεια και να στείλει φωτογραφίες στη Γη.

Το σκάφος θα πραγματοποιήσει όλους τους ελιγμούς με τη βοήθεια ηλεκτρικού κινητήρα, ο οποίος δεν έχει τοποθετηθεί ξανά σε ρωσικά διαπλανητικά σκάφη. Θα είναι ένα κινητήρας πλάσματος – από εκείνους που άλλοτε χρησιμοποιούνταν ως κινητήρες για να διορθωθεί η τροχιά του σκάφους. Το πλεονέκτημά τους είναι ότι δεν θέλουν πολλά καύσιμα για να λειτουργήσουν. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να λειτουργούν επί μακρόν, έτσι όμως μπορούν να κινούν το σκάφος με μεγαλύτερη ταχύτητα από τους χημικούς κινητήρες.

Ποια θα είναι, όμως, η πορεία, της «Ανάπα»; Αρχικά, επιλέχθηκε ο αστεροειδής Απόφυς, ο οποίος θα μπορούσε να συγκρουστεί με τη Γη το 2029 με πιθανότητες 1 προς 37. Ωστόσο, αργότερα οι αστρονόμοι μείωσαν δραματικά τις πιθανότητες αυτού του κατακλυσμού. Παρόλα αυτά ο Απόφυς μπορεί να είναι ο τελικός στόχος του σκάφους. Αρχικά, κατά πάσα πιθανότητα, θα μελετήσει τον επικίνδυνο μήκους 400 μέτρων αστεροειδή, ο οποίος ανακαλύφθηκε φέτος.

Το σκάφος «Ανάπα» θα είναι το πρώτο που θα μελετήσει αστεροειδείς από κοντινή απόσταση. Αναφορικά με το πόσο ρεαλιστικές είναι οι προθεσμίες της αποστολής, ο επικεφαλής του προγράμματος Αλεξάντρ Σαχάνοφ, είπε μιλώντας στη «Φωνή της Ρωσίας».

Όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα ενταχθεί στο Ομοσπονδιακό διαστημικό πρόγραμμα. Και από το πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να λάβουμε χρηματοδότηση για τα στάδια της πειραματικής – σχεδιαστικής εργασίας. Αν η χρηματοδότηση του προγράμματος εγκριθεί, τότε η υλοποίησή του θα γίνει σε πέντε περίπου χρόνου.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, για την «Ανάπα» χρειάζονται 2 δισεκατομμύρια ρούβλια.

greek.ruvr.ru

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια