Sponsor

ATHENS WEATHER

Τρισδιάστατη εκτύπωση εμφυτευμάτων τώρα και με βιταμίνη Β2

Η ριβοφλαβίνη μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για βιοσυμβατά εμφυτεύματα

Βαγγέλης Πρατικάκης
Η ριβοφλαβίνη, μια πορτοκαλί ουσία περισσότερο γνωστή ως βιταμίνη Β2, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρώτη ύλη για τη δημιουργία βιοσυμβατών εμφυτευμάτων με εκτύπωση τριών διαστάσεων.


Η τρισδιάστατη εκτύπωση, μια τεχνολογία για την κατασκευή αντικειμένων από αλλεπάλληλα στρώματα υλικού που στερεοποιείται, ενθουσιάζει τα τελευταία χρόνια τόσο τους επιστήμονες όσο και τη βιομηχανία, και έχει ήδη αρχίσει να αξιοποιείται στην Ιατρική, έστω και σε πειραματικό επίπεδο.

Ο διφωτονικός πολυμερισμός

Μια από τις προσεγγίσεις που δοκιμάζονται για την κατασκευή εμφυτευμάτων είναι ο «διφωτονικός πολυμερισμός», στον οποίο ένα λέιζερ στερεοποιεί τοπικά ένα υγρό μείγμα ουσιών, και μπορεί να δώσει έτσι μικρά αντικείμενα μεγάλης λεπτομέρειας (η μέθοδος ονομάζεται έτσι επειδή οι φωτοευαίσθητες ουσίες πρέπει να απορροφήσουν δύο φωτόνια για να αρχίσει η στερεοποίηση).

Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από αυτές τις ουσίες του, ή πρόδρομα υλικά του φωτοπολυμερισμού, είναι τοξικά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και του, του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας στο Τσάπελ Χιλ και του Κέντρου Λέιζερ του Ανόβερου.

Η χρήση ριβοφλαβίνης, αναφέρει η ερευνητική ομάδα στην επιθεώρηση «Regenerative Medicine», λύνει αυτό το πρόβλημα, καθώς η βιταμίνη είναι μη τοξική και τα αντικείμενα που δίνει είναι απόλυτα βιοσυμβατά.

Συστατικό για μικροβελόνες και «σκαλωσιές»

Η βιταμίνη Β2 θα μπορούσε έτσι να αποτελέσει συστατικό για μικροβελόνες, συσκευές διοχέτευσης φαρμάκων, ακόμα και «σκαλωσιές» πάνω στις οποίες αναπτύσσονται ιστοί για την καλλιέργεια ολόκληρων οργάνων.

Θα ήταν μια νέα χρήση για τη ριβοφλαβίνη, η οποία παίζει ρόλο στο μεταβολισμό όλων των τροφών και υπάρχει μεταξύ άλλων στα γαλακτοκομικά, στα όσπρια, στο συκώτι και στους ξηρούς καρπούς.

Λόγω του έντονου πορτοκαλί χρώματός της, χρησιμοποιείται επίσης ως χρωστική τροφίμων, η οποία αναγράφεται στις συσκευασίες των ευρωπαϊκών τροφίμων με τον κωδικό E101.

Πηγή: tovima.gr/science 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια