Sponsor

ATHENS WEATHER

H κοσμική... μεζούρα

Οι αστρικές ταλαντώσεις αποκαλύπτουν δεδομένα και για πλανήτες

mesureΚαλλιτεχνική απεικόνιση του HD 52265 και του γίγαντα αερίου που βρίσκεται σε τροχιά γύρω του. Οι αναλύσεις των ταλαντώσεων του άστρου επέτρεψαν στους επιστήμονες να κάνουν διάφορες μετρήσεις για τα δύο σώματα. Credit: MPI for Solar System Research/Mark A. Garlick
Το φαινόμενο των αστρικών ταλαντώσεων ανακαλύφθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και αποτέλεσε τη βάση για τον κλάδο της ηλιακής σεισμολογίας, της μελέτης δηλαδή της κίνησης και της μεταφοράς θερμότητας μέσα και γύρω από τα άστρα. Ερευνητές στη Γερμανία κατάφεραν
αναλύοντας αστρικές ταλαντώσεις να ανακαλύψουν στοιχεία και για έναν πλανήτη, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει νέους δρόμους στη διαστημική εξερεύνηση.
H ανακάλυψη
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που έχει καταγράψει το διαστημικό παρατηρητήριο COROT από έναν πλανήτη και το μητρικό του άστρο. Πρόκειται για το άστρο HD 52265 που βρίσκεται σε απόσταση 90 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Μονόκερου. Το HD 52265 ανήκει στο ίδιο είδος άστρων με τον Ηλιο, έχει παρόμοιο μέγεθος με αυτόν αλλά είναι πολύ νεότερο αφού υπολογίζεται ότι έχει ηλικία 2,1-2,7 δισ. ετών. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί να κινείται γύρω από το HD 52265 ένας πλανήτης. Αναλύοντας τις αστρικές ταλαντώσεις οι ερευνητές υπολόγισαν την ταχύτητα περιστροφής του άστρου.Η ταχύτητα περιστροφής είναι παράγοντας που παίζει καθοριστικό ρόλο στα φαινόμενα που παράγονται σε ένα άστρο.
Κατάφεραν επίσης να υπολογίσουν το μέγεθος του πλανήτη. Πρόκειται για έναν γίγαντα αερίου με μάζα 1,85 φορές μεγαλύτερη από αυτή του Δία. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PNAS».

Θοδωρής Λαΐνας

tovima.gr/science







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια