Η υπεραλίευση έχει ήδη οδηγήσει σε δραματική αύξηση των μεδουσών στη Μεσόγειο, και, σε ένα είδος φαύλου κύκλου, οι μέδουσες οδηγούν με τη σειρά τους σε περαιτέρω μείωση των ψαριών. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μεταξύ άλλων με τη χρήση των μεδουσών σε διατροφικά προϊόντα, όπως συμβαίνει ήδη σε κάποιες χώρες.
Η πρόταση έρχεται από τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), o οποίος δημοσίευσε την Πέμπτη έκθεση για την εκρηκτική αύξηση των μεδουσών στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.
Η αύξηση των κνιδόζωων, της ομάδας στην οποία ανήκουν οι μέδουσες, παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες σε όλους τους ωκεανούς του κόσμου, επισημαίνει η έκθεση. Το φαινόμενο δεν έχει εξηγηθεί πλήρως, πιστεύεται όμως ότι συνδέεται με την κλιματική αλλαγή, τον ευτροφισμό (τη διαρροή θρεπτικών συστατικών στις θάλασσες) καθώς και με την υπεραλίευση.
Το πρόβλημα είναι ότι ο άνθρωπος δείχνει προτίμηση για τα μεγάλα αρπακτικά ψάρια που τρέφονται με μέδουσες. Οι μέδουσες έτσι αυξάνονται και αποδεκατίζουν τους γόνους άλλων μικρότερων ψαριών.
Η έκθεση αναφέρεται μάλιστα σε συγκεκριμένα περιστατικά στη Μεσόγειο: Στην Αδριατική, η συρρίκνωση των πληθυσμών των ψαριών πριν από 20-30 χρόνια ακολούθησε τις εκρηκτικές αυξήσεις της μοβ τσούχτρας Pelagia noctiluca. Στο παρελθόν, το οικοσύστημα μπορούσε να επανακάμψει έπειτα από τέτοια περιστατικά εισβολής από τσούχτρες, σήμερα όμως φαίνεται να έχει χάσει αυτή τη δυνατότητα λόγω της υπεραλίευσης.
Στη Μαύρη Θάλασσα, η αλιευτική βιομηχανία γονάτισε τη δεκαετία του 1980 όταν μεταφέρθηκε εκεί η μέδουσα Mnemiopsis leidyi από τον Ατλαντικό. Το πρόβλημα πάντως λύθηκε από μόνο του αργότερα όταν εμφανίστηκε μια άλλη ξενόφερτη μέδουσα, η Beroe ovate, η οποία τρέφεται με μέδουσες Mnemiopsis.
Μια από τις λύσεις που προτείνει ο FAO για την αντιμετώπιση της κατάστασης είναι η χρήση των μεδουσών σε τρόφιμα και σε φάρμακα.
Εκτός όμως από αυτό θα χρειαστεί να μετριάσουμε την κλιματική αλλαγή που ευνοεί τις μέδουσες και να περιορίσουμε τον ευτροφισμό που ενισχύει τον καταστροφικό φαύλο κύκλο.
Ούτως ή άλλως, αν οι πληθυσμοί των ψαριών καταρρεύσουν όπως προειδοποιούν πολλοί επιστήμονες, ίσως δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να βάλουμε τσούχτρες στο τραπέζι.
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
0 Σχόλια