Στο Λονδίνο μέσα στις πλησιέστερες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης του πρώτου στην ιστορία κρέατος που καλλιεργήθηκε σε εργαστήριο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, με την ανακάλυψη αυτή μπορεί να αρχίσει μια νέα εποχή της γαστρονομίας. Όπως υπόσχονται οι δημιουργοί του «κρέατος από δοκιμαστικό σωλήνα», αυτό το εκλεκτό φαγητό δεν θα είναι λιγότερο νόστιμο από το φυσικό κρέας.
Κατεβάστε ηχητικό αρχείο - Download
Πολλά εργαστήρια στον κόσμο ασχολούνται με την εξεύρεση λύσης του προβλήματος της διατροφής στον πλανήτη μας. Ανάμεσα στους ερευνητές που εργάζονται σ΄αυτο τον τομέα, είναι και ο Ολλανδός επιστήμονας Μαρκ Ποστ, ο οποίος έφτιαξε μπιφτέκι από κομμάτια του μυϊκού ιστού που είχε καλλιεργηθεί στο εργαστήριο. Με την ανακάλυψή του ο καθηγητής σχεδιάζει να δείξει σε όλο τον κόσμο ότι το «κρέας του δοκιμαστικού σωλήνα» δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα.
Υπάρχουν άφθονα επιχειρήματα υπέρ της τεχνογνωσίας αυτής: από τη μείωση της κατανάλωσης του νερού και της ενέργειας στον πλανήτη μας ως τη μείωση των εκπομπών μεθανίου και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, χωρίς να μιλάμε για την απόρριψη της αναπαρωγής και της σφαγής μεγάλων κερασφόρων ζώων. Οι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης πιστεύουν ότι η θέση υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος θα ενισχύεται επειδή η ζήτηση π.χ. του ίδιου κρέατος αυξάνεται λόγω της αύξησης της μεσαίας τάξης στην Κίνα και σε άλλες χώρες.
Όμως, έτσι ή αλλιώς, η κατάσταση στον πλανήτη, με τον όλο και αυξανόμενο πληθυσμό, την αδιάκοπη ανάπτυξη των μεγάλων πόλεων και, σαν συνέπεια, τη μείωση της αγροτικής οικονομίας, αργά ή γρήγορα θα οδηγήσει τους ανθρώπους στο να αναγκαστούν είτε να γίνουν χορτοφάγοι, είτε να αρχίσουν να καταναλώνουν τεχνητές πρωτεΐνες. Να, τι είπε σχετικά ο αρχισυντάκτης της «Αγροτικής επιθεώρησης» Κονσταντίν Λισένκο:
- Κατά πόσο αυξάνεται ο πληθυσμός του πλανήτη, κατά τόσο αυξάνεται και η ανάγκη από τρόφιμα. Οι στοιχειώδεις υπολογισμοί δείχνουν ότι η ανθρωπότητα στις διαθέσιμες περιοχές απλώς δεν θα είναι σε θέση ύστερα από 50 χρόνια να εξασφαλίζει τον εαυτό της με πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης.
Οι επιστήμονες, ακολουθώντας αυτή τη λογική, αρχικά δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα προϊόντα με σκοπό την αύξηση της απόδοσης των καλλιεργειών και πιο μεγάλη περίοδο αποθήκευσής τους και στη συνέχεια κλωνοποιήθηκε η προβατίνα Ντόλι. Μετά κατέκλυσε κυριολεκτικά τον κόσμο πολύ ισχυρό κύμα συνθετικών, τεχνητών ειδών και σιλικόνης. Ως αποτέλεσμα, πολλοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι η ανθρωπότητα βιώνει τεράστιες αλλαγές σε γενετικό επίπεδο, οι οποίες, σε τελευταία ανάλυση, μπορούν να οδηγήσουν στην εξαφάνιση των ανθρώπων από το πρόσωπο της Γης.
Διαβάστε επίσης: Έτοιμο το μπιφτέκι εργαστηρίου!
Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!
0 Σχόλια