Sponsor

ATHENS WEATHER

Ρομποτικός μπάτλερ, μάστερ στο σερβίρισμα (βίντεο)

Προβλέπει την επόμενη κίνηση του ατόμου που έχει απέναντί του και υπολογίζει τις κινήσεις του


κατάλογοςΒαγγέλης Πρατικάκης

Το ποτήρι έχει αδειάσει και θα θέλατε ακόμα μια μπίρα. Δεν χρειάζεται όμως να σηκωθείτε και να συρθείτε μέχρι το ψυγείο: ένα ρομπότ που αναπτύσσεται στις ΗΠΑ με τη βοήθεια του αμερικανικού στρατού και της Microsoft προβλέπει την επόμενη κίνησή σας και σπεύδει να προσφέρει χείρα βοηθείας.




Το νέο ρομπότ του Εργαστηρίου Προσωπικής Ρομποτικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ μαντεύει πότε είναι η ώρα να σερβίρει φαγητό ή ποτό, να ζεστάνει το πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων, να καθαρίσει ή να ανοίξει την πόρτα του ψυγείου, μεταξύ άλλων.
Ο μηχανικός μπάτλερ χρησιμοποιεί τον αισθητήρα Kinect της Microsoft για να παρακολουθεί τι συμβαίνει στο δωμάτιο, καθώς και μια βάση δεδομένων 120 βίντεο συνηθισμένων οικιακών δραστηριοτήτων, βάσει τις οποίας αξιολογεί την κατάσταση. .
Οι άνθρωποι μπορούν συνήθως να μαντεύουν εύκολα τις προθέσεις και τις ανάγκες των άλλων. Για τα ρομπότ, όμως, είναι δύσκολο να αποφασίσουν πότε πρέπει να παρέμβουν, καθώς πρέπει να συνεκτιμήσουν τις διάφορες παραμέτρους που συναντούν καθώς εκτιμούν την κατάσταση.

Ρομποτικός μπάτλερ με υψηλή νοημοσύνη

Το ρομπότ του Κορνέλ αναγνωρίζει τις δραστηριότητες που βλέπει, υπολογίζει ποιες είναι οι πιθανές χρήσεις για τα αντικείμενα στο οπτικό του πεδίο, και εξετάζει πώς οι χρήσεις αυτές ταιριάζουν με τις δραστηριότητες. Παράγει στη συνέχεια μια λίστα με τις πιθανές ενέργειες του χρήστη και επιλέγει τελικά την πιο πιθανή.
Και καθώς οι δραστηριότητες στο δωμάτιο συνεχίζονται, ο ρομποτικός υπηρέτης διαρκώς βελτιώνει τις προβλέψεις του.
Οι δοκιμές έδειξαν ότι οι προβλέψεις είναι ακριβείς στο 82% των περιπτώσεων όταν το ρομπότ κοιτάει ένα δευτερόλεπτο μπροστά στο μέλλον, στο 71% των περιπτώσεων στα τρία δευτερόλεπτα και στο 57% των περιπτώσεων στα δέκα δεύτερα.
«Οι άνθρωποι είναι μεν προβλέψιμοι, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις» σχολιάζει ο Ασουτόσα Σαζίνα, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών και μέλος της ομάδα που αναπτύσσει το σύστημα.
«Αυτό που κάναμε ήταν να εξάγουμε τις γενικές αρχές στις οποίες βασίζεται η συμπεριφορά των ανθρώπων» εξηγεί. «Το να πίνει κανείς καφέ είναι μια σημαντική δραστηριότητα, η οποία αποτελείται όμως από πολλά τμήματα». Το ρομπότ δημιουργεί ένα είδος λεξικού με αυτά τα τμήματα, τα οποία μπορεί να συνδυάζει με διάφορους τρόπους ώστε να προβλέπει τις διάφορες δραστηριότητες.
Η μελέτη που εξηγεί τις αρχές λειτουργίες του ρομπότ πρόκειται να παρουσιαστεί στο Διεθνές Συνέδριο Μηχανικής Μάθησης που πραγματοποιείται τον Ιούνιο στην Ατλάντα, καθώς και στο συνέδριο Robotics: Science and Systems τον Ιούνιο στο Βερολίνο.
Το ερευνητικό πρόγραμμα στο Κορνέλ πραγματοποιείται με τη στήριξη της Μicrosoft που παράγει το Kinect, καθώς και του Γραφείου Έρευνας του αμερικανικού στρατού.


Το βίντεο του Κορνέλ εξηγεί πώς το ρομπότ αντιλαμβάνεται τις δραστηριότητες του χρήστη και μαντεύει τις επόμενες κινήσεις του







Αν σας άρεσε το θέμα κάντε ένα “Like” και κοινοποιήστε το στους Φίλους σας…!


StergioG-stamp


diavasame

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια