Sponsor

ATHENS WEATHER

Βιο-φλαβονοειδή για να μην υποφέρετε πια από κιρσούς και πρησμένα πόδια

Γράφει ο Δημήτρης Μάρας, Αγγειοχειρουργός*

Πόδια πρησμένα, με αίσθημα βάρους και πόνο! Όλες οι γυναίκες έχουν προσωπική εμπειρία από αυτό το πρόβλημα καθώς καθημερινά πρέπει να διεκπεραιώσουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες στην εργασία τους, στην οικογένεια τους αλλά και για να φροντίσουν τις δικές τους προσωπικές ανάγκες.



Είναι σημαντικό να κατανοήσετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, τα οποία δεν είναι αθώα σε αρκετές περιπτώσεις αν αγνοηθούν και να τα αντιμετωπίσετε σωστά και έγκαιρα.
Τι είναι Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια
Τα πιο συχνά προβλήματα στα κάτω άκρα οφείλονται σε παθήσεις του φλεβικού συστήματος, την ανεπάρκεια των βαλβίδων και παρουσιάζονται με φλεβική υπέρταση και στάση του αίματος στις φλέβες των κάτω άκρων με συνεπακόλουθο την συγκέντρωση υγρού μέσα στους ιστούς. Η πιο συχνή κλινική εικόνα είναι οι κιρσοί και το πρήξιμο στα κάτω άκρα.
Τι ακριβώς καταδεικνύουν τα συμπτώματα και ο βαθμός σοβαρότητας σε καθένα από αυτά;
Πρόκειται για μια πάθηση που εξελίσσεται προοδευτικά και επιβαρύνεται με την ηλικία. Στο αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα, όσο προχωρά όμως η ηλικία ο ασθενής παραπονιέται για πόνο, αίσθημα τάσης και βάρους στα πόδια καθώς επίσης και για κράμπες. Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει την εμφάνιση μικρών κιρσών ή ευρυαγγειών ή τελεαγγειεκτασιών (μικρά κόκκινα φλεβικά σχήματα), το τρίτο την εμφάνιση οιδήματος (πρήξιμο), ενώ από το τέταρτο μέχρι και το έκτο στάδιο αρχίζουν οι πιο σοβαρές δερματικές αλλοιώσεις.
Είναι επικίνδυνη πάθηση η φλεβίτιδα;
Ένας μεγάλος κίνδυνος -εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα- είναι η υπέρχρωση του δέρματος, δέρματο-λιποσκλήρυνση, φλεγμονών του δέρματος, δημιουργία φλεβικών ελκών (άτονα έλκη), θρομβώσεων που παρουσιάζονται στους κιρσούς κ.λπ.. Πιο επικίνδυνες είναι οι εσωτερικές (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) αλλά εξίσου επώδυνες αποδεικνύονται και οι επιπολής θρομβοφλεβίτιδες.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Θα πρέπει να αρχίσετε να λαμβάνει προληπτικά μέτρα και να τηρείτε γενικούς κανόνες αντιμετώπισης, όπως απώλεια σωματικού βάρους, αποφυγή ορθοστασίας και καθιστικής ζωής, χρήση κατάλληλων υποδημάτων, αποφυγή υψηλής θερμοκρασίας (τζάκι, καλοριφέρ, σόμπα, θερμά λουτρά, ηλιοθεραπεία).
Πηγαίνετε πολλούς περιπάτους στον ελεύθερο χρόνο σας. Κάποιο άθλημα, το περπάτημα, το τρέξιμο σε οποιονδήποτε τύπο εδάφους, η πεζοπορία, η κολύμβηση και η ποδηλασία είναι οι πλέον συνιστώμενες δραστηριότητες.
Θα πρέπει πολύ πριν φτάσει η κατάσταση στο χειρουργικό τραπέζι να ακολουθείτε συντηρητική αγωγή προκειμένου να ενισχυθεί η λειτουργία του φλεβικού συστήματος μέσω της σωστής φαρμακευτικής αγωγής και τη χρήση ειδικών ιατρικών καλτσών (ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης).
Φαρμακευτική αγωγή
Η
λήψη των κατάλληλων σκευασμάτων μπορεί να απαλύνει τον πόνο, να απαλλάξει από τα αισθήματα βάρους, και πρηξίματος και να βοηθήσει στη μείωση του οιδήματος.
Στα φαρμακεία υπάρχουν διαθέσιμα νέα προϊόντα (που έχουν εξεταστεί και εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και υπάρχει Community Monograph που τεκμηριώνει τις δράσεις και το καλό προφίλ ασφάλειας) με φυσικά βιο-φλαβονοειδή που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera), τα οποία όπως έχουν αποδείξει επιστημονικές μελέτες, όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Αποτελούν δε την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΧΦΑ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που έδειξε ότι 76% των πασχόντων που είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή, είχε μείνει ικανοποιημένο από την αγωγή.
Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητα τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και πόνο.


*Ο Δημήτρης Μάρας είναι Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» και εισερχόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας.

StergioG-stamp

diavasame

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια