Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει έκθεση που Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας
Βαγγέλης Πρατικάκης
H αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου «πολύ μικρότερη από αυτή που προκαλεί το κάπνισμα»
Οι κάτοικοι που δέχτηκαν τις μεγαλύτερες δόσεις ραδιενέργειες μετά το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο
η αύξηση του κινδύνου είναι τόσο μικρή ώστε πιθανότατα δεν θα γίνει ποτέ ανιχνεύσιμη, εκτιμά έκθεση για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Πρόκειται για πολύ μικρές, αναλογικές αυξήσεις στον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γουέικφορντ του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.
«Θα ήταν πιο σημαντικό για κάποιον να καπνίζει παρά να βρισκόταν στη Φουκουσίμα» διαβεβαίωσε.
Αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας
Η έκθεση δεν προσδιορίζει τον αριθμό των κατοίκων που εκτέθηκαν στις μεγαλύτερες δόσεις (από την περιοχή απομακρύνθηκαν συνολικά 110.000 άτομα). Εκτιμά όμως ότι για τους ανθρώπους αυτούς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου οποιασδήποτε μορφής μεγαλώνει κατά μία ποσοστιαία μονάδα.
Συγκεκριμένα, οι άνδρες στην Ιαπωνία έχουν πιθανότητα 41% να εμφανίσουν καρκίνο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Στη Φουκουσίμα ο κίνδυνος αυτός εκτιμάται ότι πλησιάζει το 42%. Για τις γυναίκες στον γενικό πληθυσμό, ο κίνδυνος καρκίνου είναι 29%, και για τις γυναίκες της Φουκουσίμα αυξάνεται περίπου στο 30%.
Μετά το τσουνάμι που προκάλεσε μερική τήξη των πυρήνων στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου 2011, αρκετοί ειδικοί ανησυχούσαν για αύξηση στους καρκίνους του θυρεοειδή, καθώς ο θυρεοειδής των παιδιών απορροφά τα ραδιενεργά ισότοπα του ιωδίου.
Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για καρκίνο του θυρεοειδούς
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ για το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986, η διαρροή ραδιενέργειας οδήγησε σε περίπου 6.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου του θυρεοειδούς, αν και πολλοί επιστήμονες υποψιάζονται ότι η εκτίμηση αυτή ήταν υπερβολική.
Στην Ουκρανία, τα παιδιά εκτέθηκαν στο ραδιενεργό ιώδιο που είχε μολύνει το γάλα. Στην Ιαπωνία, όμως, η κατανάλωση γάλακτος είναι πολύ μικρότερη.
Η νέα έκθεση εκτιμά ότι τα κορίτσια της Φουκουσίμα αντιμετωπίζουν 70% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του θυρεοειδή. Παρόλα αυτά, ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι εξαιρετικά σπάνιος: ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό περιορίζεται στο 0,75%, ενώ για τα κορίτσια της Φουκουσίμα θα αυξανόταν στο 1,25%.
Σύμφωνα με τον Δρ Γουέικφορντ, η αύξηση των κρουσμάτων στη Φουκουσίμα θα είναι τόσο μικρή ώστε πιθανότατα δεν θα είναι δυνατό να καταγραφεί με στατιστική αξιοπιστία.
Αδικες οι ανησυχίες;
Άλλοι ειδικοί χαρακτήρισαν μάλιστα υπερβολικά τα συμπεράσματα της μελέτης, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Τσερνόμπιλ, τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι δεν αρκούν για να προβλέψει κανείς με βεβαιότητα αύξηση των καρκίνων.
Ο Γκέρι Τόμας, καθηγητής Μοριακής Παθολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι ανησυχεί αδίκως τους Ιάπωνες, καθώς η έκθεση υπερεκτιμά τις δόσεις ραδιενέργειας και δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι ο πληθυσμός εκκενώθηκε αμέσως.
Ανάλογο ήταν το σχόλιο τoυ Γουέιντ Άλισον, ομότιμου καθηγητή Φυσικής στην Οξφόρδη: «Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι θα υπάρχει αύξηση του καρκίνου τα επόμενα 50 χρόνια» είπε.
«Η πολύ μικρή αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου είναι μικρότερη ακόμα και από τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει κανείς όταν διασχίζει το δρόμο».
0 Σχόλια