Όλγα Σομπολέφσκαγια
Φωτογραφία: MacDigger.Ru
Ο Ρώσος εφευρέτης Βλαντίμιρ Γέλιν κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ένα «έξυπνο τηλέφωνο του μέλλοντος». Πρόκειται για το σχέδιο ενός «έξυπνου» κινητού με δύο οθόνες, το οποίο μπορεί να χειριστεί κανείς μόνο με χειρονομίες και το βλέμμα.
Το πρότυπο αυτό μοντέλο με την ονομασία Smart Phone Future έχει κατασκευαστεί με ένα μονοκόμματο ερμητικά σφραγισμένο περίβλημα χωρίς οποιεσδήποτε υποδοχές. Το σχήμα της συσκευής θυμίζει πολυεδρικό κρύσταλλο και επίσης έχει κατοχυρωθεί.
Όμως το βασικό επίτευγμα του σχεδίου του Ρώσου Βλαντίμιρ Γέλιν είναι τα συστήματα Virtual Touch Screen (ViTo) και Vision Contact (ViCo): στις άκρες της συσκευής υπάρχουν δύο υψηλής ευκρίνειας βιντεοκάμερες, που λειτουργούν με οπτικά και υπέρυθρα κύματα. Οι κάμερες αυτές παρακολουθούν τη θέση των δακτύλων του χρήστη, δηλαδή ότι για τη χρήση της οθόνης αφής δεν χρειάζεται καν κανείς να την αγγίξει. Πέραν τούτου οι βιντεοκάμερες συλλαμβάνουν τη θέση των ματιών. Ο ενσωματωμένος επεξεργαστής υπολογίζει την κατεύθυνση του βλέμματος, τον τόπο και το χρόνο της καταγραφής της κάθε ματιάς στην οθόνη του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου.
Όλες αυτές οι πληροφορίες μετατρέπονται σε εντολές ελέγχου της συσκευής και εισαγωγής αριθμών και κειμένου.
Η φόρτιση της μπαταρίας θα γίνεται ασύρματα, με επαγωγική μέθοδο από ειδική βάση, που διαθέτει ηλιακούς συσσωρευτές. Η ανταλλαγή δεδομένων με εξωτερικές συσκευές επίσης έχει σχεδιαστεί να είναι ασύρματη.
Ο Βλαντίμιρ Γέλιν τοποθέτησε επίσης στη συσκευή τέσσερα ηχεία, δύο μικρόφωνα και οθόνη διπλής όψεως. Το «έξυπνο» τηλέφωνο έχει και μια επιπλέον μικροσκοπική οθόνη για την καταγραφή περιβαλλοντικών κινδύνων, συμπεριλαμβανομένης της επιβλαβούς ακτινοβολίας.
Ο εφευρέτης αναμένει ότι η μαζική παραγωγή παρόμοιων smartphones θα είναι δυνατή σε ένα - δύο χρόνια. Είναι αλήθεια ότι το κόστος της μοναδικής αυτής συσκευής δεν κατονομάστηκε ούτε κατά προσέγγιση.
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η εφεύρεση του Γέλιν έχει νόημα να συνδυαστεί και με άλλη τεχνογνωσία. Οι τεχνικοί του Επιστημονικού-Ερευνητικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Γάνδης στο Βέλγιο έχουν αναπτύξει μια οθόνη-φακό επαφής. Πρόκειται για μια σφαιρική οθόνη υγρών κρυστάλλων μικροσκοπικού μεγέθους, η οποία είναι ενσωματωμένη σε φακό επαφής. Τα πρώτα εμπορικά δείγματα αυτών των συσκευών μπορεί να εμφανιστούν στην αγορά το 2015.
- Home-icon
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΑΟΖ
- _ΔΕΗ
- _ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΠΑΙΔΕΙΑ
- _ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ
- _ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- _ΕΥΡΩΠΗ
- _ΗΠΑ
- _ΚΥΠΡΟΣ
- _Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
- _ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
- _NATO
- _ΡΩΣΙΑ
- _ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- _ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
- __ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ
- __ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
- __ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ
- __ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
- __ΛΕΤΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ
- __ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
- __ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ
- __ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
- __ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΟΥΧΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ
- __ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ
- ΥΓΕΙΑ
- _ΒΙΟΛΟΓΙΑ
- _ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- _ΙΑΤΡΙΚΗ
- _ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΚΟΙΝ/ΛΟΓΙΑ
- ΕΠΙΣΤΗΜΗ
- _ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
- _ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
- _ΔΙΑΣΤΗΜΑ
- _ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- _ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- _ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΒΙΒΛΙΑ
- _ΕΘΙΜΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
- _ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
- _ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- __ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
- _ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- __ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
- __ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
- __ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
- __ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
- __ΦΙΛΙΚΑ SITES
- _ΘΕΩΡΙΕΣ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ - ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ
- _ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
- _ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- _ΣΥΝΤΑΓΕΣ
- _UFO
- _Ο ΚΑΙΡΟΣ
- _ΧΡΗΣΙΜΑ
0 Σχόλια