Ένα οστό και μια αγγειακή «σκαλωσιά» είναι το μυστικό του πτηνού
Θοδωρής Λαΐνας
Ένας ειδικός μηχανισμός επιτρέπει στην κουκουβάγια να περιστρέφει το κεφάλι της
Εκτός από... σοφή η κουκουβάγια είναι γνωστή και για μια ακόμη ιδιαίτερη ικανότητα που διαθέτει. Μπορεί να περιστρέφει το κεφάλι της σχεδόν πλήρως γεγονός που πονοκεφαλιάζει εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες που
προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τον μηχανισμό αυτής της μοναδικής στο ζωικό βασίλειο κίνησης του κεφαλιού. Δύο επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση σε αυτό το ανατομικό μυστήριο.
Το έξυπνο οστό
Τα μάτια της κουκουβάγιας δεν «κουνιούνται» και έτσι είναι υποχρεωμένη να μετακινεί ολόκληρο το κεφάλι της για να αλλάζει το οπτικό της πεδίο. Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς καταφέρνει η κουκουβάγια να περιστρέφει το κεφάλι της χωρίς να «αυτοστραγγαλίζεται». Αν προσπαθήσει ένας άνθρωπος να το κάνει θα διακοπεί αυτόματα η παροχή αίματος στον εγκέφαλο και ο θάνατος θα είναι άμεσος.
Ο Φίλιπ Γκέιλγκουντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς και ο Φαμπιάν ντε Κοκ-Μερκάντο του Ιατρικού Ινστιτούτου Χάουαρντ Χιουζ συνεργάστηκαν για να βρουν την λύση στο μυστήριο.
Οι κουκουβάγιες διαθέτουν διπλάσιο αριθμό οστών στο λαιμό τους από ότι ο άνθρωπος αλλά το μυστικό κρύβεται στο πώς καταφέρνουν να διαχειρίζονται την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο τους.
Μετά τις μελέτες που έκαναν σε ζωντανές αλλά και νεκρές κουκουβάγιες οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι το πτηνό διαθέτει ένα «έξυπνο», όπως το χαρακτηρίζουν, οστό αλλά και μοναδική αγγειακή διάρθρωση από το λαιμό μέχρι το κρανίο. Το οστό σε συνδυασμό με τις ειδικές αγγειακές δομές προστατεύουν τα αιμοφόρα αγγεία και διατηρούν την ομαλή ροή του αίματος στον εγκέφαλο όταν η κουκουβάγια περιστρέφει το κεφάλι της.
«Οι κουκουβάγιες δεν ανέπτυξαν μια απάντηση στο πρόβλημα τους αλλά περισσότερες. Αυτός ο μηχανισμός εκτός των άλλων επιτρέπει στις κουκουβάγιες να είναι απρόσβλητες από εγκεφαλικά επεισόδια» αναφέρει ο Γκέιλγκουντ.
0 Σχόλια