- μοσχάρι 1 ½ κιλό, κομμένο σε μεγάλους κύβους
- κρεμμύδι ξερό 1 τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
- σκόρδο 2 σκελίδες χοντροκομμένες
- λάδι 1/2 φλιτζάνι
- ντομάτες 1 κιλό ώριμες τριμμένες (ή 600 γρ. ντοματάκια κονσέρβας ψιλοκομμένα)
- κύβος λαχανικών 1
- θυμάρι (ή βασιλικός) 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο, ψιλοκομμένο
- αλάτι όσο θέλετε
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για τον πουρέ πατάτας
- πατάτες 1½ κιλό, πλυμένες, με τη φλούδα
- γάλα 2/3 του φλιτζανιού, ζεστό
- βούτυρο 50 γρ.
- μοσχοκάρυδο λίγο
- κεφαλογραβιέρα 150 γρ. τριμ
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
- Πλένετε το κρέας και το σκουπίζετε. Σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι και προσθέτετε το κρέας. Ανακατεύετε δύο τρεις φορές μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές. Προσθέτετε την ντομάτα, τον κύβο λαχανικών, αλάτι, πιπέρι και ζεστό νερό να σκεπάζει το κρέας, και αφήνετε το φαγητό να βράσει.
- Στο μεταξύ ετοιμάζετε τον πουρέ: Βράζετε τις πατάτες με τη φλούδα και τις ξεφλουδίζετε. Τις περνάτε από τη μηχανή του πουρέ ενώ είναι ακόμη ζεστές για να πολτοποιηθούν (ή τις λιώνετε καλά με ένα πιρούνι).
- Ξαναρίχνετε τον πουρέ σε κατσαρόλα και προσθέτετε το ζεστό γάλα, το βούτυρο σε κομματάκια, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Στο τέλος ρίχνετε το τριμμένο τυρί και ανακατεύετε πάλι. Αν ο πουρές είναι πολύ σφιχτός του προσθέτετε λίγο ζεστό γάλα ακόμη.
- Συνεχίζετε το βράσιμο του κοκκινιστού μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πιει το φαγητό τα υγρά του. Πασπαλίζετε το φαγητό με τα φρέσκα μυρωδικά και το βγάζετε από τη φωτιά. Το αφήνετε για 10΄και μετά το σερβίρετε μαζί με τον πουρέ.
- Προετοιμασία: 40 λεπτά
- Μαγείρεμα: 1 ώρα και 50 λεπτά
- Μερίδες: 6
- Δυσκολία: εύκολο
Mix & Match
Μοσχάρι κοκκινιστό με σπιτικό πουρέ Μαμαδίστικο, κυριακάτικο φαγητό το κοκκινιστό μοσχαράκι, είναι ένα πιάτο που απαιτεί κόκκινο κρασί με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: πλούσιο και συνάμα μαλακό. To ερυθρό κρασί μακρόχρονης παλαίωσης, Ianos Syrah*, με την εξαιρετική δομή και το περίπλοκο αρωματικό μπουκέτο του θα οδηγήσει τη γευστική αρμονία σε υψηλά επίπεδα.
0 Σχόλια