- ψάρια κατάλληλα για βραστά (μπακαλιαράκια, σκορπίνα, πεσκανδρίτσα) 2 κιλά
- κρεμμύδια 2 καθαρισμένα
- καρότα 5 καθαρισμένα
- πατάτες 4 καθαρισμένες
- νερό 1.250 ml
- ντομάτες 2 ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους, χοντροκομμένες
- σέλινο 2 κλωνάρια, ψιλοκομμένα
- κύβος λαχανικών 1
- πιπέρι 6-7 κόκκοι και λίγο φρεσκοτριμμένο για το τέλος
- μαϊντανός 2 κλωνάρια, ψιλοκομμένα
- φύλλο δάφνης 1
- ρύζι Καρολίνα 1 φλιτζανάκι του καφέ
- ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι για τη σούπα και επιπλέον λάδι για το λαδολέμονο
- 2 λεμόνια ο χυμός
- αλάτι
- ρίγανη λίγη
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα ψάρια από λέπια, βράγχια και εντόσθια, τα πλένετε πολύ καλά, τα κόβετε σε χοντρά κομμάτια και τα τοποθετείτε σε καλαθάκι ατμού. Κόβετε τα κρεμμύδια σε φέτες. Κόβετε επίσης τα καρότα και τις πατάτες σε ισομεγέθη κομμάτια.
- Ρίχνετε σε μεγάλη κατσαρόλα το νερό και προσθέτετε τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, τις ντομάτες, το σέλινο, τον κύβο, το πιπέρι, το μαϊντανό και το δαφνόφυλλο.
- Τοποθετείτε το καλάθι με τα ψάρια πάνω σε τρίποδο μέσα στην κατσαρόλα και περιχύνετε με 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για 30’. Κατόπιν την ξεσκεπάζετε, βγάζετε το καλαθάκι, καθαρίζετε τα ψάρια από τα κόκαλα και τα βάζετε σε πιατέλα.
- Στραγγίζετε τη σούπα και κρατάτε το ζωμό στην άκρη. Πολτοποιείτε στο μπλέντερ τα λαχανικά και τα ξαναρίχνετε στο ζωμό. Μετά τα ρίχνετε πάλι όλα μαζί στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι να βράσουν για 20’ -25’, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
- Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το χυμό του λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη και περιχύνετε το βραστό ψάρι στην πιατέλα. Σερβίρετε την ψαρόσουπα σε βαθιά πιάτα.
- Προετοιμασία: 35 λεπτά
- Μαγείρεμα: 1 ώρα
- Μερίδες: 6
- Δυσκολία: εύκολο
Mix & Match
Αφήστε το αγαπημένο σας κρασί στο ψυγείο να κρυώνει και βάλτε σε ψηλά κολονάτα ποτήρια μια καλή, φρέσκια ρετσίνα ή μια παγωμένη ρακή. Ένας γενικός κανόνας λέει πως το κρασί δυσανασχετεί όταν βρίσκεται πλάι σε σούπες κι έτσι επιλέγουμε να δροσίσουμε την εν λόγω ψαρόσουπα με περισσότερο «δυναμικούς» παρτενέρ.
0 Σχόλια