Δοκιμές δείχνουν ότι αντικαρκινική θεραπεία alemtuzumab υπερέχει σε σύγκριση με όλες τις υπάρχουσες
Θεοδώρα Τσώλη
To alemtuzumab φαίνεται ότι αποτελεί την πιο αποτελεσματική λύση για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, μια σοβαρή και εμφανιζόμενη συχνά νευροεκφυλιστική νόσο
Ένα νέο φάρμακο φαίνεται να προσφέρει την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση που έχει υπάρξει ως σήμερα για την υποτροπιάζουσα – διαλείπουσα πολλαπλή σκλήρυνση (ή σκλήρυνση κατά πλάκας),
σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ.
Στην πολλαπλή σκλήρυνση το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού στρέφεται λανθασμένα εναντίον του νευρικού συστήματος προκαλώντας εκφυλισμό και σοβαρά μυϊκά προβλήματα.
«Εξολόθρευση» και «αναγέννηση» του ανοσοποιητικού
Τώρα οι ερευνητές από το Κέιμπριτζ αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ότι ένα φάρμακο για τον καρκίνο το οποίο «μηδενίζει» το ανοσοποιητικό σύστημα και στη συνέχεια του κάνει «reset» δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα από όλες τις άλλες θεραπείες για τη νόσο.
Το φάρμακο χορηγείται για τη λευχαιμία και ονομάζεται alemtuzumab. Στο πλαίσιο μικρών κλινικών δοκιμών έδειξε σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας.
Στη λευχαιμία η θεραπεία ελέγχει την υπερβολική παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων. Στους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας η χορηγούμενη δόση «εξολοθρεύει» όλα τα ανοσοκύτταρα αναγκάζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα να «ξαναγεννηθεί» από το μηδέν χωρίς να επιτίθεται πλέον στο νευρικό σύστημα.
Υπεροχή σε δύο κλινικές δοκιμές
Δύο κλινικές δοκιμές τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται στο Lancet συνέκριναν την αποτελεσματικότητα του alemtuzumab έναντι της θεραπείας πρώτης γραμμής που χορηγείται σήμερα για την πολλαπλή σκλήρυνση (ιντερφερόνη β-1α).
Στη μία δοκιμή συγκρίθηκε η αποτελεσματικότητα του αντικαρκινικού φαρμάκου όταν αυτό χορηγήθηκε αμέσως μετά τη διάγνωση για σκλήρυνση κατά πλάκας. Στη δεύτερη παρακολουθήθηκαν ασθενείς που έλαβαν το alemtuzumab αφού όλες οι άλλες θεραπείες για την πολλαπλή σκλήρυνση είχαν αποτύχει.
Όπως προέκυψε, το alemtuzumab ήταν 50% πιο αποτελεσματικό στην πρόληψη των υποτροπών της νόσου ενώ στο τέλος των δοκιμών οι ασθενείς εμφάνιζαν μικρότερο βαθμό ανικανότητας σε σύγκριση με την αρχή τους.
Ο δρ Αλασντέρ Κόουλς από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανέφερε στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC πως «παρότι το τελευταίο έτος εμφανίστηκαν και άλλα φάρμακα για την πολλαπλή σκλήρυνση, γεγονός σημαντικό για τους ασθενείς, κανένα από αυτά δε έδωσε καλύτερα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον βαθμό ανικανότητας όταν έγινε σύγκριση με την ιντερφερόνη – εκτός από το alemtuzumab. Το alemtuzumab αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πιο αποτελεσματικό φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας με βάση τις τελευταίες κλινικές δοκιμές, αλλά σίγουρα δεν προσφέρει ίαση».
Όχι για όλους τους ασθενείς
Ο δρ Κόουλς προσέθεσε ότι η θεραπεία δεν αποτελεί πανάκεια. Όπως είπε, συνδέεται με παρενέργειες όπως ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης εξαιτίας της αδυναμίας του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί. Ετσι δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς. Σύμφωνα με τον ειδικό, το alemtuzumab πιθανότατα θα είναι πιο χρήσιμο για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθειες θεραπείες καθώς και σε λίγους ασθενείς ως θεραπεία πρώτης γραμμής.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο φάρμακο αποσύρθηκε από την αγορά σε Ευρώπη και ΗΠΑ καθώς η παρασκευάστρια εταιρεία του Genzyme σκοπεύει να υποβάλει αίτηση για έγκριση κυκλοφορίας του ως θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση. Κύριο άρθρο του Lancet που δημοσιεύεται στο ίδιο τεύχος με τις δοκιμές προειδοποιεί πως «υπάρχει ανησυχία ότι η έγκριση του φαρμάκου για την πολλαπλή σκλήρυνση θα εκτοξεύσει το κόστος του με αποτέλεσμα να είναι πολύ ακριβό για πολλούς ασθενείς και συστήματα υγείας. Το να εμφανίζονται υποσχόμενες θεραπείες όπως το alemtuzumab είναι σημαντικό. Το ίδιο σημαντικό είναι όμως το να έχει το φάρμακο λογικό κόστος ώστε να μπορεί να είναι ευρέως διαθέσιμο».
- Home-icon
- ΕΛΛΑΔΑ
- _ΑΟΖ
- _ΔΕΗ
- _ΚΟΙΝΩΝΙΑ
- _ΠΑΙΔΕΙΑ
- _ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
- ΔΙΕΘΝΗ
- _ΒΑΛΚΑΝΙΑ
- _ΕΥΡΩΠΗ
- _ΗΠΑ
- _ΚΥΠΡΟΣ
- _Μ. ΑΝΑΤΟΛΗ
- _ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
- _NATO
- _ΡΩΣΙΑ
- _ΤΟΥΡΚΙΑ
- ΠΟΛΙΤΙΚΗ
- ΑΠΟΨΕΙΣ
- _ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ
- __ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ
- __ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑΣ
- __ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΗΦΑΙΣΤΟΣ
- __ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
- __ΛΕΤΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑ
- __ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΕΛΙΑΣ
- __ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ
- __ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
- __ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΛΟΥΧΟΣ
- __ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΒΑΛΙΑΣ
- __ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΙΛΗΣ
- ΥΓΕΙΑ
- _ΒΙΟΛΟΓΙΑ
- _ΔΙΑΤΡΟΦΗ
- _ΙΑΤΡΙΚΗ
- _ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΚΟΙΝ/ΛΟΓΙΑ
- ΕΠΙΣΤΗΜΗ
- _ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
- _ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ
- _ΔΙΑΣΤΗΜΑ
- _ΕΠΙΣΤΗΜΗ-ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
- _ΠΛΑΝΗΤΗΣ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
- _ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
- _ΒΙΒΛΙΑ
- _ΕΘΙΜΑ - ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ
- _ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
- _ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
- _ΑΘΛΗΤΙΚΑ
- __ΑΘΛΗΤΙΚΑ - ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ
- _ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ
- _ΔΙΑΦΟΡΑ
- __ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
- __ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
- __ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
- __ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ
- __ΦΙΛΙΚΑ SITES
- _ΘΕΩΡΙΕΣ
- _ΠΑΡΑΞΕΝΑ - ΑΝΕΞΗΓΗΤΑ
- _ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
- _ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- _ΣΥΝΤΑΓΕΣ
- _UFO
- _Ο ΚΑΙΡΟΣ
- _ΧΡΗΣΙΜΑ
0 Σχόλια