Μέχρι πρόσφατα αυτό που θα διαβάσετε, νομίζαμε ότι συμβαίνει μόνο στις ταινίες και τα σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Και όμως πλέον είναι μια πραγματικότητα. Η μέθοδος της κρυογενετικής (cryonics), υπόσχεται νίκη επί του θανάτου και αθανασία. Τουλάχιστον θεωρητικά. Μάλιστα ένας Έλληνας ομογενής, είναι ο συνιδρυτής της πρώτης κλινικής κρυογενετικής στην Αυστραλία.Ο Παντελής Τσολακίδης σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα της ομογένειας στην Αυστραλία, “Νέος Κόσμος” εξηγεί τι σημαίνει κρυογενετική και πως στο άμεσο μέλλον η λέξη αυτή θα μας απασχολήσει όλους. Ο κ. Τσολακίδης σπούδασε χημεία στο RMIT και ένα βιβλίο που έπεσε στα χέρια του στα τέλη της δεκαετίας του 60, το: “η προοπτική της αθανασίας” του άλλαξε τον τρόπο σκέψης.
“Για μένα, φαινόταν λογικό. Ας είμαστε σαφείς τώρα. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα έρθετε πίσω στη ζωή. Αλλά υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα. Σκέφτηκα τότε μέσα μου, ότι η φράση "εύλογη πιθανότητα" ακούγεται καλύτερα παρά το "καμία πιθανότητα", όταν είσαι νεκρός» είπε ο Παντελής Τσολακίδης στο «Νέο Κόσμο».
Τελικά 50 χρόνια μετά ο Παντελής Τσολακίδης είναι ο συνιδρυτής και διευθυντής μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας κρυογενετικής αποθήκευσης στην Αυστραλία. Σκοπός της είναι να χρησιμοποιηθούν οι μελλοντικές ανακαλύψεις στην ιατρική και στην τεχνολογία σε ανθρώπους που έχουν πεθάνει αλλά διατηρήθηκε το κορμί τους κρυογενετικά.
Πως γίνεται αυτό; Όταν κάποιος πεθαίνει και νομικά ανακοινώνεται νεκρός, το κορμί του διατηρείται μέσα σε υγρό άζωτο στου – 196 βαθμούς Κελσίου. Όταν η τεχνολογία και η ιατρική όπως είπαμε φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο (υψηλότερο από το σημερινό) θα μπορούν οι βλάβες που επέφεραν τον θάνατο κάποιου (καθώς επίσης και το γήρας και οι διάφορες νόσοι) να διορθωθούν μοριακά και – θεωρητικά πάντα- ο άνθρωπος να επιστρέψει ακμαίος στη ζωή.
Το αίμα μέσα στις φλέβες αφαιρείται και αντικαθίσταται με ειδικό αντιψυκτικό, ενώ το κορμί τοποθετείται σε κάψουλες με το κεφάλι προς τα κάτω. Με αυτό τον τρόπο, σε περίπτωση οποιασδήποτε εκροής του υγρού αζώτου από το πάνω μέρος του κρυοστάτη, το πρώτο πράγμα που θα αποψυχθεί είναι τα πόδια, αφήνοντας τον εγκέφαλο κρύο και υγιή. Όταν με το καλό ανακαλυφθεί μαι θεραπεία για την ασθένεια που σκότωσε κάποιον που συντηρείται κρυογενετικά εκείνος θεωρητικά πάντα θα μπορέσει να ξαναζήσει.
«Πιθανώς, κάτι τέτοιο βρίσκεται περίπου 200 χρόνια μακριά» λέει ο Παντελής Τσολακίδης, ο οποίος είχε επιτυχημένη σταδιοδρομία, ως διευθυντής και στρατηγικός σχεδιαστής της διάσημης πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil και εργάστηκε στην Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ταϊλάνδη.Πριν από μερικά χρόνια, στα 60 του, έμεινε έκπληκτος όταν παρατήρησε ότι υπήρχαν μόνο δύο κρυογενετικές εταιρείες στις ΗΠΑ, και μια ακόμα, μικρότερη, στη Ρωσία.
«Ενδιαφέρθηκα πολύ και σκέφτηκα ότι αν δεν πρόκειται να το κάνει κανένας άλλος, θα το κάνω εγώ». Τόνισε στην εφημερίδα της ομογένειας, “Νέος Κόσμος”
Βρήκε άλλους επιστήμονες συμπαραστάτες και: «Μιλήσαμε γι αυτό το θέμα και ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι είχαμε το ίδιο ενδιαφέρον. Έχουμε αναπτύξει την ιδέα να χτίσουμε την πρώτη κρυογενετική εγκατάσταση αποθήκευσης στην Αυστραλία. Δεν πιστεύαμε, όμως, ότι θα βρίσκαμε δέκα επενδυτές, ο καθένας απ' τους οποίους θα συνέβαλλε με 50.000 δολάρια. Σήμερα έχουμε 11 επενδυτές, οι οποίοι δεσμεύονται να συνεισφέρουν $50.000, ο καθένας» λέει ο 62χρονος Παντελής Τσολακίδης.
Όπως οι περισσότεροι υποστηρικτές της κρυογενετικής, έτσι ο Παντελής Τσολακίδης επιμένει ότι η κρυογενετική δεν περιλαμβάνει το ηθικό δίλημμα περί ευθανασίας.
Το «πιο σημαντικό» είναι ότι η διαδικασία κρυογενετικής ξεκινάει αφότου το άτομο κηρυχθεί νομίμως νεκρό. Βέβαια είναι γεγονός, τονίζει ότι:«Δεν υπάρχει καμία εγγύηση, αλλά υπάρχει μια επιστημονική βάση πίσω από όλα αυτά».
0 Σχόλια