Sponsor

ATHENS WEATHER

Κοντινή απόδραση στην Ερμιόνη



Θυμίζει περισσότερο νησί και αυτό είναι που της δίνει ένα ιδιαίτερο χρώμα. Σε απόσταση μόλις 2 ωρών από την Αθήνα, ο ταξιδιώτης μπορεί να απολαύσει το κολύμπι σε κάποια από τις ειδυλλιακές παραλίες, να κάνει περίπατο στα πευκοδάση, να φάει στις ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα, αλλά και να κάνει καταδύσεις, στο καταδυτικό κέντρο του νησιού Κάππαρη. Ο δρόμος που οδηγεί στο νότιο άκρο του νομού Αργολίδας, θα σας οδηγήσει σε μια κωμόπολη χτισμένη αμφιθεατρικά, στις δύο πλευρές μια στενής λωρίδας γης, που καταλήγει στο πυκνό πευκοδάσος Μπίστι.



Από εδώ μπορεί να ξεκινήσει η γνωριμία σας με την περιοχή. Όσο κι αν η έλλειψη κάποιων υποδομών ταλαιπωρεί τους κατοίκους, εσείς λίγο θα επηρεαστείτε από αυτό, στην πιθανότατα μικρή διήμερη εξόρμηση που θα κάνετε στην Ερμιόνη, εφόσον αφετηρία σας είναι η Αθήνα ή κάποια περιοχή της Πελοποννήσου.

Από το Μπίστι στην προβλήτα κι από εκεί στα δρομάκια της πόλης
Το πευκοδάσος που βρίσκεται στην άκρη της χερσονήσου της Ερμιόνης, είναι ιδανικό για περίπατο, ακόμη και στη μέση του καλοκαιριού. Βοηθά σ' αυτό η σκιά των πεύκων που θα σας συντροφέψει ως την κορυφή του λόφου, εκεί που θα ανακαλύψετε τα θεμέλια του αρχαίου ναού της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Από εδώ θα αφήσετε το βλέμμα σας να πλανηθεί στη γύρω περιοχή, με τα σπίτια της Ερμιόνης να βρίσκονται μπροστά στα πόδια σας και να σας δίνουν έντονα την αίσθηση ότι βρίσκεστε σε νησί. Θα δείτε το γραφικό λιμάνι της και στα δυτικά θα διακρίνετε τον εύφορο κάμπο της, όπου ευδοκιμούν τα εσπεριδοειδή που είναι ονομαστά για την ποιότητά τους, αλλά και οι ελαιώνες που βγάζουν το φημισμένο τοπικό λάδι. Συνεχίζοντας προς την άκρη της χερσονήσου, θα φτάσετε στον κατάλευκο ανακαινισμένο ανεμόμυλο, που στέκει αγέρωχος σαν φάρος πάνω από τη θάλασσα. Το Μπίστι αποτελούσε στην αρχαιότητα οχυρωμένο βράχο για την προστασία της πόλης και γι αυτό σε κάποια σημεία θα διακρίνετε απομεινάρια κυκλώπειων τειχών, αλλά και κάποια ερείπια από τα εργαστήρια που επεξεργάζονταν την πορφύρα.
Η αρχαία Ερμιόνη γνώρισε μεγάλη ακμή από τους Ομηρικούς χρόνους. Ιστορικά ευρήματα σώζονται ακόμη, στο προαύλιο του Δημαρχείου, στον ναό των Ταξιαρχών και αλλού. Θα τα δείτε με μια βόλτα μέση στην πόλη. Θα ξεχαστείτε σίγουρα μέσα στους δρόμους, χωρίς, ωστόσο, να εντυπωσιαστείτε για την αρχιτεκτονική της, αφού, δυστυχώς, πολλές είναι οι αυθαίρετες παρεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της. Σταθείτε μόνο στα  σπίτια του Οικονόμου και των Μητσαίων που φέρνουν στο νου τα ιστορικά γεγονότα του 1821. Δείτε, επίσης, τον Μητροπολιτικό ναό των Ταξιαρχών, του 17ου αιώνα, που έχει χτιστεί στα ερείπια του αρχαίου ναού της Χθονίας Δήμητρας. Πλάι στο ναό βρίσκεται αναπαλαιωμένο το σπίτι στο οποίο το 1827 έγινε η 3η Εθνοσυνέλευση και σήμερα στεγάζει το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμιόνης. Στον κήπο του θα δείτε τις προτομές των ηρώων του 1821, αδελφών Μήτσα. Προτιμότερο είναι, στη συνέχεια, να καταλήξετε στο Μαντράκι, πλάι στη θάλασσα, όπου πολλές θα είναι οι επιλογές για καφέ τη μέρα ή ποτό και διασκέδαση τη νύχτα.
Περισσότερο ενδιαφέρον θα παρουσιάσουν κάποιες επισκέψεις σε αξιοθέατα της περιοχής, όπως η Μονή Αγίων Αναργύρων, που είναι χτισμένη μόλις 2 χιλιόμετρα από την Ερμιόνη. Σύμφωνα με την παράδοση, η ανέγερσή της χρονολογείται από το 1340 μ.Χ. Από τον Ιωάννη τον ΣΤ' τον Κατακουζηνό. Στη νοτιοδυτική πλευρά της αυλής, σε μια μικρή στέρνα, συγκεντρώνεται ιαματικό νερό, που ενδείκνυται για τη θεραπεία κάποιων ασθενειών του ήπατος. Το μοναστήρι, που είναι γνωστό και για τις βυζαντινές του εικόνες, πανηγυρίζει την 1η Ιουλίου και την 1η Νοεμβρίου.
Συνεχίζοντας με κατεύθυνση βορειοδυτικά της πόλης, και σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων, θα βρεθείτε στο φαράγγι Καταφύκι. Το τοπίο θα σας κερδίσει από την πρώτη στιγμή, με την πλούσια βλάστηση, τις σπηλιές που σχηματίζονται σε κοιλώματα των βράχων, αλλά και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου (1740). Αναζητήστε ένα παλιό γραφικό γιοφύρι, που θα αποτελέσει το πέρασμα για μια περιοχή με πεύκα και τρεχούμενα νερά, σε μια πανέμορφη διαδρομή που καταλήγει στο χωριό Φούρνοι.

Στο δρόμο από Κρανίδι για Πόρτο Χέλι και σε μία, ακόμη, πευκόφυτη περιοχή, βρίσκεται το μοναστήρι της Παντάνασσας. Κάντε μια στάση και μάθετε για τη βιβλιοθήκη και τα μοναδικά έργα τέχνης που φυλάσσονται στους χώρους του, αλλά και το επίχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο του.

Οι περισσότεροι από τους επισκέπτες της Ερμιόνης, αναζητούν το Σπήλαιο Φράγχθι στο χωριό Κοιλάδα, που βρίσκεται δυτικά του Κρανιδίου. Το σπήλαιο ανασκάφτηκε από το 1967 έως το 1984 και στις στοές του βρέθηκαν σκελετοί ανθρώπων και ζώων, αλλά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης από τη Νεολιθική Εποχή. Για να το επισκεφτείτε, όμως, θα πρέπει να βρείτε οδηγό, καθώς δεν θεωρείται ασφαλές. Η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια αλλά και με βάρκα από την Κοιλάδα.

Άλλος ένας περίπατος που θα μπορούσατε να εντάξετε στο πρόγραμμα της περιήγησής σας είναι αυτός μέχρι τον Μύλο, στο λόφο Κρόθι. Από το εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου, η θέα θα σας γαληνέψει και θα προσφέρει ξεκούραση από το περπάτημα.

Υπάρχει, τέλος, μια μοναδική ευκαιρία γι αυτούς που θα ήθελαν να μπουν στον κόσμο των καταδύσεων ή τους ήδη μυημένους, να γνωρίσουν το βυθό της περιοχής, μέσω του καταδυτικού κέντρου που βρίσκεται στη νήσο Κάπαρη.
Οι παραλίες της Ερμιόνης

Το ίδιο το δαντελωτό περίγραμμα των ακτών της περιοχής υποψιάζει τον επισκέπτη για μικρούς κολπίσκους που φιλοξενούν όμορφες παραλίες. Υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο,  με πολυκοσμία, ερημικές, με βότσαλα ή αμμώδεις. Εκτός από τις παραλίες που βρίσκονται γύρω από το πευκοδάσος στο Μπίστι, θυμηθείτε την Κουβέρτα, το Σεντόνι, την Πετροθάλλασσα, τη Δάρδιζα καθώς και τις παραλίες στη Θερμησία και στο Πλέπι. Αν απομακρυνθείτε, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες θα βρείτε τις ακτές προς τον Γαλατά και τον Πόρο, μέσω της Θερμησίας.


Πως θα πάτε στην Ερμιόνη

Οδικώς  στην Ερμιόνη θα έρθετε, ακολουθώντας την Εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και στον Ισθμό θα παρακάμψετε για Λουτρά Ωραίας Ελένης, Επίδαυρο, στη συνέχεια προς το χωρίο Κολιάκι ( πινακίδες για Κρανίδι, Ερμιόνη Πόρτο Χέλι) μέσα από το χωριό Τραχιά και μετά στα χωριά Διδυμα, Φούρνους, Κρανίδι. Θα φτάσετε στην Ερμιόνη σε περίπου 2 ώρες.
Δύο ώρες χρειάζονται και τα ιπτάμενα δελφίνια από το λιμάνι του Πειραιά, περνώντας από τον Πόρο, την Ύδρα και τις Σπέτσες.
Τι θα φάτε στην Ερμιόνη

Η περιοχή δεν φημίζεται για την παραδοσιακή της κουζίνα, όπως άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ωστόσο, υπάρχουν τοπικά πιάτα, που σχετίζονται με την τοπική παραγωγή. Φάτε χωριάτικο κοτόπουλο με χυλοπίτες, κολοκυθόπιτα και τα δημοφιλή τυριά από το χωριό Τραχιά, που φημίζεται για τα τυροκομεία του. Η Ερμιόνη, φυσικά, εξακολουθεί να είναι ένα ψαροχώρι και η γύρω περιοχή καλός ψαρότοπος. Γι αυτό θα φάτε φρέσκα ψάρια, αναλόγως εποχής. Για επιδόρπιο δοκιμάστε  γαλακτομπούρεκο, κουραμπιέδες, αλλά και τα διάσημα ρόδια Ερμιόνης, με προστασία ονομασίας προέλευσης.
Τι θα αγοράσετε από την Ερμιόνη

Πριν φύγετε από την Ερμιόνη, προμηθευτείτε ρόδια, πορτοκάλια και μανταρίνια, για τα οποία επίσης φημίζεται η περιοχή και το τοπικό λάδι που ξεχωρίζει για την ποιότητά του. Πεταχτείτε μέχρι την Τραχιά και αγοράστε κεφαλοτύρι (επίσης προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) και γιαούρτι.
Διαμονή στην περιοχή της Ερμιόνης

Αξιόλογη είναι η ξενοδοχειακή υποδομή της περιοχής, αφού έχει παράδοση χρόνων στον τουρισμό, όντας κάποτε ένας από τους βασικούς, λόγω εγγύτητας, προορισμούς για τους Αθηναίους. Δωμάτια θα βρείτε τόσο στην Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι, όσο και στο Κρανίδι, την Θερμησία και την Κοιλάδα. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλεφωνήστε στο Δήμο Ερμιόνης ή μπείτε στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ενοκιαζομένων Δωματίων Αργολίδας: http://www.argolida-guesthouses.gr/
Ερμιόνη - Χρήσιμα τηλέφωνα

Δημαρχείο Ερμιόνης: 27540 31322, 31997, 32160
Ιατρείο Ερμιόνης: 27540 31224
Κέντρο Υγείας Κρανιδίου: 27540 22222
Λιμενικός Σταθμός Ερμιόνης: 27540 31243, 31298
Αστυνομία: 27540 31207
Ιπτάμενα Δελφίνια: 27540 31170, 31160, 31970
Φέρι Μποτ: 27540 31170



                         

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια